Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

Καλό ταξίδι Πρόεδρε

«Πρόεδρε, το πήραμε! Για σένα, για τον αδερφό σου, για τη Λάρισα»! Ήταν Πρωτομαγιά του 1988, λίγο μετά τη νίκη της ΑΕΛ επί του Ηρακλή (1-0) που χάρισε το Πρωτάθλημα στους «βυσσινί» και στο σπίτι του Στέλιου (από το Αστέριος, όχι το Στυλιανός) Καντώνια συνέρρεαν οι παίκτες της Λάρισας για να δουν τον αγαπημένο τους πρόεδρο και να του αφιερώσουν τον τίτλο.

Το έμφραγμα
Ο Καντώνιας (έφυγε για πάντα την Παρασκευή), ο οποίος ήταν ο ηγέτης της ομάδας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σήκωνε τον δικό του προσωπικό «σταυρό» εκείνο το διάστημα και δεν μπορούσε να δει από κοντά τα παιχνίδια της ΑΕΛ. Είχε υποστεί έμφραγμα και αρχικά έμεινε καθηλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, ενώ από το τέλος του 1987 ανάρρωνε στο σπίτι του. Τους αγώνες δεν τους παρακολουθούσε και τα αποτελέσματα τα μάθαινε μετά το τέλος τους! Άλλες φορές χαιρόταν άλλες του… κοβόταν τα πόδια (όπως ο ίδιος είχε πει μετά την ήττα στη Λιβαδειά)!

Οι πανηγυρισμοί της Πρωτομαγιάς του ‘88
Εκείνη την ημέρα, όμως, την περίμενε με αγωνία. Και από τη στιγμή που όλα πήγαν καλά στη συνάντηση με τον Ηρακλή και η ΑΕΛ στέφθηκε πρωταθλήτρια, το σπίτι του Καντώνια αποτέλεσε ένα από τα κέντρα των πρώτων πανηγυρισμών. Οι γιατροί φώναζαν και ζητούσαν ηρεμία και όχι συγκινήσεις αλλά και εκείνοι ήξεραν πώς δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τον πρόεδρο, που γλέντησε με την καρδιά του και ξενύχτησε μαζί με παίκτες και φιλάθλους.

Η αρχή, το 1979

Ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας που είχε αρχίσει από τον Στέλιο Καντώνια και τον αδερφό του Αντώνη, οι οποίοι το 1979 απέκτησαν την πλειοψηφία των μετοχών της νεοσύστατης ΠΑΕ. Η Λάρισα δεν θα μπορούσε να σταθεί πιο τυχερή αφού από πίσω της είχε την κορυφαία εταιρία κλωστοϋφαντουργίας «Βιοκαρπέτ», γεγονός που της επέτρεπε να διαθέτει σοβαρή και στιβαρή διοίκηση και να αποφύγει παγίδες, όπως τη μετατροπή σε… δορυφόρο άλλης ΠΑΕ.

Συνεχιστής του οράματος

Βόμβα από Κομισιόν... σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού!

Πολύ σοβαρό άρθρο του
Του Σωτήρη Χιωτάκη
chiotaki@otenet.gr

Το πιο "σκληρό" τους πρόσωπο έδειξαν οι Βρυξέλες σήμερα στην χώρα μας σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με την ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Μαθιουδάκη διεμήνυσαν ότι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς είναι απλώς "τσιρότα" - αυτή η έκφραση χρησιμοποιήθηκε! - και ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα με αποτελεσματικό τρόπο.

"Πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ!" ζήτησαν τα κοινοτικά στελέχη από την εμβρόντητη ελληνική πλευρά, η έκπληξη της οποίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπιστώθηκε πως όχι μόνο δεν σήκωναν επ΄ αυτού κουβέντα αλλά και πως η απαίτηση συνδεόταν ευθέως με την εκταμίευση της τρίτης δόσης βοήθειας της χώρας μας από την Τρόικα!

Στην δε παρατήρηση ότι "Στο Μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση", οι κοινοτικοί - πιο οξεία ήταν η στάση του εκπροσώπου της διεύθυνσης Ανταγωνισμού - αντέτειναν ότι "τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής που πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του"!

Προστασία του Πηνειού

Ολοκληρωμένη πρόταση τριών σημείων για την προστασία του Πηνειού, ενός ποταμού που βρίσκεται σε κρίση όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε όλους τους τόνους, κατέθεσε στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα η υποεπιτροπή υδάτινων πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για το Περιβάλλον. Ως κυρίαρχη πρόταση για τη διάσωση και προστασία του ποταμού αναφέρεται η προώθηση έργων για την τροφοδοσία του με ποσότητες νερού ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις της στη στάθμη του. Πρόταση που αναδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς την στήριξη της Επιτροπής της Βουλής στο μεγάλο έργο της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, για την προώθηση του οποίου δεν ανέλαβε δεσμεύσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

    Το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για τον Πηνειό μετά τις πρόσφατες επιτόπιες επισκέψεις και τη συνεδρίαση των μελών της στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη, παρουσία του βουλευτή Λάρισας, Βασίλη Έξαρχου και της περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

    Το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία του Πηνειού με πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, σημαντικές διαπιστώσεις για όσα προβλήματα αντιμετωπίζει και κυρίως περιγράφει τις αναγκαίες δράσεις για την εξασφάλιση ποσοτήτων νερού, την συγκρότηση ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία και την δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου της ποιότητας των νερών υπό την ευθύνη της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

Από 6.500 ευρώ, παίρνω 4.800..πρέπει να περιορίσω τις διακοπές..η οικογένεια γκρινιάζει


"Πριν από τα μέτρα λιτότητας, ο μισθός μου βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο του δημόσιου τομέα, 6.500 ευρώ τον μήνα. Τώρα, ο μισθός μου έχει μειωθεί κατά ¼, στα 4.800 ευρώ τον μήνα. Πρέπει να περιορίσω τη διάρκεια των διακοπών μου, και η γυναίκα και τα παιδιά μου έχουν δυσαρεστηθεί."
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το ασφαλιστικό και τις περικοπές μισθών-συντάξεων.
Δεν θα σας λυπηθούμε κ. Αντιπρόεδρε, δεν μπορείτε να έχετε παράπονο με τις αποδοχές που παίρνετε.
Μην τρελαθούμε κιόλας...
Τι θα πρέπει δηλαδή να λένε οι σύζυγοι και τα παιδιά αυτών που είναι άνεργοι, ή παίρνουν 800 από 1000 ευρώ που έπαιρναν πριν;
Πόσες μέρες διακοπές θα πάνε οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων;
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση ο κ. Πάγκαλος να μην αναφερόταν στον εαυτό του, αλλά σε κάποιους άλλους που έπαιρναν 6.500 ευρώ και τώρα παίρνουν 4800...
Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από την συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα Economic Observer.
Η πλήρης συνέντευξη ΕΔΩ
Δημοσιογράφος: Οι περισσότεροι Έλληνες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, ακριβώς επειδή η μεταρρύθμιση θίγει προσωπικά συμφέροντα, κυρίως με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την περικοπή των συντάξεων.

« Προσβλητική η παντελής απουσία κυβερνητικής εκπροσώπησης από τη σημερινή αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία»ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ Γ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ."Η παντελής απουσία κυβερνητικής εκπροσώπησης στη σημερινή επίσημη τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία ,συνιστά βαρύτατη προσβολή όχι μόνον για τη Σιγκαπούρη , τη χώρα που ανέλαβε να διοργανώσει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων , αλλά και για την ίδια την Ελλάδα και τον τόπο που γέννησε το Ολυμπιακό Ιδεώδες την Ηλεία.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση να τιμήσει δια της παρουσίας, έστω του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού ,την τελετή σε αντίθεση με τη διοργανώτρια χώρα, που εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού, τον πρόεδρο της Επιτροπής Διοργάνωσης και άλλους αξιωματούχους, παρόντος βεβαίως του προέδρου της ΔΟΕ κ.Ζακ Ρόγκ.
Η απαράδεκτη αυτή παράλειψη έρχεται δυστυχώς να υπενθυμίσει και να μεγεθύνει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν διεκδίκησε, όπως θα έπρεπε, την διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στην Ελλάδα.

e-επιλογές της 23/7/2010


Η απογραφή δείχνει «κράτος - μαμούθ»
Το πλυντήριο της siemens κάνει καλή δουλειά!
ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ
Απολογισμός
Ξεκινάει το μεγάλο φαγοπότι του ΠΑΣΟΚ με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.
Kέρκυρα και Σαντορίνη...
Τελικά η Δικαιοσύνη είναι ΤΥΦΛΗ ;;;
« Προσβλητική η παντελής απουσία κυβερνητικής εκπροσώπησης από τη σημερινή αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία»
Κούλογλου: Υπήρξα θύμα εκβιασμού και μόλις τον κατήγγειλα στην Αστυνομία σταμάτησαν τα δημοσιεύματα... του troktiko εννοείται...
Τον έκοψε ο Καραμανλής - Τον πούλησε ο Σαμαράς...
O κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος ο νέος διοικητής του ΙΚΑ. Δεν πιστεύουμε να το γιορτάσατε σε …κότερο κύριε Διοικητά έτσι;

Αποστρατικοποίηση του Αιγαίου προτείνουν Γερμανοί αναλυτές..

Νέα γερμανική μελέτη για τις στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα 

Το Διεθνές Κέντρο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη στη Βόννη δημοσίευσε μελέτη για τις έλληνικές στρατιωτικές δαπάνες. Το καινούργιο στοιχείο: κάνει προτάσεις στους εταίρους της Ελλάδας, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τη Γερμανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που το ύψος των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας γίνεται αντικείμενο κριτικής. Στις αρχές του χρόνου άσκησε κριτική το Διεθνές Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη SIPRI, αργότερα το Ίδρυμα Κοινωνικών Επιστημών της Γαλλίας, αλλά και μεμονωμένοι αναλυτές και πολιτολόγοι.

Όμως οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες δεν έμειναν ανέγγιχτες. Το πρόγραμμα εξυγίανσης ζήτησε και τη συνεισφορά του Υπουργείου Άμυνας. Έτσι στην αρχή του χρόνου η Ελλάδα έκανε περικοπές στις στρατιωτικές της δαπάνες της τάξεως του 6,6% σε σχέση με πέρυσι.
Παρ’ όλα αυτά το ποσό που δαπανάται ακόμη για εξοπλιστικά συστήματα και όπλα είναι υψηλό: αγγίζει το 2,8% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι 1,7%. Επιπλέον το Υπουργείο Άμυνας διαθέτει το πολυπληθέστερο προσωπικό σε σχέση με τα αντίστοιχα υπουργεία των χωρών - μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι εργαζόμενοι σε αυτό φθάνουν το 2,9% του ενεργού πληθυσμού, στις άλλες χώρες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 1,1%.
Παρέμβαση ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών 

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Τελικά η Δικαιοσύνη είναι ΤΥΦΛΗ ;;;
Είναι αντικειμενική ; υποκειμενική ; αδέκαστη ; ανεπηρέαστη ;  αµερόληπτη;  είναι ίδια για όλους τους Έλληνες Πολίτες και δεν χαρίζεται σε κανένα ;
Όχι κύριοι δεν είναι τίποτα απ΄όλα αυτά…  
Απλά στην Ελλάδα η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ είναι  μόνο ΠΡΑΣΙΝΗ …….
Είναι μόνο για Αγγέλους και όχι για Τσουκάτους ; ; ;
ΝΤΡΟΠΗ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ……
 
 

Kέρκυρα και Σαντορίνη...

Πάνε οι Ισραηλινοί..
Aυτό προκύπτει από την δήλωση πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά την τελετή φύτευσης μιας ελιάς στο άλσος των εθνών στην Ιερουσαλήμ.
Διαβάστε τι δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στην τελευταίο παράγραφο της δήλωσής του: "Θα ήθελα, επίσης, να καλωσορίσω θερμά όλους όσοι προγραμματίζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και σας εύχομαι καλή διαμονή στην Σαντορίνη και την Κέρκυρα."
Πιο κάτω παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης, από το οποίο δεν  
προκύπτει καμία σύνδεση με την Σαντορίνη και Κέρκυρα και τους Ισραηλινούς τουρίστες.
Μπορεί βέβαια να πρόκειται περί λάθους στην απόδοση της δήλωσης του κ. Παπανδρέου..
Ίσως εννοούσε ή είπε από "Σαντορίνη έως την Κέρκυρα..."
Πάντως αν έχει αποδοθεί σωστά η δήλωση, προκύπτει ότι: "Οι Ισραηλίτες πάνε στην Σαντορίνη και την Κέρκυρα;;"
Kέρκυρα και Σαντορίνη...

Ακολουθεί το κείμενο της πλήρους δήλωσης :

Η σκευωρία σε βάρος των Δημοσίων Υπαλλήλων κατέρευσε...

Το αποτέλεσμα της απογραφής των Δημοσίων υπάλληλων μας έδωσε το  συγκλονιστικό στοιχείο ότι στο Δημόσιο εργάζονται μόλις 700.000  μαζί με του ένστολους Αεροπορία στρατό αστυνομία λιμενικό και του πάση φύσεως συμβασιούχους. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους θα πούμε ότι στην Γαλλία οι ΔΥ υπολογίζονται σε 5.000.000 άτομα  στο Βελγιο που είναι μικρότερη πληθυσμιακά χώρα υφίστανται 800 000 θέσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται και ανέρχεται στις 1,4 εκ. θέσεις, εάν συμπεριληφθούν οι επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας στους κλάδους της υγείας και της κοινωνικής δράσης καθώς και οι θέσεις εργασίας στις δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις.  Στην Τουρκία περίπου 400.000 χιλιάδες είναι μόνο ο στρατός τους.
Πίσω το παραμύθι του τεράστιου δημόσιου τομέα διάφορα λαμόγια  έκρυψαν την μεγάλη κομπίνα της ελληνικής χρεοκοπίας.

Το ΔΝΤ είναι η φάκα...

Kαι τώρα πια δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τη γάτα, τονίζει ο συνθέτης. Ρασούλης και Κηλαηδόνης μίλησαν για τον συνθέτη και τη συναυλία - γιορτή των 85 του χρόνων που θα γίνει στον Λυκαβηττό

«Eχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν, που από κει και πέρα η κοινωνική δυσαρμονία γίνεται Βροντή - Κρότος - Σεισμός»: έτσι, μέσα από τη γλώσσα που ο ίδιος τόσο καλά γνωρίζει, τη γλώσσα της μουσικής, περιέγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης τη σημερινή κατάσταση, μέσα στο κείμενο που απέστειλε στη συνέντευξη Τύπου για τη συναυλία - γιορτή των 85 του χρόνων, στις 29 Ιουλίου, στο Θέατρο Λυκαβηττού.
Ο Μίκης, παρότι θα το ήθελε πολύ, δεν ήταν εκεί. Ή μάλλον επέλεξε να μην είναι εκεί. Γιατί όπως ο ίδιος εξηγεί «κάθε έξοδος σήμερα αποτελεί μια

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Λέμε να πάμε διακοπές

Λέμε να πάμε για 2 βδομάδες διακοπές.
Θα προσπαθήσουμε να είμαστε μαζί σας, όσο μπορούμε..
Σε όλους τους φίλους αναγνώστες ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές.

Το σύνδρομο της Λουκέρνης


Του Μιχάλη Γιαννάκη


Το Μάρτη του 2004 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να πάρει σημαντικές αποφάσεις που αφορούσαν τη θέση της χώρας απέναντι στο διεθνή πολιτικό και ενεργειακό γίγνεσθαι. Και αυτή η στάση υπήρξε σταθερή και αταλάντευτη καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας που ακολούθησε.


Ο σταθερός προσανατολισμός σε επιλογές που εξασφαλίζουν τα εθνικά και γεωπολιτικά μας συμφέροντα. Στις επίπονες διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη της Ελβετίας για το σχέδιο Ανάν, εκείνοι που πρώτοι είπαν «ΝΑΙ», κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση στο εσωτερικό για «τουρισμό στη Λουκέρνη». Κατόπιν η κριτική μετονομάστηκε σε «ξεπούλημα των λιμανιών» και αμέσως μετά «επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» στο όνομα μιας υποτιθέμενης «πράσινης ανάπτυξης». Εκ των υστέρων, η ανατροπή ήρθε από τους Ελληνοκύπριους με ένα συντριπτικό «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν, από το mea culpa του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κυρίου Πάγκαλου για τη συμφωνία με την COSCO και τέλος από τον πρόσφατο πρωτοφανή ισχυρισμό του αρμόδιου Υφυπουργού ότι «κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και να πάψουν να προβάλλουν περιβαλλοντικά προσκόμματα» στην επιτροπή παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο «Διαδρομή και Εγκατάσταση του πετρελαιαγωγού».


Η ιστορία όμως δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, ούτε ξαναγράφεται κατά το δοκούν από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και στην  ιστορία, η ενεργειακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έχει καταγραφεί με θετικό πρόσημο στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Είχαμε συστήσει ήδη προεκλογικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σύνεση αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. Καλέσαμε μετεκλογικά τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα το έτοιμο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοσχέδιο για την εγκατάσταση του αγωγού προκειμένου να διασκεδάσει τα αντιφατικά προεκλογικά του μηνύματα. Καλέσαμε εκ νέου τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες διπλωματικής πίεσης προς τους εταίρους μας, τόσο πριν όσο και μετά τις δηλώσεις Μπορίσοφ για ακύρωση του αγωγού.

Δελτίο τιμών καυσίμων; ...άστο καλύτερα 2 ευρώ το λίτρο θα πάει η βενζίνη τι να ανακοινώνουμε τώρα;

Ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ και ένα μήνα οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληροφορούνται αναλυτικά πώς εξελίσσονται οι τιμές των καυσίμων, παρά το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης έχει φθάσει ή και ξεπεράσει το 1,5 ευρώ. Κι αυτό γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τις 14 Ιουνίου έπαψε να ανακοινώνει τα περισσότερα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στο δελτίο που είχε καθιερωθεί τον Μάιο του 2009. Υπενθυμίζω ότι...
ο εμπλουτισμός του αναλυτικού αυτού δελτίου έγινε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από συνεννόηση όλων των φορέων της αγοράς με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να καταγράφονται οι εξελίξεις στην αγορά της βενζίνης και να γνωρίζει ο καταναλωτής ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν την τιμή της. Σε αυτό περιλαμβάνονταν στοιχεία όπως οι τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων πριν και μετά την επιβολή φόρων, οι τιμές των καυσίμων όπως διαμορφώνονται από τις εταιρείες εμπορίας με μέσους όρους, αλλά και συγκριτικά στοιχεία με τις ευρωπαϊκές τιμές.

Απορούμε γι’ αυτήν την εξέλιξη. Αν πρόκειται για οριστική διακοπή της ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών, ασφαλώς δεν εξυπηρετείται η διαφάνεια στην εμπορία των καυσίμων, ούτε και τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Ανέξοδη αντίσταση, οδυνηρή υποταγή

Από την ημέρα που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και, κυρίως, από τότε που ψηφίστηκε το περίφημο Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει γίνει διχασμένο κορμί.
Η ανάγκη, δηλαδή ο πολιτικός ρεαλισμός, την υποχρεώνει να ενεργεί με βάση τις προβλέψεις και υποδείξεις της τρόικας. Ομως, ο φόβος του πολιτικού κόστους και οι ανάγκες της επικοινωνίας οδηγούν κάποια μέλη της σε... αντιστασιακές δηλώσεις.
Το φαινόμενο επαναλήφθηκε χθες, με αφορμή δύο διαφορετικά γεγονότα. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατέστησε σαφές από το βήμα της Βουλής ότι θα φέρει νόμο, ο οποίος θα καταργήσει αυξήσεις που δόθηκαν μέσω κλαδικών συμβάσεων και ξεπερνούν τα όρια του Μνημονίου. Οπως είναι γνωστό, το Μνημόνιο προβλέπει πάγωμα των μισθών. Ο υπουργός είπε με έμφαση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας.
Όμως, λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, που προήδρευσε σε μια σύσκεψη υπουργών, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον των ελεγκτών της τρόικας, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο προόδου της.....
ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί η δεύτερη δόση του δανείου. «Δεν θα τους επιτρέψουμε να συνδιοικήσουν την Ελλάδα και να νιώθουν σαν μικροί πρωθυπουργοί», είπε ο αντιπρόεδρος.

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα


 Οι φόροι και οι έκτακτες εισφορές τρομάζουν τις επιχειρήσεις
«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τρομάζει τους επιχειρηματίες», τιτλοφορεί ρεπορτάζ του ο Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπαθεί με τη συνεχή αύξηση των φόρων και τις έκτακτες εισφορές να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία. Πέραν των ελλειμμάτων η στασιμότητα στα φορολογικά έσοδα είναι όμως εν μέρει συνέπεια της οικονομικής ύφεσης. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο επειδή η χαοτική διοίκηση της εφορίας στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση  να εισπράξει τους φόρους, ενώ η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποδεικνύεται τελικά δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβάλλει όλο και νέες αυξήσεις στη φορολογία. Δύο φορές αυξήθηκε φέτος ο ΦΠΑ, τρεις φορές ο φόρος στον καπνό και το αλκοόλ. Παράλληλα ο υπουργός προχωρά όντως σε φορολογική αφαίμαξη των επιχειρηματιών και όχι μόνον των καταναλωτών.
Ήδη το πρώτο τετράμηνο γύρω στις 300 εταιρείες έπρεπε να πληρώσουν αναδρομικά έκτακτη εισφορά  από 5% μέχρι και 10% επί των κερδών τους για το 2008! Επιπλέον η εφάπαξ έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων επί των κερδών τους προς τα κρατικά ταμεία επιβάλλεται τώρα και για το 2011 και για το 2012. Οι εταιρείες που πρέπει να πληρώσουν αυτή την εισφορά είναι όσες έχουν κέρδη άνω των 100.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά 1.000 επιχειρήσεις.»
 Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα

e-επιλογές της 21/7/2010


Η κατάθεση Ζορμπά στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα ομόλογα (α μέρος)

Κατάθεση Ζορμπά (β μέρος)

Κατάθεση Ζορμπά (γ μέρος)

Δολοφονίες blogger...

Τα καλαμπούρια κε Παπανδρέου έχουν και όρια...

Συγκυριακού χαρακτήρα οι έπαινοι των επιτηρητών μας...

Πτώση βάσεων ΑΕΙ που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 2000 μόρια...

Καβγάς για το ποιος θα πάει που....

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

H ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η Ομάδα Παρακολούθησης του Προγράμματος, που συνοδεύει τη Συμφωνία Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συστάθηκε πρόσφατα με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, απαρτίζεται από Πανεπιστημιακούς, Οικονομολόγους και Στελέχη Επιχειρήσεων.
Η Ομάδα Παρακολούθησης, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Τομείς Πολιτικής Ευθύνης της ΝΔ, θα παρακολουθεί την εκτέλεση του Προγράμματος στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας και θα υποβάλλει προτάσεις οικονομικής πολιτικής προς την ηγεσία του Κόμματος, με στόχο την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
Τον συντονισμό της Ομάδας Παρακολούθησης θα έχει ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Γραμματέας της Ομάδας έχει αναλάβει η κα Ελένη Ρωμαϊδου, Οικονομολόγος.
Τα μέλη της Ομάδας είναι τα ακόλουθα (με αλφαβητική σειρά):
Αθανασόπουλος Αθανάσιος, Οικονομολόγος, Στατιστικολόγος και Επιστήμων Πληροφορικής.
Βαρθολομαίος Αντώνης, Οικονομολόγος με ειδίκευση σε Χρηματοοικονομικά και Τραπεζικά θέματα.
Δομένικος Νικόλαος, Οικονομολόγος, ειδικός επί θεμάτων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
Δουφεξής Παναγιώτης, Οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας.
Λιάκος Ιωάννης, Επιστημονικός Συνεργάτης στον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

To 3o Newsletter της Λιάνα Γούτα

Φίλες και φίλοι,
Σας αποστέλλω συνημμένο το τρίτο τεύχος του ηλεκτρονικού μου Newsletter που περιλαμβάνει τις κυριότερες δραστηριότητες  κατά το μήνα Ιούλιο (άρθρα, συνεντεύξεις, και άλλες δραστηριότητες).
Το 3ο αυτό Νewsletter ετοιμάσθηκε με κέφι και καλοκαιρινή διάθεση. Δυστυχώς όμως οι μέρες αυτές σημαδεύτηκαν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου και blogger Σωκράτη Γκιόλια, αφήνοντάς μας όλους άφωνους και σοκαρισμένους. Βεβαίως, η ελευθερία στην έκφραση -έντυπη, διαδικτυακή και πάσης φύσεως-, δεν κάμπτεται από τέτοιου είδους δολοφονικές ενέργειες και όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στην διαφύλαξή της.
Δείτε το Newsletter ΕΔΩ

Φιλικά,
Λιάνα Γούτα

Να οι ζημιές που έχουν τα παιδιά του ΠΕΙΡΑΙΑ...
http://citypress-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_3133.html

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!


ΝΕΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ!!!!
FIDAKI -IKA- DELUXE!!!!ΠΕΡΑΣΤΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ!!!
http://pyrgos-news.blogspot.com/2010/07/blog-post_4784.html

«Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» : Μπορεί, σήμερα, ο Έλληνας πολίτης να ενταχθεί στο πρόγραμμα ;;

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει συνειδητά να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια, αναφορικά με τη Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων.

Μετά τις Υπουργικές εξαγγελίες του Ιανουαρίου και του Μαρτίου, η κυβέρνηση εξήγγειλε χτες, για τρίτη φορά, το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”.

Θυμίζουμε, όμως, για μια ακόμα φορά, ότι το Πρόγραμμα θα παραμείνει ανεφάρμοστο, όσο εκκρεμεί η έκδοση των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων για τα προσόντα των Ενεργειακών Επιθεωρητών και τις Τεχνικές Οδηγίες, που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση για το ΚΕΝΑΚ.

Παρά τις επισημάνσεις μας, για τις ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής συνειδητά παραπλανά τους πολίτες.

Σε ένα έτοιμο και ώριμο -μετά από μακρά διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς- σχέδιο, που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση επιφέρει και ανακοινώνει ανά τρίμηνο αλλαγές, χωρίς να μπορεί -εννέα μήνες τώρα- να εφαρμόσει.

Παν μέτρον άριστον ή παν άριστον μέτρον;

Δημοσιεύθηκε από olympiada
Τι από τα δύο ισχύει τελικά;  Τι θα έπρεπε να ισχύει;
Είναι άριστο να έχουμε στην ζωή μας μέτρο; Ή μήπως το άριστο πρέπει να είναι το μέτρο στην ζωή μας;
Ποιος είναι εκείνος ο δάσκαλος που δίδαξε με μέτρο και υπήρξε ευτυχής; Ποιος είναι εκείνος ο δάσκαλος που προσπάθησε να φτιάξει μαθητές ανώτερους από τον ίδιο και δυστύχησε; Ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος που μπόρεσε να αγαπήσει τα παιδιά του με μέτρο και δεν ντράπηκε για τον εαυτό του; Ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος που δεν προσπάθησε να δώσει και την ζωή του ακόμη για τα παιδιά του και δεν αισθάνθηκε το ρίγος το παγωμένο να τον κυριεύει και να διαπερνά συθέμελα όλο του το κορμί; Ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος που ερωτεύτηκε με λογική και μέτρο και αισθάνθηκε πλήρης; Ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος που δεν δόθηκε ολοκληρωτικά και τελειωτικά στον έρωτά του και δεν ένιωσε σαν ένας μικρός θεός; Ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος που χαιρόταν με μέτρο όταν βρισκόταν ανάμεσα στους φίλους του και ένιωθε γεμάτος; Ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος που δεν κυριεύτηκε από την άμετρη έλξη και θαλπωρή των φίλων του και δεν αισθάνθηκε δέος;
Ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος που μέτρησε τα όνειρά του με τον πόντο; Ποιος είναι εκείνος που έπιασε τον χάρακα και είπε ότι θα είναι τόσους πόντους δίκαιος, τόσα μέτρα ακέραιος, τόσες παλάμες ευγνώμων, τόσα κιλά φίλος και τόσα λίτρα ερωτευμένος;
Επιτέλους… ποιος είναι εκείνος που αποτόλμησε να έχει δυο πήχεις ιδανικά; Όποιος και να το έκανε, δεν κατάφερε παρά να είναι 2 σπιθαμές άνθρωπος…
Ποιος είναι εκείνος ο απολύτως αρνητικός που αρνήθηκε να περάσει από τον θετικό στον υπερθετικό βαθμό;
Ποιος είναι εκείνος που απαρνήθηκε την κατάχρηση και δεν κατέληξε να καταχραστεί τη ζωή του; Ποιος είναι εκείνος που έκανε απλή χρήση των δώρων του Θεού και τελικά δεν έζησε παρά μια ζωή άχρηστη;

Αυτό το λέτε δημοσιογραφία κυρία Λώρη Κέζα; Γιατί δεν κατονομάζετε τον “blogger”; Μήπως γιατί είναι συνάδελφος σας δημοσιογράφος; Μήπως επειδή το στυλ γραφής του είναι όπως το άρθρο σας;

Δημοσιεύθηκε από olympiada
Είναι δυνατόν κυρία Κέζα να γράφετε άρθρο με αποκαλύψεις για ένα φασιστικό παρακρατικό μηχανισμό χωρίς να ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΤΕ; Ποιά πολιτικός κυρία Κέζα λάδωσε εκβιαστή δημοσιογράφο που το παίζει blogger για να την λιβανίζει;
Τι φοβάστε κυρία Κέζα και δεν λέτε το όνομα του; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ BLOGGER και φτάνει σε σημείο να εκβιάζει ακόμα και υπουργό;
Γιατί βέβαια “blogger” είναι μόνο στην φαντασία σας κυρία Κέζα, την δική σας και των συναδέλφων σας, όπως τον κύριο Οικονόμου που είχε το θράσος να κατονομάσει δύο παρακρατικά – εκβιαστικά Blogs ως “μεγάλα”, που “δεν ανέφεραν την δολοφονία του Γκιόλια της πρώτες ώρες”.
Μεγάλα και “Blogs” είναι μόνο στη φαντασία σας. ΠΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΡΑ. Αλλιώς δεν έχετε καμμία διαφορά. (θα έχουμε πλούσια συνέχεια επί του θέματος).
Άρθρο της Λώρης Κέζα στο ΒΗΜΑ (σε παρένθεση, οι παρατηρήσεις του taxalia)
Πριν από κάνα μήνα μια πολιτική διασημότητα θορυβήθηκε από αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. (για να μην κρύβουμε λόγια εννοεί την κ.Διαμαντοπούλου). Μια ανυπόστατη πληροφορία έκανε τον γύρο της μπλογκόσφαιρας, κοπιαρισμένη μερικές εκατοντάδες φορές, συνοδευμένη από ανεδαφικά σχόλια. Η πολιτική διασημότητα άρχισε να ρωτά από εδώ κι από εκεί, για να μάθει ποιο κουμάσι έκανε….τη ζημιά. Κατέληξε λοιπόν σε συγκεκριμένο πρόσωπο, με ταλέντο στα φαντασιοκοπήματα και στις άνανδρες επιθέσεις. Ανάμεσα στα άλλα η πολιτική διασημότητα πληροφορήθηκε ότι ο χολερικός μπλόγκερ είναι γνωστός εκβιαστής, που θα γίνει μελίρρυτος με λίγα χιλιαρικάκια. (εννοεί γνωστό Αθηναϊκό blog που χειρίζεται τηλεοπτική περσόνα-δημοσιογράφος, άρα δεν είναι blogger!). Δεν ξέρουμε τι μεσολάβησε, δεν υπονοούμε τίποτε αλλά αξίζει να επισημάνουμε τη σύμπτωση. Το μπλογκ όχι μόνο εξαφάνισε τις συκοφαντίες αλλά πολύ πρόσφατα ανέβασε ένα κείμενο κολακευτικό για την πολιτική διασημότητα. Δεν μπήκε στον κόπο να το γράψει, απλώς έκλεψε δημοσίευμα εφημερίδας. Αλλωστε αυτή είναι η πάγια τακτική των συκοφαντικών μπλογκ: μπαζώνουν τις σελίδες τους με κλεμμένα άρθρα από παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και ενδιάμεσα βάζουν τα δικά τους ειδησάρια ως αποκαλύψεις.

Οι "Διανοούμενοι" στηρίζουν...

Ήρθε στην επικαιρότητα ξανά αυτή η συνήθεια με την ίδρυση ενός νέου κόμματος στην αριστερά και την δημιουργία ενός "Think Tank" από την Ντόρα Μπακογιάννη...

Δεν μπορεί , τόσα χρόνια θα έχετε προσέξει ότι για την δημιουργία ενός νέου φορέα (ότι και αν είναι αυτός, από αθλητικό σωματείο μέχρι κόμμα) πάντα υπάρχουν διαθέσιμοι πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες για να υπογράψουν ένα κείμενο στήριξης η ίδρυσης η διακήρυξης...

Πώς γίνεται να υπάρχουν ΠΑΝΤΑ τόσοι πολλοί "Επώνυμοι" διαθέσιμοι που να υπογράφουν τα νέα ξεκινήματα πάντα μου προκαλούσε απορία.

Γιατί τόσα χρόνια ΠΟΤΕ κανείς πολιτικός δεν ίδρυσε κάτι φέρνοντας στην δημοσιότητα τις υπογραφές δύο χιλιάδων απλών ανώνυμων ανθρώπων η ακόμα καλύτερα πολλών περισσότερων;;;

Τα τελευταία χρόνια ωριμότερος και με μεγαλύτερη πείρα νομίζω ότι βρίσκω κάποια απάντηση σε αυτή μου την απορία.

Είναι μάλλον προφανές ότι ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά τα ΝΕΑ(;;;) ξεκινήματα δεν βρίσκεται σε επαφή με τον λαό.
Οι γνωστοί "Επώνυμοι" χρησιμοποιούνται εθελουσίως σαν μαϊντανός που δένει σε ένα ωραίο σερβίρισμα πιάτου προς τον "καταναλωτή" χύμα λαό.
Τον μελλοντικό ΨΗΦΟΦΟΡΟ τους.

Στη Γερμανία, υπουργοί διαφωνούν με τα μέτρα λιτότητας

Νέο πονοκέφαλο προκαλούν στην Γερμανίδα καγκελάριο οι περικοπές, τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνησή της μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Αρκετοί υπουργοί διαφωνούν. "Ανταρσία" ή "παζάρι";

Η «εξέγερση» αυτή, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών που ήρθε μετά το πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ και σε μια περίοδο που η δημοτικότητα της καγκελαρίου υποχωρεί συνεχώς δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.
Ωστόσο οι χαρακτηρισμοί «ανταρσία» και «μποϋκοτάζ» υπουργών ενάντια στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι υπερβολικοί. Αυτό που διαδραματίζεται αυτήν τη στιγμή σε κυβερνητικό επίπεδο, και όχι μόνον, μοιάζει  περισσότερο με ένα σκληρό παζάρι.
Το παρασκήνιο είναι το εξής: αρχές Ιουνίου η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη μείωση των εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού ως το 2014 κατά 82 δις ευρώ.
Σε γενικές γραμμές είχε επίσης αποφασιστεί σε ποιόν τομέα και σε ποιο ύψος θα γίνουν οι περικοπές. Αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταθέσει το σχέδιο για τα μέτρα λιτότητας στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει τα συγκεκριμένα νομοσχέδια για να κατατεθούν στο κοινοβούλιο. Μέχρι τότε  όμως το υπουργείο Οικονομικών θα διαπραγματευόταν με το εκάστοτε υπουργείο το ύψος των περικοπών για κάθε υπουργείο. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. 

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε καταδίκες για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Πάνω από δύο δις ευρώ το κόστος για τους Έλληνες πολίτες

Απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο προς τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά:

Πρωταθλήτρια Ευρώπης εμφανίζεται η Ελλάδα σε προσφυγές και καταδίκες για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, σύμφωνα με απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο προς τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά. Ο κ. Τσουκαλάς θέλησε να ενημερωθεί για τον αριθμό προσφυγών και καταδικών της Ελλάδας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και για τον οικονομικό αντίκτυπο που αυτές έχουν στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εκδόσει αποφάσεις για περισσότερες από 200 περιπτώσεις προσφυγών κατά της Ελλάδας (εκ των οποίων οι 28 εκκρεμούν). Ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων που έχουν απαγγελθεί από το Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, μετά την προσχώρησή της στην ΕΕ, ανέρχεται σε 183. Από αυτές η Ελλάδα συμμορφώθηκε άμεσα προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου μόνο σε 110 περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, οι εν λόγω αποφάσεις αφορούσαν κυρίως το περιβάλλον και την εσωτερική αγορά (με περισσότερες από 30 υποθέσεις για κάθε τομέα) και, σε μικρότερο βαθμό, τη φορολογία, τη γεωργία και την υγεία (με περισσότερες από 15 υποθέσεις για κάθε τομέα).

Ο κ. Τσουκαλάς ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις χρηματικές ποινές που έχει κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα λόγω των μη συμμορφώσεών της με την κοινοτική νομοθεσία. Τα στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκθέτουν την Ελλάδα, καθώς από τις 8 συνολικά περιπτώσεις μη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι τέσσερις αφορούν καταδίκες της Ελλάδας, με συνολικά πρόστιμα που ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια ευρώ (Πίνακας 1). Επιπλέον, εκκρεμεί η εξόφληση της χρηματικής ποινής για την καταδίκη της για την υπόθεση των μηχανών τυχερών παιχνιδιών (Υπόθεση C-109/08). Για την υπόθεση αυτή έχει επιδικαστεί στην Ελλάδα εφάπαξ πρόστιμο τριών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιπρόσθετα υποχρεούται να καταβάλει χρηματική ποινή 31.536 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης με την απόφαση.

Στην ερώτηση του κ. Τσουκαλά για τις επιδοτήσεις που έχει κληθεί να επιστρέψει η Ελλάδα λόγω εσφαλμένης εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας από την ένταξή της στην ΕΕ, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι «από το 1996, ζητήθηκε από την Ελλάδα να επιστρέψει ποσό ύψους 1.435.400.000 ευρώ λόγω της εσφαλμένης εφαρμογής των κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, η ενίσχυση που χορηγήθηκε στην Ελληνική Δημοκρατία με τη μορφή συμμετοχής του ΕΤΠΑ μειώθηκε, το 2005, κατά 518 εκατ. ευρώ» (Πίνακας 2). Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2008 εφαρμόστηκαν δημοσιονομικές διορθώσεις στα περατωθέντα και υπό εκτέλεση έργα του Ταμείου Συνοχής, ύψους 6,3 και 18 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοίχως, «μετά από συστηματικές παρατυπίες που σημειώθηκαν στις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων».

Στην ερώτηση, τέλος, του κ. Τσουκαλά για το πώς αξιολογεί η Επιτροπή τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς την κοινοτική νομοθεσία, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι «τουλάχιστον στο 40% των υποθέσεων, η Ελλάδα κοινοποιεί με καθυστέρηση τα μέτρα που λαμβάνει για την μεταφορά των Οδηγιών», χαρακτηρίζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας «μη ικανοποιητικές».

Μαντζικέρτ

Από antinews

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Μετά το Μαντζικέρτ και την αιχμαλωσία του Ρωμανού Διογένη από τους λεηλάτες κατσαπλιάδες του Αλπ Αρσλάν άρχισε η κατρακύλα της Αυτοκρατορίας. Ο Σπύρος Βρυώνης στο μνημειώδες έργο του «Η παρακμή του Μεσαιωνικού Ελληνισμού και η διαδικασία εξισλαμισμού στη Μικρά Ασία» περιγράφει την αποσύνθεση του Ελληνισμού, που ακολούθησε, στην ανατολική όχθη της Ελληνικής Λίμνης και την ενδοχώρα της.
Η μακρά σύγκρουση γραφειοκρατίας και στρατιωτικών και κυρίως η προδοσία των Δυνατών, της αριστοκρατίας, που για να διατηρήσει τα προνόμια και τις γαιοκτησίες της και να επικρατήσει στην πολιτική εξουσία, αδίστακτα πρόδωσε τον Αυτοκράτορα της, την πίστη της, το Λαό της, έφτασε ως την εγκατάλειψη στο πεδίο της μάχης του πρόμαχου Ηγέτη από τους Άρχοντες και στην λιποταξία ολόκληρων μονάδων.
Οι χρονικογράφοι αναφέρουν από κει και πέρα κι ένα νέο είδος πληθυσμού, τους μιξοβάρβαρους. Ήσαν το προϊόν του δοσιλογισμού της αριστοκρατίας και των παρατρεχάμενων. Ελληνόφωνοι που υπηρετούσαν τους Σελτζούκους, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει ακόμη κι Ελληνική Υπηρεσία, με περίεργα ονόματα, μισά τουρκικά, μισά ελληνικά, άλλοι ακόμη τύποις χριστιανοί, άλλοι μουσουλμάνοι, ανέλαβαν κάθε είδους ρόλο στον μηχανισμό της υποταγής και της τουρκικής επέκτασης. Από αριστοκράτες διοικητές που παρέδιδαν αμαχητί κάστρα για να πάρουν αλλού γαιοκτησίες ως υποτελείς του Σουλτάνου, ως μικροκαθάρματα που για την επιβίωση τους και την εξασφάλιση προνομίων έναντι των ραγιάδων, γίνονταν πρόθυμοι «ταγματασφαλίτες», διερμηνείς, έστω και ιπποκόμοι του κατακτητή.
Η αποδομητική δράση των Δυνατών, των «νταβαντζήδων» της εποχής,  πριν μαχαιρώσουν πισώπλατα τον Αυτοκράτορα τους, κάνουν σουνέτι και φορέσουν σαρίκι, πρώτα διέλυσε την ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας, την τάξη των μικρών και μεσαίων αγροτών, απ’ όπου στρατολογούνταν οι ισχυροί Στρατοί των Θεμάτων. Ευτέλισαν το φρόνημα και την νομιμοφροσύνη των μικρών ανθρώπων, διέσπασαν την κοινωνική και ηθική συνοχή της Ελληνικής Ανατολής.
Όπου προσκύνησε η αριστοκρατία, ακολούθησαν κι οι απονευρωμένες μάζες των χωρικών και των επαγγελματιών.

Δικαστικός προσέφυγε στο Μισθοδικείο

Κατά της περικοπής μισθών και επιδομάτων ως αποτελέσματος αντισυνταγματικού νομοθετήματος

Η πρώτη προσφυγή δικαστικού λειτουργού κατά των περικοπών των μισθών και επιδομάτων που επέβαλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατατέθηκε στο Μισθοδικείο. Ειδικότερα εφέτης των Διοικητικών Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο μειώθηκαν αναδρομικά από 1.1.2010 τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών και η πάγια αποζημίωση ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας.

Ο εφέτης στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της μισθοδοτικής κατάστασης του Ιουνίου, με την οποία μειώθηκαν κατά:

* 190 ευρώ καθένα από τα δύο επιδόματα των 950 ευρώ που ελάμβανε, * 60,8 ευρώ το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων, * 114 ευρώ η πάγια αποζημίωση ειδικών συνθηκών.

Ο δικαστικός λειτουργός, όπως υποστηρίζει, ελάμβανε συνολικά ετησίως μεικτές αποδοχές 71.764 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές οι αποδοχές του μειώθηκαν κατά 15.432,59 ευρώ.

Οπως αναφέρει στην προσφυγή ο δικηγόρος του εφέτη κ. Γ. Κόκκας , οι διοικούντες τη χώρα γνώριζαν την κακή οικονομική κατάσταση αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση της κρίσης και είχαν προειδοποιηθεί έγκαιρα γι΄ αυτό από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και για τις συνέπειες που θα έχει η κακή δημοσιονομική διαχείριση.

ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ!!!


ΑΥΤΗ Η ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΜΕ!
ΤΑ ΒΡΟΝΤΗΞΕ ΚΙ ΕΦΥΓΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
ΑΥΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ

ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΝΤ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΟΝΤΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...

e-επιλογές της 20/7/2010


Οι δολοφόνοι είχαν προειδοποιήσει...

Πως γίνεται η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό να είναι βαθύτατα δίκαιη και το ξεπέρασμα της κρίσης να μην μπορεί να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών;;

Γ. Παπανδρέου: Οι οικονομολόγοι ανακαλύπτουν τώρα το «πνεύμα των ζώων»...

Έβγαλε τις μάσκες αυτή η δολοφονία...

Υπ.Οικονομικών :Δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο!!!

Cemil Cicek : «Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχιστούν απ’ αόριστον»

Και το "Τσεσμέ" στην υφαλοκρηπίδα μας; Τι γίνεται εδώ:

Υπέρ ισχυρού κρατικού πυλώνα τραπεζών η ΝΔ...

Μπουμπούκι Νο 2: Ι.Β. Βαρδινογιάννης - Ο συμμαθητής και φίλος

Ακόμα και την ώρα του "πένθους"... έπαιζαν πολιτικά παιχνίδια

Η Δημοκρατία του φόβου

Αισχρό! Ο κύριος Βούγιας πίνει καφέ στο Κολωνάκι ενώ το αίμα στους δρόμους ρέει…


Καβγάς για το ποιος θα πάει που....

Από 26 Ιουλ ως 6 Αυγ. 2010, θα βρίσκεται στην Αθήνα η τρόικα..
Μας είχαν λείψει... 
Κύρια αποστολή είναι να ελέγξουν την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου ενόψει της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, το Σεπτέμβριο. 
Έχει προκύψει όμως ένα θέμα, για το που θα πηγαίνουν οι υπουργοί για "συνέντευξη".
Η απαίτηση της τρόικας ήταν να πηγαίνουν μαζί με τον ΥΠΟΙΚ σαν ομάδα, σε όλα τα υπουργεία, γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι γνώστης του Μνημονιίου.
Ο κ. Πάγκαλος φέρεται (σύμφωνα με το MEGA) να είπε ότι: "Δεν θα συγκυβερνάμε με την τρόικα..."
Τι αποφάσισαν τελικά:
Θα πηγαίνουν οι Υπουργοί, με τη σειρά, στο ΥΠΟΙΚ όπου θα κατοικοεδρεύει η ομάδα της τρόικα....
Ο καβγάς έγινε για το ποιος θα πάει που...

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Ερωτηματικά που σπάνε τις "επτά σφραγίδες" του "Φακέλου της Κύπρου"

Γράφει ο Μανώλης Κυπραίος

Για το Καφενείο

Σήμερα συμπληρώνονται 36 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Εισβολή που σημάδεψε βαθιά τους Ελλαδίτες και τους Ελληνοκυπρίους, από το μένος και τη βαρβαρότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Που μας σημάδεψε βαθιά, πολιτικά, ηθικά και στρατηγικά, λόγω της ανικανότητάς μας να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο που έτρεμε μη τυχόν και βρει αντίσταση. Μια δράκα Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στρατιωτών αντιμετώπισε με ηρωϊσμό και αποτελεσματικότητα τις σιδερόφρακτες μεραρχίες των Τούρκων, κάνοντάς τους να πληρώσουν βαρύ τίμημα.
Παντού σε όλο το τμήμα της βορείου Κύπρου, υπήρχαν συγκρούσεις που θύμιζαν πως ήμαστε άξιοι απόγονοι του Λεωνίδα και των μαχητών του.
Αυτά τα παλικάρια, έπεσαν για τη σημαία της Ελλάδος και την τιμή της πατρίδας που τους είχε πολίτες της.
Πλήρωσαν την αγάπη τους για αυτή τη χώρα με την ίδια τους τη ζωή.
Κι όμως, σαν αντάλλαγμα πήραν οι επιζώντες το «απόλυτο τίποτα». Οι πολιτικοί τους έβαλαν στο περιθώριο, τους απείλησαν, τους «εξαφάνισαν». Μαζί τους και τις αποδείξεις της.....
προδοσίας.
Ειλικρινά λυπάμαι γιατί τα βέλη μας στρέφονται μόνο κατά των Τούρκων.
Το ποιοί είναι και το τι διαχρονικά κάνουν αυτό μας είναι γνωστό. Ελληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και Ευρωπαίοι ξέρουν ιστορικά τι εστί τουρκική αντιμετώπιση του διεθνούς δικαίου. Το εξοργιστικό είναι όμως πως εμείς ως ελληνικό Εθνος και λαός φοβόμαστε να βρεθούμε αντιμέτωποι με τα λάθη μας και από αυτά ν’ αδράξουμε την ευκαιρία ώστε να ερευνήσουμε σε βάθος αυτά και ν’ αποτελέσουν οδηγό ώστε να μη τα διαπράξουμε-ξανά-στο μέλλον.
Αντί αυτού, ο περίφημος «φάκελος της Κύπρου» είναι επτασφράγιστο μυστικό, κλεισμένο μέσα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Δεξιά, Αριστερά, Κέντρο και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις είναι συνασπισμένες στο να μη δημοσιοποιηθεί ούτε μια αράδα από τα πορίσματα των επιτροπών. Γιατί άραγε;
Θα ήθελα λοιπόν να θέσω μερικά ερωτήματα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα, αλλά εγώ θα τα ρωτήσω ως ελεύθερος έλληνας πολίτης:

- Γιατί βάλατε στη γωνία ανώτατο αξιωματικό του υγιειονομικού που ανακάλυψε οστά αγνοουμένων πριν πέντε χρόνια με τρύπες από βολίδες στο κρανίο από κοντινή απόσταση; Δηλαδή εκτέλεση;
- Τι γνωρίζει για το θέμα των αγνοουμένων ο .........Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Φράγκος Φραγκούλης-πρώην διοικητής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών-που επιμελώς έδινε «μισά» στοιχεία και πληροφορίες στην πολιτική του ηγεσία;
- Ποιοί είναι θαμμένοι μέσα στα νεκροταφεία των πεσόντων στην Κύπρο; Μήπως κάποιοι από αυτούς είναι αγνοούμενοι και δηλωμένοι νεκροί είναι αγνοούμενοι;
- Πόσοι Ελλαδίτες και πόσοι ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις του πραξικοπήματος πριν την εισβολή των Τούρκων;
- Ποιός έκανε την περισυλλογή των πεσόντων και κατέγραψε τους αγνοούμενους μετά τη μάχη της ΕΛΔΥΚ; Μήπως την έκαναν οι παρευρισκόμενοι εκεί τούρκοι αξιωματικοί; Μήπως το ΓΕΕΦ έστειλε στο πεδίο της μάχης στην ΕΛΔΥΚ-μετά από παράκληση των Τούρκων μέσω του ΟΗΕ-αξιωματικό με ειδικότητα μουσικού, με τον οποίο οι τούρκοι αξιωματικοί έβαλαν τα γέλια και τον οποίο χαστούκισε ο παρευρισκόμενος αξιωματούχος του ΟΗΕ για να συνέλθει από το θέαμα; Μήπως οι σωροί πετάχτηκαν κυριολεκτικά μέσα σε καρότσες ανατρεπόμενων φορτηγών και το χαρτί που έδωσαν οι τούρκοι στον έλληνα αξιωματικό μαζί με τις ταυτότητες των νεκρών ελλήνων στρατιωτών χάθηκε και μετά επικράτησε πανδαιμόνιο κατά τις ταφές;

Μήπως είμαι «κουτορνίθι»;;;;

Γράφει η Ιδεοπηγή Ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο. Οι μεγαλόσχημοι  χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, πάνω απ’ τη σωρό, του άδικα δολοφονημένου Σωκράτη. Η υποκρισία στο ζενίθ.
Δεν έκρυψα ποτέ, την αντικειμενική αδυναμία μου, να κατανοήσω και να ερμηνεύσω γεγονότα, καταστάσεις και προβλήματα, έξω απ’ το γνωσιακό μου επίπεδο, δεν διεκδίκησα το «αλάθητο» και δεν είμαι «ξερόλας».
Όμως :
Δεν δέχομαι ότι αποδίδουν δικαιοσύνη, τα παρακρατικά σκουπίδια που, μ’ ένα κουμπούρι στο χέρι και τα βιβλία του Μπακούνιν στο άλλο, για «φερετζέ» δολοφονούν.
Δεν δέχομαι να κάνω υποδείξεις καφενέ, του τύπου «ας καθότανε ήσυχα» ούτε κρίσεις «πήγαινε γυρεύοντας».
Δεν δέχομαι να συνταχτώ, με το σύνθημα «βία στη βία της εξουσίας».
Δεν δέχομαι να με υπολογίζουν, σαν κουκί στο τσουβάλι των κομμάτων, κάθε τέσσερα χρόνια.

Γ. Παπανδρέου: Οι οικονομολόγοι ανακαλύπτουν τώρα το «πνεύμα των ζώων»...

Διαβάστε απόσπασμα της  συνέντευξης του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου  στο περιοδικό «FOREIGN POLICY»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι η χώρα σας «αγωνίζεται για την επιβίωσή της». Και οι βίαιες διαμαρτυρίες στους δρόμους της Αθήνας φάνηκαν να το επιβεβαιώνουν αυτό για κάποιο διάστημα. Αλλά τα πράγματα φαίνεται να ησύχασαν κάπως, παρά την ψήφιση της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Πού βρίσκεται τώρα η Ελλάδα; 
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πράγματι, υπήρξαν κάποιες εκδηλώσεις, ακόμα και βίας, όμως, παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρώνεται σε αυτές, θα έλεγα ότι αποτελούν εξαίρεση. Προφανώς, η κατάσταση είναι δύσκολη και οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι. Θα έλεγα, όμως, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αντιλαμβάνεται ότι έπρεπε να γίνουν αυτές οι αλλαγές, οι οποίες είχαν καθυστερήσει πολύ στη χώρα μας, προκειμένου να καταστεί πιο αξιόπιστο το σύστημα διακυβέρνησης και πιο διαφανής η λειτουργία της χώρας. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ατομικές μας ευθύνες απέναντι στη χώρα.
Νομίζω ότι το αίσθημα αυτό έχει επικρατήσει σαφώς, έστω και αν έγιναν διαδηλώσεις - που είναι κατανοητό. Σημαντική μερίδα των πολιτών καλούνται να αναλάβουν το βάρος, παρότι δεν ευθύνονται για την κρίση. Η κρίση οφείλεται στην κακή διαχείριση και διακυβέρνηση των τελευταίων έξι ετών, στην έλλειψη διαφάνειας, στην κηδεμονία και τις πελατειακές σχέσεις, ακόμη και στη διαφθορά. Και όλα αυτά εντάθηκαν από την διεθνή οικονομική κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σπουδάστε κοινωνιολογία ως φοιτητής στο Amherst College και κατόπιν ως υποψήφιος για Μasters στο London School of Economics. Πώς σας βοήθησαν οι σπουδές σας, η κατάρτισή σας σε θέματα κοινωνιολογίας, στην αντιμετώπιση της κρίσης;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βλέπω ότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις τώρα μεταξύ οικονομολόγων, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τόση πολλή εποικοδομητική ανταλλαγή στη φιλελεύθερη παιδεία και, κατά κάποιο τρόπο, αυτό για μένα είναι παράδοξο. Αυτό που έχω εκτιμήσει στις ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι, μπορεί κανείς να έχει φιλελεύθερη παιδεία, με μια ευρύτατη προσέγγιση σε πολλά διαφορετικά πράγματα και να μάθει από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Οι οικονομολόγοι ανακαλύπτουν τώρα το «πνεύμα των ζώων», ανακαλύπτουν την ψυχολογία, ανακαλύπτουν την κοινωνιολογία, για να ερμηνεύσουν συμπεριφορές που δεν είναι εξατομικευμένες, εγωκεντρικές, ιδιοτελείς, ορθολογικές ψυχολογίες, τύπου αγοράς. Δεν είμαστε τόσο αφελείς, ούτε είμαστε υπολογιστές, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτά τα μαθηματικά μοντέλα που ελέγχουν τη ζωή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα λέγατε στους πολίτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών της Ε.Ε., που παραπονιούνται ότι θα αναλάβουν μεγαλύτερο φορολογικό βάρος, λόγω των προβλημάτων της Ελλάδας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα τους έλεγα ότι αν υπάρξει φορολογικό βάρος, αυτό δεν θα οφείλεται στην Ελλάδα. Εμείς θα ξοφλήσουμε τα δάνεια αυτά, με υψηλότερο επιτόκιο και, έτσι, οι χώρες αυτές θα κερδίσουν χρήματα από εμάς, αν όλα πάνε καλά - και ελπίζουμε ότι θα πάνε καλά.
Θα έλεγα όμως ότι, στην Ευρώπη, δεν χρειαζόμαστε λιτότητα, δεν είναι η κατάλληλη λέξη. Χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση. Γι’ αυτό, θέλουμε να κάνουμε τις κυβερνήσεις και τα συνταξιοδοτικά μας συστήματα πιο αποτελεσματικά. Χρειαζόμαστε επίσης ανάπτυξη, επενδύσεις στην παιδεία, στην καινοτομία και την πράσινη ενέργεια και πρέπει, επίσης, να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το ανεκτό σε μια Δημοκρατία. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πάνε στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στη δημιουργία υποδομών, μιας πιο πράσινης οικονομίας κ.λπ.Σχόλιο:
Αποδέχτηκε για πρώτη φορά ο κ. Παπανδρέου ότι στην κρίση της χώρας μας, έχει συμβάλλει και η διεθνής οικονομική κρίση.
Αυτό όμως που ανέφερε για κηδεμονία μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και πιστεύω ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.