Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Τα Πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου ...


   Η παράδοση των πανηγυριών συνδέεται κυρίως με τον αγροτικό χώρο, με επίκεντρο τόσο τις εκκλησίες των οικισμών όσο και τα υπαίθρια ξωκλήσια.
    Παλαιότερα, την οργάνωση των πανηγυριών αναλάμβαναν οι κοινότητες, οι επαγγελματικές συντεχνίες, καθώς και οι γεωργικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι. Σήμερα, τη διοργάνωσή τους αναλαμβάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις πολιτιστικοί σύλλογοι που προσπαθούν να αναβιώσουν και να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα έθιμα κάθε τόπου. Εντονα θρησκευτικός ο χαρακτήρας των πανηγυριών σε παλαιότερες εποχές, σήμερα έχει περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, η συμμετοχή όμως παραμένει η ίδια, ίσως και μεγαλύτερη.

Παναγία Σουμελά:H αγία μητέρα των Ποντίων...
Γράφει ο Γιάννης Σοφούλης 

Σήμερα  όλος  ο  Ελληνισμός  και  η  Ορθόδοξη  Χριστιανοσύνη   γιορτάζουν  τη  μεγάλη  μητέρα  μας. Την  Παναγία! Το  πρόσωπο   της  αποτελεί  καταφύγιο  για όλους  τους  ανθρώπους  σε  καιρούς δύσκολους  και  χαλεπούς, όπως  αυτοί  που  διανύουμε τώρα. Όλοι  προστρέχουμε  σ’  αυτήν για να  ζητήσουμε βοήθεια, συμβουλή  και πνευματική  ενθάρρυνση. 
Υπάρχουν  πολλές  μορφές  της   Παναγίας  σε  διάφορες  περιοχές  της  Ελλάδας,

Φώτη Κόντογλου….”Η Παναγία και ο λαός”...


Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, “Ρόδον το Αμάραντον”
Για να μην πάρω τους πολύ παληούς, παίρνω δυο τρεις από εκείνους πού αγωνισθήκανε για την ελευθερία της Ελλάδας, πού όποτε μιλάνε για τη λευτεριά, μιλάνε και για τη θρησκεία.

Ο Ρήγας Φεραίος λέγει: «Να κάνουμε τον όρκο απάνω στο Σταυρό». Ένας άλλος ποιητής γράφει: «Για της πατρίδας την ελευθερία για του Χρίστου την πίστη την αγία γι’ αυτά τα δύο πολεμώ, μ’ αυτά να ζήσω επιθυμώ κι αν δεν τα αποχτήσω τι μ’ ωφελεί να ζήσω;».

Του Σολωμού η ψυχή είναι θρεμμένη με τη θρησκεία, γι’ αυτό μοσκοβολούνε τα ποιήματα του από δαύτη. Κι αυτή τη μοσκοβολιά τη νιώθει κανένας στην Ημέρα της Λαμπρής, στη Δέηση της Μαρίας, στη Φαρμακωμένη, Εις Μοναχήν, στον Ύμνο της Ελευθερίας, στο Διάλογο και σε πολλά άλλα.

Οι αγράμματοι ποιητές των βουνών, μέσα στα τραγούδια πού κάνανε,

Η Παναγία.Ή Παναγία είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης όλου 
του ανθρώπινου γένους. Μας έκαμε την 
μεγαλύτερη ευεργεσία. Γιατί χάρις στην δική της αρετή επισκέφθηκε την γη ο Ύψιστος Θεός και έγινε άνθρωπος στην άχραντη κοιλία της. 
Και έτσι σώθηκε ο κόσμος. Υπάρχει άλλη 
ευεργεσία πιο μεγάλη από αυτή;
Μας έφερε τον Σωτήρα και Λυτρωτή. Γι' αυτό ονομάζεται "ευεργέτης". Γιατί κανείς δεν μας ευεργέτησε τόσο, όσο ή αγία Μητέρα του Χριστού.
Και εμείς το ξέρομε. Μας το είπαν οι απόστολοι. Μας το κήρυξαν οι άγιοι πατέρες. Μας το υπενθυμίζουν κάθε ήμερα οι κληρικοί μας στις εκκλησίες μας. Και καταφεύγουμε σ' Αυτήν με πίστη. Και ψάλλομε:

Πρόγνωση Δεκαπενταύγουστου και 34ης εβδομάδας (17-22 Αυγούστου) του 2015

Φίλες και Φίλοι γειά.
Ανακεφαλαιώνοντας την πρόγνωση της προηγούμενης εβδομάδας οφείλω να παραδεχτώ ότι χαίρομαι που η τοπική πρόγνωση της περιοχής των Φιλίππων ΑΠΕΤΥΧΕ κατά 50%. Αυτό είχε ένα ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟ  αποτέλεσμα στην παράσταση «Οι εφτά άγγελοι των Φιλίππων» της προηγούμενης Δευτέρας.  Όλα εξελίχτηκαν ομαλά και ...

Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Ψήφος εμπιστοσύνης..τι προβλέπει Σύνταγμα & Κανονισμός της Βουλής..


Τι ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος,

Ρύθμιση χρέους βλέπουν Κομισιόν, ΕΚΤ..
Στην αναγκαιότητα μέτρων ελάφρυνσης χρέους οδηγούνται Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποτυπώνει έγγραφό τους που αποκάλυψε η εφημερίδα "Wall Street Journal".
Στο έγγραφο - ανάλυση διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015

Η μαστίχα Χίου..αναγνωρίσθηκε ως φυσικό φάρμακο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, στη συνεδρίαση του στις 7 Αυγούστου στο Λονδίνο αναγνώρισε τη μαστίχα Χίου ως φυσικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, η μαστίχα Χίου συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, με  θεραπευτικές ενδείξεις: δυσπεπτικά προβλήματα και δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

19 χρόνια από τη δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού (βίντεο & φώτο)

Ήταν 11 Αυγούστου του 1996, όταν επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές, θα πραγματοποιούσαν την μεγαλύτερη αντικατοχική πορεία με προορισμό την Κερύνεια. Η πορεία άρχισε στις 2 Αυγούστου από την πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, διέσχισε την Ευρώπη, με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Στην πορεία συμμετείχε και αριθμός ξένων μοτοσικλετιστών.
Παρά τις απειλές των Τούρκων και την ακύρωση της πορείας από τα επίσημα

Η απομείωση-διαγραφή χρέους...μονόδρομος..

Την ώρα που το ΔΝΤ επιμένει σε σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι τάσσονται αναφανδόν κατά ενός κλασσικού κουρέματος. Μια αμιγώς «τεχνική συζήτηση» σχολιάζουν γερμανοί αναλυτές.  
Με το ελληνικό χρέος να πλησιάζει απειλητικά το απαγορευτικό 200%

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

Η Google έγινε «Alphabet»...

Ένα από τα πιο γνωστά brand name του διαδικτύου και ένας από τους πιο σημαντικούς ομίλους παγκοσμίως, η Google, με μία κίνηση που ξάφνιασε πολλούς, δημιούργησε μια νέα εταιρεία-ομπρέλα ονόματι «Alphabet».
«Η Google δεν είναι μία συμβατική εταιρεία. Και δε θέλουμε να γίνουμε τέτοια».

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

Πώς η Γερμανία κέρδισε 100 δισ. ευρώ από την ελληνική κρίση...

Τέλος στο μύθο ότι η ελληνική κρίση επιβαρύνει τους Γερμανούς πολίτες.Οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι σίγουρα κερδισμένοι από την ελληνική κρίση, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Stern, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας του Ινστιτούτου Leibniz για την Οικονομική Ανάπτυξη του Χάλε (IWH), σύμφωνα με την οποία η Γερμανία

Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση- αστραπή...

Εκτενές άρθρο του Ιταλού πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, με τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση- αστραπή» φιλοξενεί σήμερα Κυριακή η ιταλική εφημερίδα « Ιλ Μεσατζέρο».
Στο άρθρο του, ο Πρόντι τονίζει ότι

Αστροναύτης της NASA στέλνει νέο μήνυμα συμπαράστασης από το Διάστημα στους Έλληνες

Νέο μήνυμα συμπαράστασης στους Έλληνες, για τις κρίσιμες στιγμές που περνούν, έστειλε από το Διάστημα για άλλη μία φορά ο αστροναύτης της NASA, Σκοτ Κέλι.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter

Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Αγάπα τον έλληνα με τα ελαττώματά του και θα δεις για πότε θα βγεις από την κρίση…

Αν κάποιος δεν πιστεύει τις στατιστικές που εξακολουθούν να κατατάσσουν την Ελλάδα ανάμεσα στις 30 πλουσιότερες χώρες τού πλανήτη, μπορεί να κάνει ένα ταξίδι αστραπή στη Μύκονο...

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ: Οι 300 που έσωσαν το δυτικό πολιτισμό...

Σαν σήμερα ξεκίνησε η πιο ηρωϊκή και η πιο διάσημη μάχη σ΄ όλο το κόσμο. Η μάχη των Θερμοπυλών με τους ηρωϊκούς Σπαρτιάτες του Λεωνίδα. 
Έγινε το 480 π.Χ αλλά όπως θα διαπιστώσετε στο εκπληκτικό αφιέρωμα του History Channel είναι μια μάχη

Το πυροτέχνημα της Αμφίπολης και το φιάσκο Σαμαρά...

ΠΟΡΙΣΜΑ – ΚΟΛΑΦΟΣ: ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΟΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Λίγες ημέρες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ανακοίνωση των σπουδαίων ευρημάτων στην Αμφίπολη, επιστημονικό πόρισμα αποκαλύπτει πως το μνημείο ουδεμία σχέση έχει με το βασιλικό Οίκο των Μακεδόνων