Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 75ΗΣ ΔΕΘ

Κυρίες και κύριοι,

Βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας με έντονα αισθήματα χαράς και συγκίνησης.
Δεν χρειάζεται να σας πώς γιατί…
Ξέρετε όλοι τους δεσμούς που με συνδέουν με τη Μακεδονία.
Δεσμοί οικογενειακοί. Αλλά και δεσμοί κοινών αγώνων για εθνικά δίκαια.
Κάποιοι έχουν την πικρία ότι η Αθήνα «ξέχασε» τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξα σε όλη μου την πολιτική σταδιοδρομία βουλευτής Περιφέρειας. Ξέρω καλά αυτή την πικρία…
Ξέρω όμως ακόμα, ότι πολλοί αγωνιστήκαμε για να αλλάξει αυτό. Και τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να αλλάζει…
Τώρα όμως, έγιναν βήματα πίσω. Πολλά βήματα πίσω.
Και η Μακεδονία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Σε όλους τους τομείς φαίνεται η εγκατάλειψη:
Σε συμβολικό επίπεδο από την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Δεσμευόμαστε πως εμείς θα το επαναφέρουμε! Και θα το κάνουμε όχι αυτό που ήταν. Όχι μια «ενισχυμένη Νομαρχία». Αλλά ένα αληθινό κέντρο διοικητικού συντονισμού όλων των νευραλγικών τομέων στη Βόρειο Ελλάδα.
Στην Οικονομία, η εγκατάλειψη φαίνεται από την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 25% το Α’ εξάμηνο του 2010.
Από τη μεγάλη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής το αντίστοιχο διάστημα. Από τον αφανισμό των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας:
Ως το τέλος Αυγούστου έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη 2.140 επιχειρήσεις, ενώ οι άνεργοι στην ευρύτερη περιοχή μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας έφτασαν τους 149.284!
Στις υποδομές, την ώρα που τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης παραμένουν στάσιμα, ο Δημήτρης Ρέππας εξήγγειλε… master plan για την περιοχή.
Όμως, η Θεσσαλονίκη έχει πρώτα απ’ όλα ανάγκη να υλοποιηθούν τα έργα που σχεδιάσθηκαν και ξεκίνησαν από την ΝΔ.
--Όπως το Μετρό: Επί εννέα μήνες ήταν ακινητοποιημένοι οι δύο μετροπόντικες και ως δια μαγείας, λίγο πριν τη ΔΕΘ ξεκίνησε ο ένας.
--Όπως η Επέκταση Αεροδρομίου: Έργο προϋπολογισμού 137 εκατομμυρίων ευρώ, με ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2011, παρουσιάζει σήμερα απορροφητικότητα 34% και μεγάλες καθυστερήσεις στην Χρηματοδότηση του. Ήδη προσδιορίσθηκε νέος χρόνος ολοκλήρωσης την 31 Δεκεμβρίου 2012.
-- Όπως η εξωτερική περιφερειακή, που ήταν έτοιμη για δημοπράτηση από την Κυβέρνηση της ΝΔ, και τώρα λένε ότι θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2011.
Η κ. Μπιρμπίλη εξήγγειλε «μίνι υποθαλάσσια» και ο κ. Ρέππας «ζεύξη του Θερμαϊκού». Τάζουν λαγούς με πετραχήλια χωρίς καμία πρόβλεψη χρηματοδότησης Κατά το συνήθειο του ΠΑΣΟΚ, εξαγγέλλουν ό,τι προλάβουν.
--Και βεβαίως, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο εξακολουθεί να καθυστερεί.
-- Το πιο σημαντικό ίσως: Η Επέκταση Λιμένος, το έργο εκσυγχρονισμού του Λιμένος Θεσσαλονίκης, δεν αποτελεί πλέον στόχο για τη σημερινή Κυβέρνηση. Δεν μνημονεύεται καν στο υπό μελέτη “master plan”. Το εγκατέλειψαν…
Ξέρω τι θα πουν κάποιοι: ότι αυτές οι περικοπές είναι δήθεν «απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα». Εγώ όμως, θα επιμείνω ότι αυτές οι περικοπές δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα.
Κι αυτό ακριβώς θα υποστηρίξω σήμερα. Ότι η λύση που μας προσφέρουν είναι χειρότερη από το πρόβλημα. Κι ότι υπάρχει άλλη λύση. Διαφορετική λύση. Πραγματική λύση. Την οποία την υποδείξαμε έγκαιρα.
Αλλά το ΠΑΣΟΚ ούτε τη θέλει, ούτε την μπορεί.
Κυρίες και κύριοι,

Κλείνει στις μέρες μας μια ολόκληρη ιστορική περίοδος για την Ελλάδα.
Κι όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, κλείνει γιατί τελείωσαν τα ψέματα στα οποία στηριζόταν. Και διαψεύστηκαν οι μύθοι που τη συντηρούσαν.
Τέλειωσαν τα ψέματα! Και τώρα χρειαζόμαστε αλήθειες για να πάμε μπροστά.
Χρειαζόμαστε αλήθειες για να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος. Αλλά και για να μη βρεθούμε ποτέ ξανά σε τέτοια κατάσταση.
Χρειαζόμαστε αλήθειες για να μετατρέψουμε την Οργή του λαού σε Ελπίδα των πολιτών. Και την οικονομική κρίση σε ιστορική ευκαιρία…
Χρειαζόμαστε κοφτερές αλήθειες. Όχι «στρογγυλεμένα λόγια»…

Εμείς δεν πιστεύουμε, απλώς, ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές.
Πιστεύουμε ότι χρειάζεται αληθινή Επανάσταση!
Επανάσταση συνειδήσεων. Επανάσταση στις προτεραιότητες της Πολιτικής και στη νοοτροπία της Κοινωνίας.
Ένα αληθινό σοκ Ανταγωνιστικότητας, Επενδύσεων και Διάχυσης ευκαιριών.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μια κοινωνία αλλάζει με το στανιό.
Πιστεύουμε ότι αλλάζει μόνο με τη θέλησή της.
Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας «δυνάστης», ένας εξωτερικός καταναγκασμός για να αλλάξει η Ελλάδα.
Πιστεύουμε ότι πραγματική αλλαγή θα υπάρξει μόνο με τη συναίνεση και τη θέληση των Ελλήνων.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη μια μεγάλη Ανατροπή που θα απελευθερώσει το δυναμισμό, τη δημιουργικότητα και το δαιμόνιο του Έλληνα.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα κάνει το αντίθετο: πυροδοτεί την Οργή, διαλύει την κοινωνία και δεν οδηγεί πουθενά.

Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για δύο πράγματα:
-- Για τα ψέματα που τελείωσαν.
-- Και για τις αλήθειες, πάνω στις οποίες θα χτίσουμε στέρεα το αύριο της χώρας μας.
Θα σας μιλήσω για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Και για το πώς θα βάλουμε τα θεμέλια για ένα νέο αύριο. Που δεν θα ’χει καμία σχέση με το χθες.
Που θα εμπνέει Ελπίδα. Χειροπιαστή και Ρεαλιστική…

Ας ξεκινήσουμε με τα ψέματα που τελείωσαν:
* Πρώτο ψέμα, ότι μπορούμε να ζούμε συνεχώς μοιράζοντας δανεικά και συσσωρεύοντας χρέη:
Το 1981, η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα απ’ αυτές που αποτελούν σήμερα την Ευρωζώνη. Είχε χρέος ελάχιστο: Μόλις το 32% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματός...
Στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, το χρέος της Ελλάδας εκτοξεύθηκε στο 110% του ΑΕΠ! Αυτά που ευθέως δανείστηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 – μαζί με τα δάνεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΚΟ που εγγυήθηκε τότε το Δημόσιο και κατέπεσαν οι εγγυήσεις του λίγο αργότερα - μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μια από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης!
Κι από τότε καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει πραγματικά το χρέος. Το οποίο παράγει νέα ελλείμματα. Και καινούργιο χρέος.
Αυτή είναι η αλήθεια…
Προσέξτε: Δεν είναι κακό να δανείζεται κανείς. Το κακό είναι να δανείζεται μόνο για να καταναλώνει. Να κάνει δήθεν «κοινωνική πολιτική» με… δανεικά! Αυτό συνέβη, δυστυχώς…
Αυτό που ονομάστηκε «αναδιανομή» στην Ελλάδα, ήταν ουσιαστικά αναδιανομή σε βάρος των επόμενων γενεών. Σε βάρος των παιδιών μας. Αυτό πληρώνουμε σήμερα…

* Δεύτερο ψέμα: ότι το χρέος το δημιούργησε η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλάνε για τα 80 δισεκατομμύρια που δανείστηκε η Νέα Δημοκρατία στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησής της. Από τις αρχές του 2004 ως τα τέλη του 2008. Όμως, αν δείτε πού πήγαν αυτά τα χρήματα θα διαπιστώσετε τα εξής:
-- 50 δισεκατομμύρια από τα 80, πήγαν για την πληρωμή ετήσιων τόκων, στο δημόσιο χρέος που βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
-- 10 δισεκατομμύρια από τα 80, πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας.
-- 2,5 δισεκατομμύρια πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια και τα πλήρωσε.
-- 7 δισεκατομμύρια πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία.
Από τα 80 δισεκατομμύρια που «χρεώνουν» τη Νέα Δημοκρατία ότι επιβάρυνε το συνολικό χρέος της Ελλάδας, τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Του ΠΑΣΟΚ!
Αυτή είναι η αλήθεια…
Πρόσφατα η κυβέρνηση έκανε απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Και πολύ καλά έκανε. Και τους βρήκε 768 χιλιάδες! Το μόνο στοιχείο που δεν αποκάλυψε είναι πότε προσελήφθησαν. Πότε διογκώθηκε τόσο πολύ ο δημόσιος τομέας…
Κι έρχονται σήμερα οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του κρατισμού να μας κάνουν «μαθήματα»…

Τρίτο ψέμα: ότι για όλα όσα έγιναν από τον Οκτώβριο του 2009 φταίει, τάχα, και πάλι η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: Το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε τους τελευταίους τρείς μήνες το έλλειμμα που παρέλαβε τον Οκτώβριο.
Με τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου του 2009 και με εκείνα που εξήγγειλε πέρσι τέτοιο καιρό ο Κώστας Καραμανλής, το περσινό έλλειμμα θα έκλεινε στο 9,9% το πολύ.
Το ΠΑΣΟΚ ματαίωσε εκείνα τα διορθωτικά μέτρα, μετέθεσε έσοδα του 2009 το 2010, μετέθεσε δαπάνες του 2010 και τις ενέγραψε στο 2009 και με μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής» αύξησε το έλλειμμα του 2009 κατά 3,7 μονάδες. Και το πήγε τελικά από το 9,9% στο 13,6%!
Παρ’ όλα αυτά, ως τον περασμένο Δεκέμβριο, και, παρά τις «λαθροχειρίες» της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα είχε πρόβλημα ελλείμματος, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν είχε ακόμα πρόβλημα δανεισμού
Πώς αποδεικνύεται αυτό;
Από τα ίδια τα επιτόκια δανεισμού που αποτελούν τον καθρέφτη αξιοπιστίας μιας κυβέρνησης: Τον Οκτώβριο, όταν παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ τα λεγόμενα spreads ήταν 130 μονάδες βάσης. Το Νοέμβριο, αφού είχε μαθευτεί ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο, τα spreads βρίσκονταν ακόμα στις 180 μονάδες. Μέχρι και στα τέλη Ιανουαρίου τα spreads ήταν γύρω στις 200 μονάδες βάσης…
Μετά εκτοξεύθηκαν. Και σήμερα βρίσκονται στις τριτοκοσμικές 1000 μονάδες βάσης!
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πολύ διαφορετική: Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος παρόμοιο με αυτό που υπήρχε σε όλη την Ευρώπη. Και το μετέτρεψε, με ευθύνη του, σε ανεπανάληπτη κρίση δανεισμού, μοναδική στην Ευρώπη!
Αυτή είναι η αλήθεια…

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 75ΗΣ ΔΕΘ


Κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε αποδομώντας τα «εφτά ψέματα» που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής που πρέπει να ξεπεράσει η χώρα.
Στη συνέχεια περιέγραψε την εναλλακτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για διέξοδο από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και έξοδο από την επιτήρηση.
Τελικά, στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του περιέγραψε την «Αλλαγή Μοντέλου Ανάπτυξης», που είναι απαραίτητη για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση οριστικά, ώστε να μην επιστρέψει στον κρατισμό.
* Το πρώτο ψέμα που έχει χρεοκοπήσει, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι η «κοινωνική πολιτική» που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.
* Το δεύτερο είναι η απάντηση στο ερώτημα: πότε η χώρα υπερχρεώθηκε;
Κι έδειξε ότι η υπερχρέωση της Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ. Κι από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.
* Το τρίτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης. Ο κ. Σαμαράς έδειξε αναλυτικά ότι από τα 80 δισεκατομμύρια νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
* Το τέταρτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 φταίει, τάχα, η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό. Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας της πολιτικής του.
* Το πέμπτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό ήταν, δήθεν, «αναπόφευκτη». Ο κ. Σαμαράς έδειξε, αντίθετα, ότι οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα ως και τον Ιανουάριο, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δανειστεί τότε, άρχισε τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και βρέθηκε εκτός αγορών τον Μάιο.
* Το έκτο ψέμα είναι ότι η υπογραφή αυτού του Μνημονίου ήταν «μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου. Ο κ. Σαμαράς έδειξε, αντίθετα, ότι υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.
* Το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρ’ όλα αυτά διέξοδο από την κρίση, κι ότι ήταν τάχα πράξη «ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει. Ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι η Πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε χειρότερη κρίση απ’ αυτήν που υπάρχει σήμερα, ότι βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ότι το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ότι μετά από τόσες θυσίες και πάλι θα είναι δύσκολο να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να δανειστεί. Κι ότι πραγματική ανευθυνότητα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ κραύγαζε λεφτά υπάρχουν πριν τις εκλογές του 2009, όταν γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα ελλείμματος που υπήρχε τότε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αρκέστηκε να απορρίψει το Μνημόνιο αλλά διατύπωσε το δικό της ολοκληρωμένο Σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο και περιέγραψε συνοπτικά στη συνέχεια:
-- Το Σχέδιο ΝΔ χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους. Κι έτσι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε ενάμιση με δύο χρόνια, όταν με το Μνημόνιο το έλλειμμα θα παραμένει 2,6% μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών.
-- Το Σχέδιο της ΝΔ χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος μέσα από την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Κι έτσι μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα έχει χρέος χαμηλότερο απ’ ότι σήμερα. Ενώ με το Μνημόνιο θα έχει χρέος πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι σήμερα.
-- Το Σχέδιο της ΝΔ πρόβλέπει αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που έγιναν ήδη, όπως οι περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Η ΝΔ δεσμεύεται να απακαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Κι έδωσε τους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Επίσης το Σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει αλλεπάλληλα νέα μέτρα, πολλά των οποίων, μάλιστα «αδιευκρίνιστα».
-- Τέλος το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας προτείνει αναπτυξιακά μέτρα, πολλά των οποίων είναι εφαρμόσιμα από σήμερα, κι άλλα αφότου η χώρα απαλλαγεί από τους περιορισμούς του Μνημονίου, το οποίο αντίθετα κινείται σε εντελώς αντι-αναπτυξιακή κατεύθυνση και για πολλά χρόνια.
Μέχρι το σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς εξήγησε το διαφορετικό μίγμα πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για να βγει η Ελλάδα από τις δεσμεύσεις του...

Πικρές αλήθειες.... (με αφορμή την επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ)


Οσο και να θέλουν να παρουσιάσουν τον GAP τα ελληνικά κανάλια των νταβαδο-''κυβερνητικών εκπροσώπων'' ως ''ηγέτη'' σεβαστό έξω, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Δεν τον υπολογίζουν και ειδικά στις ΗΠΑ τον θεωρούν ουσιαστικά ''μιάς χρήσης'', επειδή ''τους έκανε την δουλειά'' με το ΔΝΤ. (Τhe Wall Street Journal: Αναξιόπιστη η ελληνική κυβέρνηση - άρθρο 17 Σεπτ. '10)... Με ποιά λογική, στις ΗΠΑ, να θεωρούν την κυβέρνηση του GAP ''αναξιόπιστη'' κι αυτόν...''αξιόπιστο'' και ''αποδεκτόν''; Τέτοιες ηλίθιες ''λογικές'', μόνο πολιτικοί και ΜΜΕ στην Ελλάδα μπορούν ν' ''αποδεχτούν'', παρουσιάζοντας το μαύρο, ως άσπρο.
"Μικρομεσαίες'' οι συναντήσεις κι επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, άσχετα αν στην Ελλάδα παρουσιαστούν ως ''πολύ σημαντικές'' από δουλοπρεπή ΜΜΕ. Κανένα σοβαρό ΜΜΕ των ΗΠΑ δεν τον φιλοξενεί (πιθανά μερικά 4ης ή 5ης κατηγορίας, όπως έγινε Μάρτιο και Ιούνιο, που παρουσιάζονται στην Ελλάδα ως... ''μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ'').
''Μπάχαλο'' οι σχέσεις του πρωθυπουργού και με τα ομογενεικά ΜΜΕ, εξαιτίας του ανεπαρκή και άσχετου συμβούλου του επί του Τύπου, Ν. Ζιώγα και τις ηλιθιότητες που αυτός έκανε τον Ιούνιο, στη συνέντευξη, στο γραφείο Τύπου Νέας Υόρκης.
Η Ομογένεια αισθάνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου την αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά. Μέσα σε 7 μήνες, τρεις φορές πολυήμερα ταξίδια στις ΗΠΑ κι ενδιαφέρθηκε μόνο γιά το... immage του και τι ''εικόνα'' θα δώσει στην Ελλάδα, γιά να δείξει στους αυτόχθονες ιθαγενείς ότι είναι ''σπουδαίος'', ''αποδεκτός''. Την ''έγραψε'' την Ομογένεια κανονικά και προκλητικά. Και μιά δεξίωση στο γεν. προξενείο, δεν σώνει -με τίποτα- την κατάσταση.
Ούτε (ειδικά) το εβραϊκό λόμπι, ούτε κανένας θα βοηθήσει την Ελλάδα. 'Ολοι παίρνουν, δεν δίνουν.
Μόνο ο απόδημος Ελληνισμός μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, άσχετα αν αυτή τον εξαπατά, τον κλέβει, τον χρησιμοποιεί βρώμικα (οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της) και τον κοροϊδεύει ασύστολα (ψήφος, ΣΑΕ κλπ.)

Ο Americano πάει America (για 3η φορά μέσα σε 7 μήνες!!!!) και κουβαλάει μαζί του και 25 άτομα...

MEΓΑΛΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, με αφορμή την γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
''Λεφτά υπάρχουν'': Μαζί με τον πρωθυπουργό (που γέμισε τις φυλακές στην Ελλάδα με τα λαμόγια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μιζολήπτες και μη, που καταλήστευσαν-χρεοκόπησαν την πατρίδα μας) έρχονται στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας και ο υφυπουργός Σπ. Κουβέλης (18 Σεπτ.). Την Δευτέρα (20 Σεπτ.) έρχεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος γιά τους Απόδημους (που καμία κυβέρνηση δεν τους σεβάστηκε) ο Δημ. Δόλλης (αυτός θα προωθήσει τα ζητήματα των...Απόδημων στην γεν. Συνέλευση του...ΟΗΕ;).
Η αντιπροσωπεία, συνολικά, είναι 22-25 άτομα, χώρια οι της κρατικής Τηλεόρασης κ.ά...
http://www.parkermeridien.com/images/pic_phototour_9.jpgΘα μείνουν στο ξενοδοχείο ''Le Parker Méridien New York'' (119 West 56th Street, Manhattan), όπου οι τιμές κυμαίνονται από 725.28 ίσαμε 1,356.40 δολ., την βραδυά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αλλά θα τους γίνει έκπτωση όμως μην ανησυχείτε... θα δοθούν τιμές ως "πακέτο". Το συνολικό κόστος και αυτού του ταξιδιού (καύσιμα κλπ έξοδα αεροπλάνου, εισιτήρια γιά τους υπόλοιπους, ξενοδοχεία, Ουάσιγκτον, αυτοκίνητα, φαγητά κλπ, γιά 6 ημέρες) εκτιμάται σε $600-700,000.
Ο κ. Δρούτσας θα παρατείνει κατά μία εβδομάδα την παραμονή του στις ΗΠΑ. Θα επισκεφθεί και το Λος 'Αντζελες, 29-30 Σεπτεμβρίου. Στις 28 Σεπτεμβρίου ο ΥΠΕΞ, θα μιλήσει στην 65η γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ.

Βρέθηκε ο "Ένοχος" της τροποποίησης...

Όπως θα δείτε στο VIDEO που ακολουθεί, βρέθηκε  ο "Ένοχος" της τροποποίησης...Νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας, για το οποίο σας είχαμε αναλυτικά ενημερώσει με το άρθρο:
Περίεργες αλλαγές-τροποποιήσεις, στο νομοσχέδιο "Υπηρεσιακή εξέλιξη και Ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.. "

Υπάρχει όμως ένα θέμα, οι αλλαγές-τροποποιήσεις του κ. Σάββα Εμινίδη (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καβάλας), δεν αφορούν σύμφωνα με τα λεγόμενα του στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά τους Ιπταμένους της Πολιτικής Αεροπορίας....

Για τη μετάβαση στα τελευταία σχόλια μπορεί να χρησιμοποιηθεί το link

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/09/blog-post_2169.html?commentPage=7

Ομοίως για μετάβαση σε ενδιάμεσες σελίδες σχολίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν
Για σχόλια 1-200
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/09/blog-post_2169.html?commentPage=1
Για σχόλια 201-400
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/09/blog-post_2169.html?commentPage=2
Για σχόλια 401-600
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/09/blog-post_2169.html?commentPage=3
Για σχόλια 601-800
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/09/blog-post_2169.html?commentPage=4
Για σχόλια 801-1000
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/09/blog-post_2169.html?commentPage=5
Για σχόλια 1001-1200
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/09/blog-post_2169.html?commentPage=6

Επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης

Αντώνης Σαμαράς : Έχω μείνει ενεός από το νέο Δημαρχιακό μέγαρο…

 


http://papageorgopoulos.wordpress.com

Πως η Wall Street εστειλε την Ελλαδα στο ΔΝΤ, σε απλα ελληνικα


Τα αμερικανάκια της Wall Street αποφάσισαν μια μέρα : <<Θα δώσουμε δάνεια και σε πιθήκους>>, όπερ και εγένετο. Άσπροι, μαύροι και κόκκινοι έπαιρναν πανεύκολα στεγαστικά δάνεια ακόμη και χωρίς κανένα εισόδημα. Τα μπόνους έπεφταν βροχή, μελλοντικά κέρδη γραφόντουσαν στους ισολογισμούς και τα χαμόγελα κυκλοφορούσαν φαρδιά πλατιά στην διάσημη οδό.

Τι συνέβαινε όμως πίσω από την κουρτίνα; Οι τράπεζες, όπως και οι θυγατρικές τους οι ασφαλιστικές χρησιμοποιούν εξελιγμένους αλγόριθμους που μπορούν να προβλέψουν πολλά πράγματα στο οικονομικό πεδίο. Ένα απ’ αυτά είναι και οι επισφάλειες, κοινώς οι πιστολιές στα χρέη.  Στα δάνεια των <<πιθήκων>> οι αριθμοί χτυπούσαν κόκκινο. Αντί όμως οι εν λόγω εταιρίες να θορυβηθούν τι πραγματικά συνέβη;

Πάνω σε αυτά τα μελλοντικά κέρδη (τα βεβαίως μη εισπραχθέντα ποτέ) εκδόθηκαν ομολογίες δεκαπλάσιας αξίας που μοσχοπουλήθηκαν στους πελάτες των κολοσσών (Lehman Brothers κλπ) και έπειτα επάνω σε αυτές τις ομολογίες εκδόθηκαν παράγωγα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα πολλαπλάσιας αξίας που εκτόξευσαν τα μετρητά των εμπλεκομένων στελεχών – manager σε αστρονομικά ύψη. Κοινώς επάνω στην άμμο χτίστηκαν παλάτια που τα αγόραζαν αφελείς επενδυτές ανά τον κόσμο με την εμπιστοσύνη ότι οι κολοσσοί δεν πεθαίνουν ποτέ.

Είναι προφανές ότι έκαναν λάθος. Είναι επίσης σαφές ότι οι επικεφαλείς των κολοσσών γνώριζαν τον γκρεμό και το πότε με ακρίβεια χιλιοστού. Τέλος είναι επίσης βέβαιο ότι γνώριζαν πως θα διασωθούν. Πως το γνώριζαν; Πρόεδρος των Η.Π.Α τότε ήταν ένα ‘’καλόπαιδο’’ που λεγόταν George W. Bush. Αυτό και μόνο τους έφτανε. Ήταν το δικό τους παιδί, το παιδί του μπαμπά Bush και των πετρελαϊκών εταιριών και ήταν όλα συμφωνημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει καθώς τότε θα μιλούσαμε για σχιζοφρένεια τραπεζών, μια αρρώστια που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τους.

Το χρήμα έχει μια μοναδική ιδιότητα. Από τη στιγμή που θα εκδοθεί (είτε από κεντρική τράπεζα είτε από απλή) δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Κάπου υπάρχει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Σήμερα ακούμε παντού για κρίση ρευστότητας, ταμειακές δυσκολίες κλπ. Αυτό δεν έγινε γιατί κάποια ποσότητα χρήματος έχει καταργηθεί αλλά γιατί αυτή η ποσότητα χρήματος έχει συγκεντρωθεί κάπου. Που;

Σίγουρα εκτός της παραδοσιακής αγοράς. Κυρίως σε θυρίδες και ‘’μυστήριους’’ τραπεζικούς λογαριασμούς εξωτικών νησιών. Αποτελούν τα κέρδη, τα μπόνους και τους χρυσαφένιους μισθούς των γερακιών που περιγράφηκαν παραπάνω. Προσέξτε! Αποτελούν τα ατομικά τους κέρδη και όχι των εταιριών καθώς τέτοια δεν υπήρξαν ποτέ. Έτσι φτάσαμε στους πλούσιους υπαλλήλους και αφεντικά και τις φαλιρισμένες εταιρίες που διασώθηκαν κακήν κακώς.

Τι σχέση έχει η πτώχευση της Ελλάδας με όλ’ αυτά; Οι κολοσσοί που περιγράφηκαν παραπάνω επένδυαν τα χρήματα των απλών ανθρώπων σε ομόλογα, μετοχές κλπ. Και υπήρχε ρευστότητα στο σύστημα. Αυτοί οι απλοί άνθρωποι δεν υπάρχουν πια. Πανικόβλητοι τοποθετούν τα χρήματα τους σε άλλες πιο σίγουρες επενδύσεις όπως γη, χρυσό κ.α, και μιλάμε για όσους έχουν ακόμη μετρητά, καθώς πολλοί από αυτούς είναι άνεργοι ή σε υποβαθμισμένη εργασία με μειωμένες αποδοχές.

ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΘΑ ΣΜΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ...

Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά την Άτυπη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. (16.09.2010).
Δείτε και ακούστε μέρος της απάντησης, σε ερώτηση για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης :
"Επίσης, είναι ανάγκη να μπουν ευρυζωνικά δίκτυα, που θα βοηθήσουν στον ανταγωνισμό, αλλά και η ίδια η προώθηση αυτών των δικτύων θα δώσει σημαντική ώθηση και στην οικονομία, με θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας, που σημαίνει ενεργειακά δίκτυα που έχουν σχέση με τη σύνδεση νησιών, βουνών, σπιτιών, με ένα δίκτυο που θα μπορεί, από την ηλιακή, την αιολική, μέχρι και τη γεωθερμική ενέργεια, να αξιοποιηθεί και να ενταχθεί σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο".

Όπως θα διαπιστώσετε και στο VIDEO, αυτή η ευρυζωνικότητα τον ταλαιπώρησε  αρκετά τον πρωθυπουργό και έκανε ένα απίστευτα μακρόσυρτο σαρδάμ...
Αφού δεν σου βγαίνει η ευρυζωνικότητα Γιώργο, άστη να πάει στην ευχή της Παναγίας...
Το εντυπωσιακό με τα ενεργειακά δίκτυα του Γιώργου, είναι ότι μετά τα σπίτια, τα νησιά θα συνδεθούν και ΤΑ ΒΟΥΝΑ...
Aυτό που ξέραμε ήταν ότι : "Το βουνό, με το βουνό δεν σμίγει..."
Όμως..
ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΘΑ ΣΜΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ...


Internet Explorer 9: διαθέσιμη η νέα beta

Η Microsoft διέθεσε χτες την τελευταία έκδοση του Web browser της, υποσχόμενη μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερα γραφικά

Η Microsoft ανακοίνωσε χτες τη διάθεση της beta έκδοσης του επερχόμενου Internet Explorer 9, ο οποίος σύμφωνα με την εταιρεία είναι ταχύτερος από τον υπάρχοντα 8, ενώ αποδίδει καλύτερα όσον αφορά στα γραφικά.
Ο Internet Explorer 9, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις και άλλους ανταγωνιστικούς browsers, ενσωματώνεται με το background.
"Οι χρήστες μπαίνουν στο Web για τα sites και όχι για τον browser" δήλωσε ο Dean Hachamovitch, o general manager για τον IE. "Πλέον τα sites είναι "τυλιγμένα" σε ένα κουτί και αυτό το κουτί είναι ο browser".
Ο IE9 είναι διαθέσιμος στην beta έκδοση –ή αλλιώς δοκιμαστική- σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Πολλά είναι τα δημοφιλή sites που έχουν ήδη αρχίσει να εκμεταλλεύονται τα νέα του χαρακτηριστικά, όπως τα Facebook, Twitter, Amazon και eBay.
Οι browsers έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που εγκαθίστανται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Καθώς οι χρήστες βλέπουν ολοένα και περισσότερα βίντεο στο Internet, οι δημιουργοί των browsers προσπαθούν συνέχεια να κάνουν τις εκδόσεις ταχύτερες και με καλύτερη διαχείριση των γραφικών.
Για τον λόγο αυτό, η Microsoft υπόσχεται μια ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο ευκρινή έκδοση του browser της, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει τις νέες Web τεχνολογίες, όπως την HTML5.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ Γ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΗ(ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ "ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ"ΟΤΑΝ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΨΗΛΑ).....(VIDEO)

Ο Νομάρχης κ. Αστέριος Ζωγράφος θα δεχτεί και θα βραβεύσει το Χαλκιδικιώτη Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ελευθέρας Πάλης  κ. Ιωάννη Αρζουμανίδη, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010 ώρα 11:00 στο γραφείο του, με αφορμή τη διάκρισή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας 2010 όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.


http://aetoshal.blogspot.com/2010/09/video_18.html

“Κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα”

Ακόμη ένα χτύπημα κατά της Ελλάδας, ήρθε την Παρασκευή το απόγευμα, αυτή τη φορά από την Morgan Stanley. Δε μας διαβεβαιώνει κανείς ότι δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αναφέρεται στο τελευταίο report της και συνεχίζει:
«Θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και εντός της τριετούς περιόδου μετά τη σύναψη σύμβασης δανεισμού της Ελλάδας με τις κυβερνήσεις της νομισματικής ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», επισημαίνουν οι αναλυτές, προειδοποιώντας για πιθανή δημοσιονομική ολίσθηση ή άρνηση για περαιτέρω σύσφιξη μέτρων, με καθένα από αυτά να έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή των εκταμιεύσεων των δόσεων του δανείου.
Ο διεθνής οίκος τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2010. Η κυβέρνηση δείχνει να ‘επιστρατεύσει’ την πολιτική της θέληση για την εφαρμογή των επόμενων μέτρων του προγράμματος λιτότητας, με δεδομένο ότι διατηρεί ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έναν δημοφιλή πρωθυπουργό και συγκρατημένη κοινωνική αναταραχή.
Τι μας λέει δηλαδή κωδικοποιημένα η Morgan Stanley:

Το μνημόνιο απέτυχε, ζήτω το νέο μνημόνιο!

Το ΔΝΤ άνοιξε «παράθυρο» για παράταση χρηματοδότησης της Ελλάδας και μετά το 2014 – Ύφεση και κατάρρευση εσόδων αναδεικνύουν τις αστοχίες της «συνταγής» για την Ελλάδα – «Αφήστε τους αδύνατους να χρεοκοπήσουν», λέει η Μέρκελ, ενώ κορυφώνονται οι ανησυχίες για Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Στο πλευρό των μεγάλων διεθνών τραπεζικών ομίλων τάσσεται πλέον ανοικτά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να τελειώσει το ελληνικό δράμα, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της διεθνούς χρηματοδότησης της χώρας και μετά το 2014. Την ίδια στιγμή, όμως, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιεί ανοικτά, ότι η Γερμανία δεν θα συναινέσει σε άλλες χρηματοδοτήσεις ασθενών οικονομιών της Ευρωζώνης, ζητώντας άμεσα να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Η κοινή περιοδεία του Γ. Παπακωνσταντίνου και των επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Ελλάδα στις ευρωπαϊκές οικονομικές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη) έβγαλε… λαβράκια για τους εκπροσώπους των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, που βομβάρδισαν με ερωτήσεις τους περιοδεύοντες αξιωματούχους: .

   Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε για το πώς σκοπεύει το Ταμείο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παράτασης του αποκλεισμού της Ελλάδας από τις αγορές και μετά τη λήξη της περιόδου εφαρμογής του τριετούς οικονομικού προγράμματος, τελικά «έσπασε» και αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ δεν αποκλείει, αν αυτό χρειασθεί, να παραταθεί η διεθνής χρηματοδότηση της χώρας από τα κράτη της Ευρωζώνης και το Ταμείο.
 Δηλαδή, αν αποτύχει η εφαρμογή του μνημονίου, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αναφωνήσει… «Ζήτω το νέο μνημόνιο», προκειμένου να αποσοβήσει πάση θυσία μια χρεοκοπία στην Ευρωζώνη και μια επώδυνη για τους πιστωτές αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατά τα άλλα, βέβαια, ο κ. Τόμσεν, όπως και όλοι οι περιοδεύοντες αξιωματούχοι, εξέφρασαν με θέρμη την πεποίθησή τους, ότι το Μνημόνιο Νο2 δεν θα χρειασθεί, αφού η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στη διεθνή αγορά για να καλύψει πλήρως τις τεράστιες δανειακές της ανάγκες.

Περίεργες αλλαγές-τροποποιήσεις, στο νομοσχέδιο "Υπηρεσιακή εξέλιξη και Ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.. "

Στις 1 Σεπ.2010 κατατέθηκε σχέδιο νόμου, όπως γράφουμε και στο άρθρο μαςΤο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των ΕΔ και τη νέα δομή και διοίκηση των ΕΔ.
Μάλιστα είχαμε τονίσει τότε :
"Μια καινούργια ρύθμιση αφορά στην δημιουργία όπλων και σωμάτων και στην Πολεμική Αεροπορία.
Επίσης ρυθμίζεται πλήρως η αρχαιότητα μεταξύ των αξιωματικών των τριών όπλων και μεταξύ ομοιοβάθμων."
Στην συνέχεια το νομοσχέδιο όπως φαίνεται και στην Ιστοσελίδα της βουλής, έχει "επεξεργασθεί" και είναι έτοιμο προς ψήφιση.
Αυτό είναι  το ένα τμήμα "το επίμαχο" του σχεδίου νόμου που είχε αρχικά υποβληθεί στην Βουλή για ψήφιση.
Με μια γρήγορη ματιά διαπιστώσαμε ότι, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, έχουν επέλθει αλλαγές και μάλιστα σημαντικές από το αρχικό σχέδιο του υπουργείου. Η έκθεση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Υπηρεσιακή εξέλιξη και Ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατολογίας και συναφείς διατάξεις" , έχει παρέμβει σε τουλάχιστον δυο (2) παραγράφους.
Πιο συγκεκριμένα έχουν γίνει παρεμβάσεις και τροποποιήσεις τουλάχιστον δυο (2) παραγράφων των 12 και 13 α, που αφορούν στην αρχαιότητα μεταξύ των ομοιοβάθμων αξιωματικών της Π.Α.
Στην ουσία έχουν "εξαφανισθεί" 2 ειδικότητες, των  Μηχανικών και Αεράμυνας !!!
Δείτε το πριν και το μετά:
Παράγραφος 12
                                                   ΠΡΙΝ
  ΜΕΤΑ


Παράγραφος 13α
                                      ΠΡΙΝ 
                                     ΜΕΤΑ

WALL STREET JOURNAL : Στην Ελληνική κυβέρνηση δεν αξίζει καμμία εμπιστοσύνη.

Από olympiada
H ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία, στο τέλος θα χρεοκοπήσει” τονίζει η WALL STREET JOURNAL σε ανάρτηση στο blog (Source) της εφημερίδας.
Σχολιάζοντας την κατηγορηματική διαβεβαίωση του υπουργού των οικονομικών στην FINANCIAL TIMES ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, η WALL STREET JOURNAL ερμηνεύει (και παραφράζει) τη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου ως εξής: Εάν η Γερμανία δεν εξακολουθήσει να δίνει χρήματα στην Ελλάδα η Ελλάδα θα καταστρέψει το ενιαίο νόμισμα, μ’ άλλα λόγια με ένα άκομψο τρόπο, αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να εκβιάζει την ευρωζώνη.
Η WSJ αμφισβητεί όχι μόνο τη δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας να θέσει τα οικονομικά της υπό έλεγχο, αλλά ακόμα και την προθυμία της να επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας για τα οποία έχει δεσμευτεί. Όσο δεν το κάνει αυτό – προσθέτει – η Ευρώπη και ιδίως η Γερμανία θα είναι αναγκασμένη να διοχετεύει συνεχώς χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία δηλ. στην ουσία την αποχώρηση από το ευρώ. Και αυτό διότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν οι αγορές να εξαναγκάσουν και τα άλλα κράτη στην περιφέρεια της ευρωζώνης σε χρεοκοπία.
Παραπέμπει αναλυτικά στο πρόσφατο άρθρο του Michael Lewis στο Vanity Fair, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως «η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά στην ΕΕ», μία χώρα στην οποία είναι λογικό να υποθέτει κανείς ότι όλοι σχεδόν – συμπεριλαμβανομένων των μελών του κοινοβουλίου – ψεύδονται αναφορικά με τη φορολογική τους κατάσταση. Κάνει επίσης λόγο για «κουλτούρα διαφθοράς», για «συστηματικά ψευδή καταγραφή στατιστικών στοιχείων» και χαρακτηρίζει «πολύ -πολύ ανόητο» το να δείξει κανείς εμπιστοσύνη στα ελληνικά στατιστικά, ιδίως εάν επενδύει τα δικά του χρήματα του (είναι πιο εύκολο να το κάνει κανείς εάν είσαι πχ η ΕΕ και ξοδεύεις τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων σημειώνει χαρακτηριστικά).

Η τεχνολογία και οι άνθρωποι.


Γράφει η Ιδεοπηγή.   

Θα παραθέσω κάποιες παραδοχές χωρίς να φοβάμαι τους τυχόν χαρακτηρισμούς δεξιός, κεντρώος, αριστερός ή ακραίος που θα μου προσάψουν όσοι φίλοι διαβάσουν το κείμενο.
Παραδοχή πρώτη. Η εργασία δεν είναι εμπόρευμα.
Παραδοχή δεύτερη. Η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας καλυτέρευσε την ζωή των ανθρώπων αλλά στο εργασιακό πεδίο δεν προσέφερε σχεδόν καμία καλυτέρευση.
Παραδοχή Τρίτη. Ένα κράτος που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ανθρώπινους όρους διαβίωσης στους πολίτες του είναι «Μπανανία».
Για την πρώτη παραδοχή πολλοί θα πουν ότι είναι θέση των αριστερών. Απαντώ είναι θέση κάθε δημοκρατικού πολίτη ανεξάρτητα που ανήκει.
Για τη δεύτερη παραδοχή διευκρινίζω ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας μείωσε τις θέσεις εργασίας που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις αλλά δεν μείωσε πχ το χρόνο εργασίας των εργαζομένων αν και υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο.
Ξέρω θα πείτε ότι και αυτή είναι αριστερή θέση. Απαντώ η μείωση των θέσεων εργασίας που προέρχεται απ’ την τεχνολογία δεν είναι θεμιτό και δίκαιο να αυξήσει τους άνεργους αλλά μειώνοντας τις ώρες εργασίας να προσφέρει δουλειά σε όλους.
Ένα κράτος που δεν μπορεί να δώσει δουλειά στους πολίτες του είναι αποτυχημένο.
Η Τρίτη παραδοχή δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση.
Έχω γράψει πολλά κείμενα που καταδικάζουν την νεοφιλελεύθερη στροφή των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.
Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η μάστιγα του αιώνα.
Απόδειξη η σημερινή κρίση που είναι αποτέλεσμα της επικράτησής του σε σχεδόν όλη την Ευρώπη και την Αμερική.
Τα πρώτα μηνύματα που έστρωσαν το χαλί για την επικράτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ελλάδα ακουστήκαν από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου όταν γινόταν δεκτό το ιδεολόγημα «καλύτερα όλοι να δουλεύουμε λιγότερο και να αμειβόμαστε λιγότερο παρά να υπάρχουν άνεργοι».
Αυτό το ιδεολόγημα έφερε τα μπλοκάκια, τις συμβάσεις έργου, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα stage.
Όλοι σήμερα γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής.

e-Επιλογές της 17/09/2010

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΔΕΘ της καρδιάς μας τότε... Η ΔΕΘ μιας έρημης πόλης σήμερα....

                                                                                                  
                                                                                                        
Της Λιάνας Γούτα
Οι  μέρες  της  ΔΕΘ  στη  Θεσσαλονίκη,  δεν  είναι  πια  όπως  ήταν  κάποτε.
Μεγαλώσαμε  σε  μια  πόλη  που  τις  πρώτες  μέρες  του  Σεπτέμβρη  “έβαζε  τα  καλά  της”,  φωτιζόταν  και  χαμογελούσε  και  μας  έφτιαχνε  το  κέφι  με  βόλτες  στην  πιο γλυκιά  εποχή  του  χρόνου,  με  τις  ηλιόλουστες  ακόμα  μέρες και  τα  δροσερά βράδια... Αυτή την εποχή, αυτές τις μέρες, αυτή τη γιορτή, τα περιμέναμε πώς και πώς! Μικροί-μεγάλοι... Ήταν για  όλους η πιο γλυκιά προσαρμογή στην επιστροφή από  τις  διακοπές,  λίγο  πριν  αρχίσει  η  ρουτίνα  των  σχολείων,  της  δουλειάς,  του φθινοπώρου. Hot dogs και μαύρη μπύρα, γιγάντια ξύλινα μολύβια και Λούνα Παρκ, ακροβάτες και μουσικές, φώτα, φθινοπωρινή αύρα! Όλη η πόλη μια γιορτή!...
Σήμερα οι  εικόνες  αυτές  είναι  μόνο  μνήμες. Σήμερα τις  ημέρες  της  ΔΕΘ,  η
πόλη μπαίνει σε συναγερμό και αντί για γιορτινή διάθεση, γίνεται ετοιμοπόλεμη. Το
Σαββατοκύριακο  των  εγκαινίων  όσοι  Θεσσαλονικείς  μπορούν  φεύγουν  και  οι
υπόλοιποι  μένουν  σε  περιορισμό  κατ’  οίκον,  οι  δρόμοι  κλείνουν  κι  η  πόλη
ερημώνει. Οι γονείς δεν επιτρέπουν στα παιδιά να κυκλοφορήσουν στο κέντρο από
τον  φόβο  των  επεισοδίων.  Ο  φόβος  των  επεισοδίων  από  τη  μια  και  ο  φόβος  της πολύωρης ταλαιπωρίας από την άλλη. Κι αν κάποιος παρόλα αυτά το επιχειρήσει, κι αν ακόμα το καταφέρει να βρει τρόπο να περάσει από τα αστυνομικά μπλόκα που κλείνουν  τους  δρόμους  όποτε  μετακινούνται  οι  επίσημοι  ή  καθ΄  όλη  τη  διάρκεια των  εκδηλώσεων  και  των ομιλιών  όταν  φτάσει  στο  κέντρο,  θα  το  δει  με  έκπληξη άδειο!  Σάββατο  μεσημέρι,  άδειο.  Παρασκευή  και  Σάββατο  βράδυ,  επίσης.  Άδειο από κόσμο,  άδειο από αυτοκίνητα. Μια πόλη που μοιάζει υπό κατάληψη ή σα  να αναμένει μια κάποια καταστροφή.

Χρώμα στο γκρίζο της πόλης


   Πέντε μουντές, «γκρίζες», αποκαρδιωτικές, τυφλές όψεις κτηρίων της Αθήνας, ντύνονται χρώματα, φορούν εικόνες και ...βάζουν στοίχημα να διαγραφεί ένα χαμόγελο στα σφιγμένα - και λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας - χείλη των Αθηναίων πολιτών. Έως το τέλος του χρόνου, πέντε κτήρια, διάσπαρτα στο κέντρο και τις γειτονιές της πρωτεύουσας, θα κληθούν να αποδείξουν στους κατοίκους τούτης της πυκνοδομημένης πόλης, ότι η Αθήνα μπορεί να «σύρει» το νου και σε περιπάτους γοητευτικούς.
    Η τοιχογράφηση σε πέντε κτήρια πυκνοκατοικημένων, ή υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, είναι μόνον η αρχή της εικαστικής παρέμβασης «Ζωγραφική τυφλών όψεων κτηρίων: χρώμα στο γκρίζο της πόλης», που επιχειρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι Αθηναίοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του υπουργείου, σπεύδοντας να υποβάλουν αιτήσεις για την εικαστική διαμόρφωση της ακαλαίσθητης τυφλής όψης του δικού τους κτηρίου, καθώς το πιλοτικό πρόγραμμα εξελίσσεται με την κυρίαρχη συνδρομή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Προβλέπεται, δε, να εφαρμοσθεί άμεσα και στη Θεσσαλονίκη.
    «Η ζωγραφική των τυφλών όψεων προωθεί μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας και αστικού πολιτισμού. Είναι μικρή παρέμβαση με μεγάλο αποτέλεσμα και συμμετέχουν σ΄αυτήν συνήθως νέοι καλλιτέχνες και συχνά πολίτες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά.
    Τριάντα οκτώ θετικές ανταποκρίσεις προέκυψαν από την πρόσκληση του υπουργείου. Από αυτές επιλέχθηκαν πέντε κτήρια με κριτήριο τη θέαση των έργων, ώστε να αναβαθμίζεται η οπτική αισθητική της γειτονιάς, και τη γεωγραφική κατανομή τους σε περιοχές με διαφορετική κοινωνική σύνθεση για λόγους κοινωνικής ισονομίας.
    Παρά το μικρό ποσό, το οποίο διατίθεται για να καλύψει το σύνολο των εξόδων (100.000 ευρώ, που αν συνυπολογισθεί και το 23% του ΦΠΑ, συρρικνώνεται σε 77.000 ευρώ), η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών κινήθηκε με ενθουσιασμό. Άλλωστε, «όλα γίνονται με μια διάθεση αυτοθυσίας», όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργος Χαρβαλιάς.
    Από την πλευρά της, η πρυτανεία της Σχολής απευθύνθηκε στους ενδιαφερόμενους αποφοίτους και πενταμελής επιτροπή της επέλεξε 11 από τις 71 προτάσεις, που υποβλήθηκαν συνολικά. Βραβεύθηκαν πέντε και δόθηκαν έπαινοι σε έξι, οι οποίες, η ΑΣΚΤ φιλοδοξεί να υλοποιήσει σε επόμενη φάση της δράσης.

Ο Καραμανλής, ο Τράγκας και τα άλλα παιδία που… παίζει


aΕίμαι μαζοχιστής, τι να κάνουμε; Το ομολογώ. Δεν μπορώ να το κρύψω. Υπάρχουν τόσες αποδείξεις… Για παράδειγμα, τα πιο πολλά πρωινά παίρνω για κανένα δεκάλεπτο (δεν αντέχω περισσότερο…) τη δόση μου ακούγοντας Γιώργο Τράγκα στο ραδιόφωνο. Και τι άκουσα με το μοναδικό, τριτοκοσμικό και με λεξιλόγιο Τρούμπας τρόπο του;
- Ότι η Πελέκη είχε απόλυτο δίκιο που είπε ότι ο Καραμανλής δε φοράει παντελόνια.
- Ότι ο Καραμανλής φοράει “φουστίτσα” (αυτά είναι τα όρια της Τραγκείου αναλύσεως)
- Ότι πρέπει να βγει και να μιλήσει (ο Καραμανλής) για το Βατοπαίδι… και “καπάκι” βάζει την ομιλία Καραμανλή στην περυσινή ΔΕΘ, που μίλησε για το… Βατοπαίδι.
Μιλάμε για τον Γιώργο Τράγκα, τον εκδότη μιας εφημερίδας (άλλοτε ημερήσιας, άλλοτε εβδομαδιαίας) που διανέμεται σε περίπου 600 σημεία του Δημοσίου και μέσω αυτού περιλαμβάνεται στον κατάλογο πωλήεων. Είναι η ίδια εφημερίδα που κατά την περίοδο των κυβερνήεων Καραμανλή έπαιρνε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κυρίως κρατικής διαφήμισης, χάρη στη μυωπική και καταστροφική “στρατηγική Ρουσσόπουλου”. Κι όταν ξεσηκώθηκε το σύμπαν κι η κρατική διαφήμιση στο Τραγκέικο περιορίστηκε λίγο, ο Γιώργος Τράγκας λοιδωρούσε καθημερινά στον Καραμανλή, λέγοντας ότι παίζει πλειστέισον, ότι ξυπνά στις 10 το πρωί κλπ.
Όλα αυτά σας φαίνονται παρελθόν; Λάθος, ετοιμαστείτε να τα ζήσετε και στο μέλλον.

Κερδίστε τη μάχη των προσλήψεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ –
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

ΜΑΡΩ ΜΠΑΝΑΚΟΥ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΡΑΣΚΕΡΗΣ

Απόσταγμα 20ετούς πείρας των εργασιακών συμβούλων Μάρως Μπανάκου και Μιχάλη Σερασκέρη, συνιδιοκτητών των συμβουλευτικών επιχειρήσεων Crème de la Crème Human Resources (www.cremedelacreme.gr) και Job Quest Σύμβουλοι Εργασίας (www.jobquest.gr), το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην προσπάθεια όσων αναζητούν εργασία και απευθύνεται κυρίως σε:
νέους, επιστήμονες ή επαγγελματίες (πτυχιούχους ή μη) που για πρώτη φορά εισέρχονται στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο αναζήτησης εργασίας·
επαγγελματίες (χαμηλόβαθμα, μεσαία και ανώτερα στελέχη) που επιθυμούν επαγγελματική αλλαγή·
απολυθέντες εργαζομένους σε αναζήτηση επανένταξης στον εργασιακό στίβο·
απολυθέντα στελέχη που, λόγω μακροχρόνιας παραμονής σε μία εταιρεία, δεν διαθέτουν εμπειρία διεξαγωγής συνέντευξης πρόσληψης ή κατάρτισης βιογραφικού σημειώματος.
Το βιβλίο προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις και στις τέσσερις αυτές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλά, ακόμα, δίνει πρακτικές συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες σε όσους θέλουν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους με τον πλέον δόκιμο τρόπο, να δημιουργήσουν ελκυστικά και σύγχρονα βιογραφικά σημειώματα, να κερδίσουν όλες τις «μάχες» κατά τη διάρκεια του «πολέμου» των συνεντεύξεων.
Δε σταματά, όμως, εκεί. Μεγάλο τμήμα του αφιερώνεται στη δύσκολη προσπάθεια όχι μόνο ανεύρεσης θέσης εργασίας, αλλά και επανατοποθέτησης (outplacement) και επιτυχούς παραμονής σε αυτή. Προχωρά λοιπόν με σοβαρότητα στο επίμαχο θέμα: Πώς να επιτυγχάνω πάντα
αποτελέσματα στην αγορά εργασίας! Αποτελεί τον Οδηγό Επιβίωσης στον ευαίσθητο τομέα της αγοράς εργασίας κάθε σύγχρονου επαγγελματία και στελέχους επιχειρήσεων.

Γιατί απογοητεύτηκαν;;;Του Γιάννη Πρετεντέρη
ΟΤΑΝ ΤΟ  ΔΝΤ δηλώνει εγγράφως ότι αισθάνεται «απογοήτευση» επειδή τα κόµµατα της αντιπολίτευσης δεν υποστηρίζουν «τις οικονοµικές µεταρρυθµίσεις σε αυτήν την αποφασιστικής σηµασίας περίοδο για τη χώρα» τι ακριβώς εννοεί; Και τι είναι αυτό που τους απογοήτευσε; 
ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ψηφίσει Ν.Δ. και θεωρούν ότι ο Σαµαράς τούς κορόιδεψε; Ηταν άραγε οπαδοί του Τσίπρα και τώρα....
αισθάνονται την ανάγκη να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ µαζί µε τον Κουβέλη και τον Αλαβάνο; Ή µήπως περίµεναν την υποστήριξη του ΚΚΕ και οι προσδοκίες τους διαψεύσθηκαν; Διότι αν ισχύει ειδικά το τελευταίο, τότε δεν είναι απλώς απογοητευµένοι. Μάλλον είναι και ανισόρροποι. 
ΠΟΙΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ, υποσχέθηκε ποτέ στο ΔΝΤ ότι τα πράγµατα στην Ελλάδα θα ήταν διαφορετικά µε αποτέλεσµα να αισθάνονται απογοήτευση όταν βλέπουν πώς εξελίσσονται; Δεν γνωρίζω αλλά, µεταξύ µας, δεν νοµίζω ότι πήραν ποτέ τέτοια υπόσχεση. 
ΓΙΑΤΙ, ΛΟΙΠΟΝ, απογοητεύτηκαν τόσο; Για έναν πολύ απλό λόγο: επειδή τους αρέσει να εµφανίζουν κάτι που δεν είναι παρά µία συγκεκριµένη επιλογή (σωστή ή λάθος, αδιάφορο) ως έναν αυτονόητο µονόδροµο, τον οποίο µόνο παράφρονες αρνούνται να βαδίσουν. 
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, το ΔΝΤ θέλει να λέει ότι το ίδιο δεν πολιτεύεται αλλά ότι πολιτεύονται όσοι δεν πολιτεύονται µαζί του. Λάθος για να µην πω απάτη... Διότι το ΔΝΤ εφαρµόζει στη χώρα µας (και σε όλες τις χώρες από όπου πέρασε...) µια συγκεκριµένη συνταγή για την οποία µπορούµε να συζητήσουµε αν είναι χρήσιµη, αποτελεσµατική και ενδεδειγµένη αλλά δεν είναι παρά µια συνταγή. Με την οποία άλλοι συµφωνούν και άλλοι όχι. 
ΤΟ ΛΕΩ αυτό διότι δεν υπάρχει χειρότερη ψευδαίσθηση στην πολιτική από την ψευδαίσθηση του αυτονόητου. 
Και δεν υπάρχει πιο υποτιµητική λογική στη δηµοκρατία από τη λογική του µονόδροµου. Αν το ΔΝΤ θεωρεί ορθή την πολιτική του, θα πρέπει να µας πείσει γι
αυτό. Οσοι πειστούν, θα την υποστηρίξουν. Κι όσοι δεν πειστούν, θα της βγάζουν τη γλώσσα. Αν δεν απατώµαι, κάπως έτσι λειτουργούν οι δηµοκρατίες.