Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010

Η Emma Shapplin στην Ελλάδα


 
 
Για δύο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ρομαντική, μυστηριώδης και φλογερή η Emma Shapplin συνδυάζει την ένταση και την συναισθηματική φόρτιση της όπερας με τον αισθησιασμό και την αμεσότητα της ποπ μουσικής. Μια φωνή που αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η μουσική δεν εντάσσεται σε κατηγορίες, δεν υπακούει σε κανόνες και κομφορμισμούς. Μετά την τεράστια επιτυχία του «Spente le stelle» αλλά και τις απίστευτες πωλήσεις του δίσκου «Carmine Meo» που έχει φτάσει στο ρεκόρ των 1.500.000 αντιτύπων, δηλώνει και πάλι έτοιμη να μας καταπλήξει. Το πρόσφατο δισκογραφικό εγχείρημα «Etterna» δεν παρουσιάζει τόσο μια ντίβα της όπερας ή ένα ποπ είδωλο, αλλά μια οραματίστρια καλλιτέχνιδα της οποίας η μουσική αναδύεται από τα βάθη της ψυχής της.
Στις συναυλίες της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει και τραγούδια από το νέο της cd “Macadam Flower” γεμάτο υπέροχες μελωδίες, ερμηνευμένες μοναδικά από τα αιθέρια φωνητικά της Γαλλίδας τραγουδίστριας.
Η Emma Shapplin γεννήθηκε στο Παρίσι το 1974.

Καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων από Δευτέρα

Ξεκινά τη Δευτέρα 9 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 17 του μήνα η καταβολή των οικογενειακών πολυτεκνικών επιδομάτων (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό, τρίτεκνης οικογένειας, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ) του τέταρτου διμήνου του 2010. Οι δικαιούχες οικογένειες ανέρχονται σε 434.140.Τα ποσά των επιδομάτων έχουν διαμορφωθεί από 1ης Ιανουαρίου 2010 ως εξής: 178,81 ευρώ το επίδομα τρίτου παιδιού, 44,68 ευρώ το πολυτεκνικό για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών και 102,85 ευρώ οι ισόβιες συντάξεις.

Εκτός από μεγαλόπνοη, την μεταρρύθμιση την βάπτισαν και ιστορική !!!

Διαβάστε τι ρώτησε δημοσιογράφος (Τυχαίο ;;)  τον ΥΠΟΙΚ κ. Παπακωνσταντίνου
Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ:.... Και αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα μια ξεκάθαρη ερώτηση, αν είχατε λόγο στη σύνταξη αυτού του report και εάν βεβαίως μου πείτε όχι, δεν υφίσταται ερώτημα, αν όμως είχατε, νομίζω θα άξιζε τον κόπο να μάθει κανείς πόσο δυσκολευτήκατε να πείσετε την τρόικα να βάλει μπροστά από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τη λέξη "μεγαλόπνοη".

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η λέξη "μεγαλόπνοη" ήταν η λέξη την οποία χρησιμοποίησε η τρόικα και όχι η ελληνική Κυβέρνηση. Και αυτό, διότι οι άνθρωποι βλέπουν τις αλλαγές που γίνονται. Αναγνωρίζουν μια μεταρρύθμιση και το εύρος της και τη δυσκολία της, όταν γίνεται...

Δείτε τώρα την "επίμαχη" πρόταση στην  αγγλική και την ελληνική έκδοση της αναφοράς του ΔΝΤ
Αγγλική  αναφορά
" Impressive progress is being made on structural reforms. The mission welcomes Parliament’s approval of the landmark pension reform, which is far-reaching by international"

Κυνηγοί ποδηλάτων...Το περιστατικό -όχι μεμονωμένο αφού έχει επαναληφθεί και με άλλους ανυποψίαστους πολίτες- αποδεικνύει τον παραλογισμό αλλά και τη δυσκολία που έχει αυτό το οποίο αποκαλούμε «σύστημα» (σ.σ. τοπικές αρχές, φορείς, όργανα της τάξεως κ.ά.) να αφομοιώσει και να υπερασπιστεί επιλογές και στάσεις ζωής που η ίδια η πολιτεία αναδεικνύει ως αναγκαίες στις σημερινές συνθήκες διαβίωσης. Ο νοσοκομειακός γιατρός της ιστορίας ξεκίνησε το πρωί από το σπίτι για την εργασία του, ακολουθώντας με το ποδήλατό του την ίδια διαδρομή που ακολουθεί καθημερινά τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Τη μόνη, ασφαλή, διαδρομή για την ακρίβεια, η οποία περνάει μέσα από τη λιμενική ζώνη, αφού η εικόνα των δρόμων της Πάτρας, ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή του λιμανιού, θυμίζει ζούγκλα, και προσφέρεται μόνο για... ζογκλέρ οδηγούς δίτροχων -πολλώ δε μάλλον ποδηλάτων. Εκεί γύρω στο ύψος της Αγίου Νικολάου, τού απαγορεύτηκε η είσοδος. Στη δικαιολογημένη έκπληξη του γιατρού και στην παρατήρηση ότι δεν υπάρχει πουθενά απαγορευτική πινακίδα, ο ένστολος που τον σταμάτησε απάντησε ότι στο συγκεκριμένο σημείο έχει τοποθετηθεί ένα σύστημα ασφαλείας. Ακολούθησε φραστικός διαπληκτισμός και η σύλληψη του γιατρού, ο οποίος βρέθηκε στο τμήμα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το γεγονός ότι ο γιατρός δίνει καθημερινή, σκληρή μάχη για να σώσει ζωές συνανθρώπων του και τη δίνει, όπως οι ίδιοι οι ασθενείς του αναγνωρίζουν, με όλη του την ψυχή, είναι μόνο μία μικρή πινελιά στο παραπάνω τοπίο, που δείχνει όμως σε τι περιπέτειες μπορεί να μπει ένας ακέραιος πολίτης που σέβεται το κοινωνικό σύνολο, αλλά και το περιβάλλον. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, είναι ευρύτερο και δεν αφορά έναν, αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Η Πάτρα, με τη μακραίωνη και σπουδαία ιστορία των τεσσάρων χιλιάδων και πλέον ετών είναι κυριολεκτικά αδιαπέραστη τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί, δε, κοινή παραδοχή πολιτών και αρμοδίων φορέων ότι το κυκλοφοριακό της πρόβλημα δεν είναι μόνον απόρροια της παρουσίας πολύ περισσότερων οχημάτων από αυτά που μπορεί να «αντέξει» (λόγω ρυμοτομίας), αλλά γιατί ουδέποτε επιχειρήθηκε σοβαρά να «συνδεθούν» ή να εφαρμοστούν καίριες πολιτικές. Το κυκλοφοριακό είναι σύνθετο πρόβλημα και απαιτεί χρόνια προσπάθειας για να αντιμετωπιστεί, θα πει κανείς. Να το δεχθούμε. Ο σεβασμός και η διασφάλιση ασφαλών συνθηκών για τους ποδηλάτες, όμως, πόσο κόπο και χρόνο απαιτεί;

Ο πτωχευμένος θα εγγυηθεί για τον πτωχευμένο;

Και ενώ το δεκαετές έχει πλέον συμπεριφορά καρδιογράφημα νεκρού ασθενή (hovering καθημερινά ακριβώς στο 75, χάρη στην ΕκΤ που ακόμα δεν έχει βαρεθεί να το στηρίζει)....image... ξαφνικά σήμερα μάθαμε ότι η τρόικα ανάγκασε την κυβέρνηση να παράσχει καινούργιο πακέτο στήριξης των τραπεζών αξίας 25 δις.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1025000
Την επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων του Ταμείου Ενίσχυσης Ρευστότητας κατά 25 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Με το ποσό αυτό οι συνολικές εγγυήσεις του δημοσίου προς τις εμπορικές τράπεζες φτάνουν τα 55 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η επέκταση του μέτρου των εγγυήσεων αποτέλεσε και μια από τις προϋποθέσεις της τρόικας για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου. Ο υπουργός σημείωσε ότι η επιλογή αυτή γίνεται για να διατηρηθεί θετικό το πρόσημο της πιστωτικής επέκτασης αλλά κράτησε γενικά κλειστά τα χαρτιά του για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τραπεζών δημοσίου ενδιαφέροντος.
Το ερώτημα όμως είναι για ποιο λόγο χρειάζονται οι τράπεζες αυτές τις εγγυήσεις όταν η πιστωτική επέκταση είναι ΜΗΔΕΝ;
Διότι για να μπορείς να κάνεις χορηγήσεις δανείων, θα πρέπει αυτοί στους οποίους δίνεις τα λεφτά να έχουν την πιθανότητα να στα δώσουν πίσω.
Με το NPL στο 10% (περίπου) και με την ανεργία που υπολογίζων ορισμένοι να φτάσει στο 20% (25% λέω εγώ), δεν υπάρχουν και πάρα πολλοί αξιόπιστοι δανειολήπτες αγαπητέ αναγνώστη.
Προφανώς αυτές οι εγγυήσεις δίδοντα για να έχουν πρόσβαση οι τράπεζες σε ρευστότητα διότι δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, αλλά για ποιο λόγο χρειάζονται τόσα λεφτά;
Διότι μόλις πριν μια εβδομάδα μας είπαν ότι οι Ελληνικές τράπεζες πέρασαν με flying colors τα stress tests αγαπητέ αναγνώστη – μήπως (λέω τώρα) οι δοκιμασίες αυτές ήταν μούφα;
Η μόνη εξήγηση που έχω εγώ είναι ότι οι τράπεζες έχουν τρομερό πρόβλημα ρευστότητας και αν δεν πάρουν αυτά τα λεφτά θα σκάσουν σαν καρπούζια.

Ο ΟΣΕ είναι ελλειμματικός γιατί δανείζεται για να κατασκευάζει σιδηροδρομικά έργα.

Μετά το ξεπούλημα του ΟΤΕ τα πολύχρωμα παπαγαλάκια έχουν αμολήσει  τα κοράκια να ξεσκίσουν τον σιδηρόδρομο ,που αφού τον κατασπαράξουν θα αρχίσουν να μοιράζουν τα κομμάτια του στους επίδοξους νταβατζήδες εργολάβους, που τόσα χρόνια προετοιμάζουν το έδαφος για το μεγάλο φαγοπότι εις βάρος του σιδηροδρόμου και τον εργαζομένων του.
Γιατί τα λαμόγια δεν λένε την αλήθεια για το έλλειμμα του ΟΣΕ δηλ. ότι ο οργανισμός δανείζεται για να κατασκευάζει σιδηροδρομικά έργα.

Μέτα τους φορτηγατζήδες οι δημοσιογραφίσκοι υπάλληλοι του ΔΝΤ έγιναν και ειδικοί στον σιδηρόδρομο. 

Του Γιαννη Γκολια*

Τον τελευταίο μήνα, με αφορμή τα απαράδεκτα κρούσματα μη σύννομης διαχείρισης στους σιδηροδρομικούς οργανισμούς, «αποκαλύπτονται» από τους πολιτικούς προϊστάμενους, δήθεν με έκπληξη, στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του ελλείμματος του ομίλου ΟΣΕ, αποδίδοντάς το σε αιτίες που ευθύνονται για μικρό μόνο ποσοστό του και αποσιωπώντας σημαντικές γενεσιουργές αιτίες. Πρέπει κατ’ αρχάς να σημειωθεί ότι ακόμη και με ιδανική διαχείριση ο ΟΣΕ θα είχε έλλειμμα αν πολιτικές αποφάσεις επέβαλαν τη λειτουργία ζημιογόνων σιδηροδρομικών δρομολογίων. Η παροχή του κοινωνικού αυτού αγαθού αναγνωρίζεται υπό όρους και από την Ε.Ε., ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) και επιτρέπεται η επιδότησή της. Γνωρίζουν επομένως οι πολιτικοί προϊστάμενοι ότι το ετήσιο λειτουργικό έλλειμμα (έσοδα μείον έξοδα) για την παραγωγή του σιδηροδρομικού έργου, της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ σήμερα, οφείλεται αφενός στην κακοδιαχείριση, αφετέρου όμως στις πολιτικές αποφάσεις για παροχή του παραπάνω κοινωνικού αγαθού χωρίς πρόβλεψη επιδοτήσεων. Παράλληλα, ο ΟΣΕ είναι ο μόνος συγκοινωνιακός φορέας στην Ελλάδα που χρηματοδοτεί κατά μεγάλο ποσοστό την κατασκευή της υποδομής που χρησιμοποιεί.

Δείτε, το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα....

 Απόσπασμα της  συνέντευξης που παραχώρησε ο Πόουλ Τόμσεν στις 5 Αυγ.2010 στο «Βήμα»

 Πότε θα ανοίξει και πού θα στεγαστεί το γραφείο σας στην Αθήνα;

«Δεν θα ήθελα να σας πω πού θα στεγαστεί το γραφείο του ΔΝΤ. Το πολύ σε έναν- ενάμιση μήνα θα λειτουργήσει ένα γραφείο στην Αθήνα
. Αλλά είναι ένα τεχνικό θέμα. Διατηρούμε γραφείο σε κάθε χώρα όπου υπάρχει πρόγραμμα του ΔΝΤ. Ο ρόλος του θα είναι να συλλέγει δεδομένα, να τα αναλύει και να τα συζητεί με την κυβέρνηση.

Δείτε σε "αποκλειστικότητα" που θα στεγάζεται το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα.

GAP! World's greatest HERO


http://dexiextrem.blogspot.com/2010/08/gap-worlds-greatest-hero.html

Οι λομπίστες καταργούν τους πράκτορες

Από antinews


Οι 10 Ρώσοι πράκτορες που ανταλλάχτηκαν στη Βιέννη στις 9 Ιουλίου είχαν προσληφθεί για συλλογή πληροφοριών. Τώρα όμως αυτή η δουλειά γίνεται πλέον από λομπίστες ιδιωτικών συμφερόντων.
Αντί να πληρώνουν μυστικούς πράκτορες επί σειρά ετών με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα διεισδύσουν σε κύκλους λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, οι περισσότερες χώρες προτιμούν σήμερα να αφήσουν τη συλλογή πολιτικών και διπλωματικών πληροφοριών στην Ουάσιγκτον σε λομπίστες. Έτσι, παρόλο που οι λομπίστες υποτίθεται ότι όταν εργάζονται για μία ξένη κυβέρνηση, θα πρέπει να το δηλώνουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πολλοί δεν μπαίνουν στον κόπο να το κάνουν και σπανίως τιμωρούνται.
Η Μονάδα Καταγραφής Αλλοδαπών Πρακτόρων ( Foreign Agent Registration Unit)  είναι αρμόδια να παρακολουθεί λαμπίτσες για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και να εντοπίζει ξένους πράκτορες. Συστάθηκε το 1996 και από τότε έχει υποβάλει μερικές καταγγελίες, αλλά έχουν υπάρξει μόνο δύο καταδικαστικές αποφάσεις.
Μέσω εταιρειών lobbying, αρκετοί πρώην πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών  πουλάνε την τεχνογνωσία τους σε ξένες κυβερνήσεις. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Mark D.Cowen, πρώην βοηθός του νομοθετικού συνηγόρου( assistant legislative counsel) του επικεφαλής της CIA, ο οποίος είναι τώρα εταίρος  στην εταιρεία  lobbying Patton Bogs. Στους πελάτες του Cowen έχει συμπεριληφθεί  και το Κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η  Sandra Charles μέσω της εταιρείας της C&O Resources απασχολεί την Mellissa Boyle Mahle, η οποία εργαζόταν  στη CIA επί 16 έτη και δραστηριοποιόταν στην Παλαιστίνη για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι βετεράνοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Charles Waterman και Samuel Hoskinson (πρώην επιτελικοί του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών) και ο Samuel Wyman (ο οποίος πέρασε 11 χρόνια στο κέντρο επιχειρήσεων της CIA)

Έσκισαν τα πτυχία τους όλοι οι οικονομολόγοι

Η Ελλάδα μας, συνέτριψε όλες τις οικονομικές θεωρίες. Κονιορτοποίησε κάθε οικονομικό σύγγραμα. Μετά από δύο χρόνια ύφεσης, μετά από μια καταιγίδα μέτρων λιτότητας και φόρων, θα έπρεπε σύμφωνα με τη λογική ο πληθωρισμός να πέσει ραγδαία, αφού μειώθηκε η αγοραστική δύναμη. Κι όμως:

Στο 5,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο
έσπασε ρεκόρ 13ετίας !
Τι να διδάξουν μετά στα πανεπιστημιακά έδρανα οι καθηγητές οικονομικών;
Θα τους πάρουν στο ψιλό οι φοιτητές.

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/08/blog-post_1252.html#ixzz0vuGJDwvn

Αξιολόγηση-κόλαφος για τα ΑΕΙ

Μεγάλος αριθμός ανωτάτων ιδρυμάτων, απαρχαιωμένες μέθοδοι διδασκαλίας και χαμηλό επίπεδο

Του Αποστολου Λακασα

Κόλαφος για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι η έκθεση αξιολόγησής τους από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Η Ελλάδα έχει υπερβολικά μεγάλο αριθμό ΑΕΙ με πολλούς φοιτητές. Τα ιδρύματα πάσχουν από έλλειψη οργάνωσης, οι πανεπιστημιακοί οφείλουν να βελτιώσουν τον τρόπο διδασκαλίας τους και να δώσουν έμφαση στην έρευνα. Οι φοιτητές είναι χαμηλού επιπέδου, δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους, καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Αυτές είναι ορισμένες από τις παρατηρήσεις που περιέχει η έκθεση της ΑΔΙΠ για τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ (τα οποία είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα - ΑΕΙ), η οποία τονίζει ότι τα προβλήματα των ΑΕΙ δημιουργήθηκαν λόγω της έλλειψης στρατηγικής -«προεκλήθησαν από αβασάνιστες αποφάσεις των τελευταίων 30 χρόνων»- και ζητεί από το υπ. Παιδείας και τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε δραστικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα, η έκθεση διαπιστώνει τα ακόλουθα:

- Ο αριθμός των ΑΕΙ -22 πανεπιστήμια και 16 ΤΕΙ- είναι υπερβολικός αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας.

- Υπάρχουν τμήματα και προγράμματα σπουδών τα οποία είναι «μόνο στα χαρτιά», αφού δέχονται φοιτητές πριν καν αποκτήσουν στοιχειώδη αριθμό μόνιμου προσωπικού και υποδομές.

- Πολλά τμήματα και προγράμματα σπουδών δεν έχουν ως αντικείμενο σπουδών συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, όπως αρμόζει σε προπτυχιακές σπουδές, αλλά κάποια ειδίκευση.

- Η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων σε διάφορες πόλεις του ίδιου νομού δεν δικαιολογείται με κριτήρια ποιότητας, ενώ συνεπάγεται αδικαιολόγητο κόστος, λειτουργικά προβλήματα και επικαλύψεις ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών.

- Παρατηρείται ανισοκατανομή πόρων και υποδομών τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και σε αναλογία με τους φοιτητές κάθε ΑΕΙ, με αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού.

- Σε ορισμένα επιστημονικά πεδία υπάρχει υπερπληθώρα πτυχιούχων, με συνέπεια να μην μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

- Αναπτύσσονται προπτυχιακά προγράμματα αυθαίρετα, με ακραίες -μεταπτυχιακές στην ουσία- ειδικεύσεις, σε αντίθεση με τις διεθνείς τάσεις.

- Εχει δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών προγραμμάτων, χωρίς σαφείς διαδικασίες επιλογής φοιτητών και επαγγελματικές προοπτικές, με αποτέλεσμα τον πληθωρισμό πτυχίων.

- Υπάρχει ανάγκη εμπλουτισμού του τρόπου διδασκαλίας κατά περίπτωση, με αξιοποίηση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, ενώ πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρακτική άσκηση.

Τι είναι ο Καραγκιόζης;


Γράφει η Ιδεοπηγή.

Πέρασαν αρκετές μέρες και μπορούμε ήρεμα να ασχοληθούμε, με το θέμα του Καραγκιόζη.
Γράφτηκαν πολλά για την Ελληνικότητα και τη χρησιμότητά του.
Τα σχόλια και οι αναλύσεις που έγιναν για το θέμα, ήταν πολλά και αντικρουόμενα, άλλα γράφτηκαν με συναισθηματικό τρόπο άλλα με ψυχρή λογική.
Οι πολέμιοι του καραγκιόζη, υποστηρίζουν ότι αποτελεί κακό πρότυπο για τα Ελληνόπουλα. Ο δημοσιογράφος κ. Γ Μαρίνος έχει εκφράσει αυτή την άποψη.
Ας εξετάσουμε το αν αποτελεί κακά πρότυπο ή όχι.
Στο θέατρο σκιών, ο Καραγκιόζης είναι καμπούρης και κακάσχημος, με ένα χέρι πιο μακρύ, αλήθεια ποιος θάθελε να του μοιάσει; Ποιος θέλει να έχει σαν πρότυπο έναν κακάσχημο και καμπούρη, ας σημειωθεί ότι το να αποκαλείς κάποιον Καραγκιόζη είναι βρισιά.
Οι υπόλοιποι ήρωες του θεάτρου σκιών, είναι αυτοί που δεν πρέπει να μιμούμαστε. Ο Χατζηαβάτης, δειλός και δουλοπρεπής, ο μπάρμπα Γιώργος, αγροίκος και αμαθής, ο Σταύρακας θρασύδειλος κτλ.
Ο Καραγκιόζης και οι άλλοι ήρωες του θεάτρου σκιών, αν και κεντρικά πρόσωπα, είναι το μέσον για την μετάδοση των μηνυμάτων της λαϊκής τέχνης, είναι κάτι σαν αφηγητές. Στο κλασσικό έργο ο Μεγαλέξανδρος και το φίδι, το μήνυμα αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο και τον ηρωισμό του, υπάρχει κανείς που να διαφωνεί, να έχουν τα παιδιά σαν πρότυπο, τον Μέγα Αλέξανδρο;
Το ίδιο με τους ήρωες Ηρακλή, Θησέα κτλ σε άλλα έργα του θεάτρου σκιών.

65 χρόνια από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Στις 6 Αυγούστου του 1945 έπεσε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά στην επέτειο και ο Αμερικανός πρέσβης. Ο Κλάους Λούπερ, Γερμανός ιερωμένος έζησε την καταστροφή και διηγείται. 

Η 6η Αυγούστου 1945 ήταν μια πολύ ζεστή μέρα στη Χιροσίμα. Ήδη από νωρίς το πρωί το θερμόμετρο είχε φθάσει στους 30 βαθμούς Κελσίου. Ο Γερμανός ιερέας Κλάους Λούμερ είχε βγει στον κήπο του μοναστηριού των Ιησουϊτών, όπου ήταν δόκιμος μοναχός.

«Ήταν 8:14 το πρωί όταν άκουσα το θόρυβο ενός βομβαρδιστικού Β29 και μετά έβλεπα κάτι το οποίο δεν μπορούσα να καταλάβω. Μου φάνηκε πως ήταν ένα εκθαμβωτικό μισοφέγγαρο, πιο φωτεινό ακόμα και από τον ήλιο. Ενστικτωδώς σκέφθηκα πως ήταν μια βόμβα που εξεράγη στον διπλανό λόφο», θυμάται ο Κλάους Λούμερ
Δεν ήταν όμως μια οποιαδήποτε βόμβα. Επρόκειτο για την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας. Μιας έκρηξης μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από εκεί, όπου βρισκόταν ο Γερμανός ιερέας. Έτρεξε να κρυφτεί στο υπόγειο και την τελευταία στιγμή κατάφερε να γλιτώσει.

«Αντίκρισα μια μεγάλη λάμψη, μετά είδα ένα λευκό σύννεφο και το σπίτι άρχισε να τραντάζεται. Τα τρία τέταρτα από τα κεραμίδια άρχισαν να πέφτουν σα βροχή και έσπασαν όλα τα τζάμια. Όλο το σπίτι γέμισε από σπασμένα γυαλιά». 
Φρίκη παντού …

Δυναμικός αλλά "αόρατος" ο Ελληνικός καπιταλισμός - Τροφή για σκέψη

Σ’ ένα κόσμο που το 2009 είχε πληθυσμό 6.768.167.712 κατοίκους, η Ελλάδα των 11.260.000 κατοίκων αποτελούσε το 0,166% του πλανήτη. Ωστόσο, ο ελληνικός καπιταλισμός κατέχει την 22η θέση στον κόσμο στη λίστα των πιο πλούσιων χωρών.

Ας δούμε πώς εξειδικεύεται αυτό σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά του, που αποτελούν τους πυλώνες της δυναμικής του:
1. Μέχρι το 2009 ήταν πρώτος στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο. Το 2010 έγινε δεύτερος, κατέχοντας το 14,8% του συνόλου της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Ο ελληνικόκτητος εμπορικός στόλος αποτελείται από 2.974 πλοία συνολικής χωρητικότητας 175.540.000 τόνων. Όμως, αν συνυπολογιστεί ότι ελέγχουν και το στόλο άλλων, μικρότερων πλοικτητών, φτάνουμε στο 20% περίπου του παγκόσμιου στόλου! Ο υπό ελληνική σημαία στόλος είναι πέμπτη δύναμη στον κόσμο (αυτό σημαίνει ότι πολλά ελληνόκτητα πλοία ταξιδεύουον με ξένη σημαία – τους συμφέρει καλύτερα) και πρώτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέχοντας το 39,7% του συνόλου.
Μέχρι το τέλος του 2009 οι Έλληνες εφοπλιστές (μια συμπαγής ομάδα περίπου 400 πλοιοκτητών) είχαν παραγγείλει τη ναυπήγηση 748 νέων πλοίων, χωρητικότητας 64,9 εκατ. τόνων, κυρίως στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Κίνας.
Οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα περίπου 1.300 ναυτικές επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 12.000 υπαλλήλους. Το ξένο συνάλλαγμα από ναυτιλιακές υπηρεσίες το 2009 ήταν 13,552 δισ. ευρώ, έναντι 19,188 δισ. ευρώ το 2008 – η πτώση οφείλεται σε μείωση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου και σε μεγάλη πτώση των τιμών των ναύλων. Το συνάλλαγμα αυτό αντιστοιχεί στο 5,6% του ΑΕΠ!
Οι Έλληνες εφοπλιστές συνήθως αποφεύγουν τη δημοσιότητα – εξάλλου δεν υποχρεούνται καν να δημοσιεύουν ισολογισμούς, ενώ έχουν 57 φοροαπαλλαγές και η συνειοσφορά τους στη φορολογία είναι μικρότερη και από των μεταναστών! Όμως, είναι επιχειρηματικά παρόντος, με εμφανή τη συμμετοχή τους σε τουριστικές εγκαταστάσεις, ναυτικές συγκοινωνίες εσωτερικού και εξωτερικού, αεροπορία, τράπεζες και άλλους τομείς όπου η συμμετοχή τους είναι λιγότερο -ή και καθόλου- γνωστή.
2. Έχει ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο και επεκτατικό στο εξωτερικό τραπεζικό τομέα: Οι ελληνικές τράπεζες, από τη στιγμή που άνοιξαν τα βόρεια σύνορα το 1989-1990 με τη διάλυση των Ανατολικιών καθεστώτων, προχώρησαν αμέσως “στους δρόμους τους παλιούς”, όπως τότε γράφαμε. Αυτή την περίπου εικοσαετία μέχρι σήμερα, η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και τις Ανατολικές χώρες όχι μόνο ήταν καλπάζουσα αλλά μάλλον και πρωτοφανής στην ταχύτητά της. Σήμερα, στα μέσα του 2010, λειτουργούν περίπου 3.500 υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών σ’ αυτές τις χώρες – χωρίς να λογαριάζουμε και την επέκταση των μεγάλων κυπριακών τραπεζών στις ίδιες περιοχές. Ταχύτατη είναι επίσης η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Να σημειώσουμε επίσης ότι στην αρχή αυτής της περιόδου οι ελληνικές τράπεζες αποσύρθηκαν τελείως από τις δυτικές αγορές, πουλώντας τα καταστήματα νπου είχαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ρίχνοντας το βάρος τους σε πιο παρθένες αγορές.

e-Επιλογές της 06/08/2010

Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΠΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ : "ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΣΑΝ ΛΑΟ" 
  Αγαπητοί μου φίλοι,


Το γράμμα σας με συγκίνησε βαθειά. Κατ’ αρχήν για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλετε κι ακόμα πιο πολύ για τις ιδέες που διατυπώνετε και που με φέρνουν τόσο κοντά σας. Μακάρι να σκέφτονταν και οι υπόλοιποι Έλληνες όπως εσείς, γιατί στην περίπτωση αυτή θα υπήρχε ελπίδα να σωθεί η χώρα και ο λαός μας από τον μεγάλο κίνδυνο, που για πρώτη φορά στην ιστορία μας στοχεύει στην καταστροφή της πεμπτουσίας της ελληνικότητας, που χωρίς αυτήν αντί Έλληνες θα καταντήσουμε απλά νούμερα στο χρηματιστήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι και όλες να κατανοήσουμε καλά ότι σκοπός της Τρόικας είναι να μας διαλύσουν σαν λαό με όπλο την οικονομική εξαθλίωση, την καταστροφή του κοινωνικού ιστού και το σβήσιμο της ιστορικής μας μνήμης και της εθνικής μας παράδοσης και πολιτισμού.
Στις άλλες δύο περιπτώσεις που είχαμε καταπάτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, την ξένη κατοχή και την στρατιωτική χούντα, μας χτύπησαν τις σάρκες, με αποτέλεσμα να στραφούμε προς τον εσωτερικό μας πλούτο, γεγονός που τελικά μεγάλωσε την αγάπη και την εμπιστοσύνη στις εθνικές μας αξίες και ιστορικές παραδόσεις, να γίνουμε δηλαδή δυο φορές περισσότερο Έλληνες και δέκα φορές πιο περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες. Να γιατί ο κίνδυνος σήμερα είναι πολύ πιο μεγάλος. Γιατί έχει στόχο όπως είπα το μεδούλι της ελληνικής μας αλλά και της προσωπικής-ανθρώπινης μας οντότητας.
Κι εγώ δυστυχώς είμαι αδύναμος για να αντιδράσω, όπως το έκανα σε άλλες περιστάσεις. Γι’ αυτό το μήνυμά μου αυτό είναι μήνυμα προσμονής και αγωνίας. Και θα ήθελα το βραβείο που μου κάνετε την τιμή να μου προσφέρετε, να είναι ο αρραβώνας που θα μας ενώνει σ’ αυτό το νέο μας δύσκολο αγώνα για την σωτηρία της Πατρίδας μας. Σε σας τους νεότερους στηρίζω κι εγώ τώρα όλες μου τις ελπίδες.
Σας χαιρετώ με ευχαριστίες και την αγάπη μου,

Μίκης Θεοδωράκης

Ζητείται ελληνικός λαός…

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου  *

Την τελευταία τετραετία τα διαδικτυακά μου σημειώματα περιστρέφονται πεισματικά γύρω από αναζητήσεις για περισσότερη ελευθερία, δημοκρατικά δικαιώματα και δημοκρατική κουλτούρα, εκδημοκρατισμό των θεσμών και ευημερία. Σήμερα, ομολογώ ότι όλα τούτα δεν πιάσανε τόπο - στον βαθμό τουλάχιστον που περίμενα. Γιατί όλα αυτά δεν βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην ελληνική κοινωνία; Τι φταίει που οι έλληνες εμφανίζονται διαρκώς εγκλωβισμένοι στους μονόδρομους που κατασκευάζει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και ευρύτερα το καθεστώς με τους κρατικοδίαιτους εργολάβους του, που αποτελούν την λεγόμενη εθνική αστική τάξη της πατρίδας μας;
Φταίνε πολλά, μα περισσότερο από όλα ο ίδιος ο λαός. Πριν βιαστείτε να διαπιστώσετε ότι πρόκειται περί ταυτολογίας, αναλογιστείτε ότι λαός δεν είναι στενά το εκλογικό σώμα, αλλά η συλλογική βούληση των πολιτών που δομείται στο πλαίσιο ενός discursive μίγματος εθνικής και κοινωνικής συνείδησης, στην οποία εμπεριέχεται και η συνείδηση του εαυτού μας εντός ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων. Φταίει με άλλα λόγια, ο τρόπος που μάθαμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, την πατρίδα μας, την κοινωνική ομάδα στην οποία....
γενικά εντασσόμαστε και τον εαυτό μας μέσα σε όλα αυτά, ως αναπόσπαστο τμήμα της συλλογικής βούλησης των Ελλήνων πολιτών.
Αν για μια στιγμή βγάλεις τον εαυτό σου έξω από τον λαό, τότε αυτόματα παύει να έχει έννοια το εθνικό κράτος (Ελλάδα), η πολιτεία, ο πολίτης και η ίδια η κοινωνία. Η έννοια του λαού είναι αυτή που υπήρξε ο νομιμοποιητικός παράγοντας των εξουσιών την εποχή της νεωτερικότητας. Σήμερα, αυτή η συλλογική βούληση, έχει απολύτως υποκατασταθεί από την κοινή γνώμη, η οποία είναι - πρωταρχικά - το κατασκεύασμα των ΜΜΕ. Η κοινή γνώμη τείνει να κατακερματίσει την συλλογική βούληση, δομώντας ένα είδος αγοραίας βούλησης στη βάση της σχέσης παραγωγού-καταναλωτή. Ακόμη και οι κυβερνήσεις ως παραγωγοί παρουσιάζονται, ενώ οι πολίτες ως καταναλωτές κυβερνητικών αποφάσεων. Αυτό είναι το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για την διάλυση αυτής της discursive οντότητας, που συνηθίσαμε να αποκαλούμε λαό. Από εδώ αρχίζει το τέλος της ιστορίας, δηλαδή το τέλος της ιδεολογίας, αλλά και των «imagined political communities», όπως όρισε το έθνος ο Benedict Anderson.

Τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Δείτε μια έντονη συζήτηση για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών στο διαδίκτυο, ή για τις παλιές βιομηχανίες για και την «προσκόλληση τους σε παλαιά μοντέλα», όπως ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής Christian Engstrom από το Πειρατικό Κόμμα της Σουηδίας.
Η Cécile Despringre από την Εταιρεία Συγγραφέων Οπτικοακουστικού αντιτίθεται με τις αποδείξεις της.

Έλληνες, γρηγορείτε…

Μια είδηση η οποία «έπαιξε» ελάχιστα στα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης και ως εκ τούτου δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και αναλύσεως από ειδικούς και μη ήταν αυτή που αφορούσε την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για τη μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου (ή Κοσσυφοπεδίου)
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σ’ ένα ανεξάρτητο κράτος με κατοχυρωμένα και αναγνωρισμένα σύνορα από διεθνείς συνθήκες, αν εξεγερθεί μια ομάδα πολιτών που αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει (ή ετεροπροσδιορίζεται), αρκεί η αναγνώριση της από κάποιον τρίτο, για να της διασφαλίσει δικαίωμα εδαφικής (ή και άλλης) κυριαρχίας.
Επειδή, το πρόβλημα υφίσταται και εντός της οικίας μας, αντιλαμβάνεστε ότι:
1) ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για –ανά τον κόσμο- αποσχίσεις, αυτονομήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και παντός είδους τάσεις κατάλυσης κρατών και συνόρων
2) η ευαισθησία και η κρισιμότητα του ζητήματος εξηγεί το γιατί δεν «έπαιξε» στα κανάλια
3) ας προβληματίσει επιτέλους όλους όσους κομπάζουν πως οι διαφορές μας με την Τουρκία θα επιλυθούν δια της ίδιας οδού.
Και επειδή «φοβάμαι όλ’ αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» ας είμαστε σε ετοιμότητα όλοι μήπως επαναληφθεί σε λίγο η ίδια ιστορία με πρωταγωνιστές σαπιοκοιλιάδες πολιτικούς

Ο πατωμένος ...αντάρτες ονειρεύεται!

Στην Ιπποκράτους έχουν βγει τα μαχαίρια για τα χρίσματα ενώ ο διάδρομος έξω από το γραφείο του Ραγκούση θυμίζει ...κυβέρνηση του βουνού (!!!) αφού έχουν κατασκηνώσει όλοι οι πονεμένοι του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι αδικήθηκαν και ψάχνουν να τον βρουν για να ζητήσουν εξηγήσεις.

Μεγάλη γάτα όμως ο Ραγκούσης όχι μόνο τους αποφεύγει αλλά έχει βάλει και τα πράσινα παπαγαλάκια των εφημερίδων και του ίντερνετ να ...βρίσκουν αντάρτικα στη ΝΔ! Δεν έχει σημασία αν δεν έχει εκδηλωθεί ούτε ένας, αφού όποιος τολμήσει θα τον φάει η μαρμάγκα.

Σημασία έχει ότι όλη η κοινωνία έχει μείνει με την εντύπωση πως στη ΝΔ σφάζονται μεταξύ τους αλλά... σε άλλη περιφέρεια από την δικιά τους. Οι γνώστες όμως ξέρουν ότι ο Μιχαλολιάκος δουλεύει και με το καρότο και με το μαστίγιο.

Δήλωση πίστης και υποταγής....

Θα πρέπει να τονίσουμε την ιδιαίτερα ανοιχτή και μάλιστα από την βάση, διαδικασία προκριματικών εκλογών ανάδειξης υποψηφίων δημάρχων του ΠΑΣΟΚ.
Γιατί τα πράγματα κάποτε θα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους, όπως επίσης και τα θετικά θα πρέπει να τονίζονται.
Στην ιστοσελίδα του  ΠΑΣΟΚ  , παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. 
Υπάρχουν δε και έντυπα που θα πρέπει να συμπληρωθούν και τηρηθούν..

Δύο πράγματα μας προξένησαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (από τα αναγραφόμενα στην πιο πάνω ιστοσελίδα): 
1. Το θέμα της δημοσιότητας :
"Δημοσιότητα
Κυρίαρχο στοιχείο της τελικής πιστοποίησης θα είναι η ευρεία δημοσιότητα στα τοπικά ΜΜΕ των διαδικασιών, των προσώπων και των πολιτικών μηνυμάτων..."
2. Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας :
Διαβάστε και δείτε στην φώτο τι αναφέρει μεταξύ άλλων το έντυπο 231 (ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ)
"Αποδέχομαι τις διαδικασίες αξιολόγησης και δηλώνω ότι εάν δεν εκλεγώ / επιλεγώ θα συμμετέχω ενωτικά στο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα υποστηρίξει το Κίνημα. "

70% έπεσαν οι τιμές των εξοχικών στην Κρήτη

Σε ηλιόλουστα εξοχικά στον ευρωπαϊκό Νότο προσκαλεί γερμανική εφημερίδα τους αναγνώστες της διαμηνύοντας ότι έπεσαν οι τιμές. Η αγορά εξοχικών στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Ν. Γαλλία και την Ελλάδα.

«Ηλιόλουστα εξοχικά για τους αγοραστές», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt για τις τιμές αγοράς εξοχικού στον ευρωπαϊκό νότο: «Λόγω της κρίσης έπεσαν οι τιμές των εξοχικών στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αξίζει τον κόπο να αποφασίσει κανείς την αγορά εξοχικού, αλλά όχι παντού», σημειώνει η εφημερίδα και καταγράφει την κατάσταση, τα θετικά και τα αρνητικά για όλες τις χώρες της Μεσογείου: «700.000 Γερμανοί έχουν εξοχικό στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Νότια Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία, σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Γερμανών Ιδιοκτητών στο Εξωτερικό».

«Στην Κρήτη οι τιμές των εξοχικών έπεσαν μέχρι και 70% σε σχέση με πέρσι, όπως δηλώνουν οι μεσίτες, ενώ οι Γερμανοί αγοραστές είναι λίγοι. Οι Ρώσοι δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά τελικά δεν αγοράζουν. Οι μεσίτες στην Κρήτη δεν πιστεύουν ότι θα περάσει γρήγορα αυτή η κρίση στα εξοχικά. Ακόμη και στη Μύκονο έπεσαν οι τιμές μέχρι και 20%.

Ποιος πολιτικός πλήρωσε;...
Έλα μου ντε! Τα "τσακάλια" του Μega (Λιάρος, Καψής, Χασαπόπουλος) που πέσανε πάνω στο συνδικαλιστή του ΟΣΕ για να τον κατασπαράξουν, κώλωσαν.

Ο Νίκος Κιουτσούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (που μετά τον Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είπε πως και η δική του επαγγελματική τάξη είναι έτοιμη να ματώσει), τους ρώτησε κάτι πολύ απλό: Ποιος πολιτικός ή διορισμένος πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος, πλήρωσε γι' αυτό το χάος που υπάρχει στον ΟΣΕ;

http://elpidablog.blogspot.com/2010/08/blog-post_3994.html

1824: Η νικητήρια ναυμαχία της Σάμου


1824 Σε αποφασιστική ναυμαχία στα ανοιχτά της Σάμου, ο ελληνικός στόλος, με ηγέτη τον αντιναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη, κατατροπώνει τον τουρκικό στόλο του Χοσρέφ, που γλιτώνει με τρομακτικές απώλειες και υποχωρεί. Η Σάμος δεν απειλήθηκε ποτέ πια από τους Τούρκους.

Από τον Ιούλη του 1824, ο τουρκικός στόλος, σε συνεργασία με τον αιγυπτιακό, άρχισαν επιχειρήσεις για την κατάληψη της Σάμου. Το νησί, όμως, το υπερασπιζόταν ο στόλος των Ελλήνων, που πέτυχε πολλές νίκες κατά του εχθρικού. Στις 4 Αυγούστου συγκεντρώθηκε μεγάλη τουρκική δύναμη από 22 μεγάλα πλοία έναντι των 16 ελληνικών.
Ωστόσο, τη μέρα εκείνη φανερώθηκε διχογνωμία στην ελληνική πλευρά και κυρίως από την πλευρά των καπεταναίων των πυρπολικών, που θεωρούσαν άσκοπο το να βγουν σε επίθεση κατά των τούρκικων σκαφών. Εκείνη τη στιγμή, ξεχώρισαν για το θάρρος και τις ηγετικές τους ικανότητες ο Σαχτούρης και ο Μιαούλης, που πέρασαν από πλοίο σε πλοίο και ξεσήκωσαν τα πληρώματα.

Το πρωί της 5 Αυγούστου, οι δυο στόλοι ήταν αντιμέτωποι σε πλήρη ανάπτυξη. Τότε έδρασαν και πάλι τα πυρπολικά. Πρώτο του υδραίου Τσάπελη και μετά του Κανάρη, που κατάφεραν να βυθίσουν μια τουρκική φρεγάτα που είχε το φιλόδοξο όνομα «Μπουρλότ κορκμάζ», δηλαδή «Δε φοβάται το πυρπολικό».

Παρά την καταστροφή, ο εχθρικός στόλος συνέχισε την επίθεσή του με συνεχή κανονιοβολισμό του φρουρίου της Σάμου.

Κατάργηση συνόρων για τις υπηρεσίες

Η νέα κοινοτική οδηγία για τις υπηρεσίες έχει καθυστερήσει. Μόνο το 1 / 3 των κρατών μελών την έχουν εφαρμόσει στην εθνική τους νομοθεσία, αλλά με 19.000 νομοθετικές πράξεις που πρέπει να εξεταστούν για την εφαρμογή του παρόντος νόμου, δεν αποτελεί κατάπληξη. Ο Ευρωβουλευτής Malcolm Harbour και ο εκπρόσωπος των Eurochambres Ben Butters σχολιάζουν την "χρησιμότητά" της.


e-Επιλογές της 05/08/2010

Οι “βουβουζέλες” τις Ιπποκράτους και τα πράσινα αντάρτικα

Δημοσιεύθηκε από olympiada 

Το “Βήμα” σε ένα ακόμα “επικό” άρθρο (σαν αυτό το αξέχαστο με την έλευση του Ερντογάν που εν τέλει δεν ήρθε), βλέπει γαλάζια αντάρτικα που προβληματίζουν τη Ρηγίλλης. Είναι θεμιτό να προσπαθείς να μοιραστείς τον πόνο σου αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ανέφικτο ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα. Από τη μία η κυβερνητική πολιτική και από την άλλη οι επίσημες επιλογές που τράβηξαν το χαλί από σοβαρούς ανθρώπους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει ένα έκρυθμο κλίμα στην Ιπποκράτους που πλεόν βγαίνει στην επιφάνεια με ονοματεπώνυμο.
Από την άλλη, η πολιτική Μιχαλολιάκου φαίνεται να δικαιώνεται πλήρως αφού ο τρόπος επιλογής των επίσημων υποψηφίων (με σφυγμομέτρηση σε κομματικά και υπερκομματικά πλαίσια) δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες ή αισθήματα αδικίας. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει ούτε μία σοβαρή ένσταση εως τώρα, εκτός από κάποιες γραφικές περιπτώσεις στο επίπεδο της γειτονιάς. Να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη Νέα Δημοκρατία που παραδοσιακά έχει το προνόμιο στα αντάρτικα και τους “αδικημένους”. Ενώ λοιπόν στη ΝΔ δεν υπάρχει ούτε ένα σοβαρό κρούσμα ανταρσίας, στον αντίποδα γίνεται του κουτρούλη ο γάμος. Δεκάδες κρούσματα, παραδοσιακά στελέχη στον πάγο και εσωκομματικές σφαγές στον ορίζοντα.

3ος Ορεινός Αγώνας Ναμάτων (19,050 χλμ)

Δελτίο Τύπου
 3ος  Ορεινός Αγώνας Ναμάτων(19,050 χλμ)
Δρασκελισμός Άσκιου-Σινιάτσικου Όρους(από τα 1.130μ στα 2.111μ), 

      Ο Δήμος Ασκίου , το Τοπικό Συμβούλιο Ναμάτων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ναμάτων , διοργανώνουν το 3ο Ορεινό Αγώνα Ναμάτων στο Άσκιο  (Σινιάτσικο), μήκους   19,050 χλμ, στα Νάματα Κοζάνης , στις 8 Αυγούστου 2010 και ώρα εκκίνησης 09:30πμ.
        Σε κάθε αθλητή ή αθλήτρια  που θα τερματίσει θα  δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο συμμετοχής. Στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες του αγώνα θα δοθούν και αντίστοιχα κύπελλα
         Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ελεύθερα αθλούμενοι , οι αθλητές συλλόγων κλπ από ηλικίας 18 ετών και άνω. (Για κάτω από 18 ετών πρέπει να γίνει η εγγραφή συνοδεία γονέα και με υπεύθυνη δήλωση αυτού). Κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει εξεταστεί πρόσφατα από γιατρούς , να χαίρει άκρας υγείας  και να είναι σε κατάσταση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτού του αγώνα. Τη δήλωση συμμετοχής θα συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα πιστοποιούνται τα παραπάνω.

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Σιδηρά πειθαρχία στην Ρηγίλλης εν' όψει εκλογών.

 
Για πρώτη φορά στα χρονικά η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να έχει καταφέρει να περάσει την στρατηγική της στις περιφέρειες και τους δήμους χωρίς παρατράγουδα. Ακόμα και αν τα φιλοκυβερνητικά μέσα μιλούν για αντάρτικα, όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι χωρίς καμμία επαφή με την πραγματικότητα.
Εξ' αρχής ο σχεδιασμός Σαμαρά - Μιχαλολιάκου ήταν η απ' ευθείας επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Έτσι, μετά τα απανωτά ταξίδια όπου σχηματίστηκε σαφής εικόνα για τους εν δυνάμει υποψηφίους, ξεκίνησε ένα μπαράζ δημοσκοπήσεων ούτως ώστε να σφυγμομετρηθούν και οι ευρύτερες κοινωνίες. Η διαδικασία της σφυγμομέτρησης ήταν αδιάβλητη, γεγονός που εγγυάται ότι οι κατά τόπους επιλογές θα είναι οι καλύτερες δυνατές, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης. Αυτό φαίνεται και στην πράξη αφού τα όποια παράπονα (που πάντα θα υπάρχουν) εκδηλώνονται μόνο σε "φιλικό" κλίμα μεταξύ στελεχών ενώ ουδείς έχει τολμήσει να εγκαλέσει ανοιχτά την διαδικασία και τις επιλογές. Πόσο μάλλον να κάνει "αντάρτικο".
Ανοιχτό μένει μόνο το θέμα του Πειραιά, αυτό διότι ενώ η υποψηφιότητα Μιχαλολιάκου θεωρείται ιδανική, όλο το σύστημα λειτουργίας της γραμματείας τοπικής αυτοδιοίκησης βασίζεται πάνω του.

Ανακοίνωση της Ν.Δ. για τη στήριξη υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διεξάγονται σε περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της χώρας και τη ζωή των πολιτών.
Οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δοκιμάζονται. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (σχέδιο «Καλλικράτης», περικοπή χρηματοδοτήσεων) έχει ωθήσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ακινησία και αδιέξοδο.
Το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, δίνει πρώτη προτεραιότητα στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
Στηρίζουμε στελέχη που υπηρετούν αξίες και διαθέτουν ήθος και ικανότητες, προέρχονται από την αυτοδιοίκηση, είναι καταξιωμένοι στην κοινωνία και μάχονται για την ανάπτυξη του τόπου τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σήμερα προτείνουμε στις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες τους:


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Α/ΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΙΔΙΟΤΗΤΑ
1ΘεσσαλίαςΑγοραστός ΚώσταςΑναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
Πρώην Βουλευτής Λαρίσης
2Ιονίων ΝήσωνΣπύρου ΣπύροςΙατρός, πρώην Βουλευτής ΚερκύραςΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ: Λάρισας
Α/ΑΔΗΜΟΣΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΙΔΙΟΤΗΤΑ
1ΛαρισαίωνΤζανακούλης ΚώσταςΔήμαρχος Λαρισαίων
2ΕλασσόναςΚαραγιάννης ΧρήστοςΦαρμακοποιός
ΝΟΜΟΣ: Καρδίτσας
Α/ΑΔΗΜΟΣΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΙΔΙΟΤΗΤΑ
1ΚαρδίτσαςΠαπαλός ΚώσταςΔήμαρχος Κάμπου
2ΜουζακίουΚωτσός ΓιώργοςΔήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ.
ΝΟΜΟΣ: Τρικάλων
Α/ΑΔΗΜΟΣΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΙΔΙΟΤΗΤΑ
1Τρικκαίων Ταμήλος ΜιχάληςΔήμαρχος Τρικκαίων
2ΚαλαμπάκαςΜπουτίνας ΒύρωνΔήμαρχος Καλαμπάκας


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Κάποιος ονόμασε τη Σάμο, Μαγκάιβερ..

Αν πάτε στην ιστοσελίδα  http://maps.google.com/    και εισάγετε, Samos, Hellas ή Σάμος, Ελλάδα..
Η εικόνα που θα δείτε είναι αυτή

Το Ινστιτούτο στο οποίο ανήκει το Πίρι Ρέις αναγνωρίζει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά!

Τα γνωστά τουρκικά ερευνητικά σκάφη, Χόρα (Σισμίκ) και Πίρι Ρέις άνηκαν ή ανήκουν στο Iνστιτούτο Mεταλλειολογικών Eρευνών της Τουρκίας (MTA - Mineral Research & Exploration General Directorate) για την οποία και κάνουν τις έρευνες στο Αιγαίο (το Τσεσμέ είναι του Τουρκικού Ναυτικού).

Η υπηρεσία αυτή έχει ακόμα και ΣΗΜΕΡΑ στην ιστοσελίδα της χάρτη που παρουσιάζει το σημείο που βρίσκονται τα Ίμια (Μ: 37° 9' Π: 27° 3') να ανήκει στην Ελλάδα και δείχνει τη συνοριογραμμή να περνάει ανατολικά του σημείου που βρίσκονται τα δύο νησιά:


Για τη σύγκριση δείτε τους παρακάτω χάρτες (τουρκικός ιταλικός) και προσέξτε το κύκλο που κάνουν γύρω από τα Ίμια (ακριβώς όπως στον χάρτη που υπάρχει σήμερα στην τουρκική ιστοσελίδα), οι συνοριογραμμές και των δύο χαρτών:

Αποκλειστικό: Η Δήλωση της Τρόικα για τους ελέγχους στην Ελλάδα.
Δελτίο Τύπου: 10/308                                                                           Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗ                                                                         Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
5 Αυγούστου 2010
Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Πρώτο Κλιμάκιο Ελέγχου στην Ελλάδα.
Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και από του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκαν την Αθήνα μεταξύ 26 Ιουλίου και 5 Αυγούστου για τον πρώτο τριμηνιαίο έλεγχο υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της Ελληνικής Κυβέρνησης, το οποίο υποστηρίζεται με δάνειο ύψους 80 δισεκατομμυρίων Ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και μέσω της Διευθέτησης Ετοιμότητας Παροχής (SBA) ύψους 30 δισεκατομμυρίων Ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. H στρατηγική και οι πολιτικές στήριξης, όπως περιγράφονται στην Επιστολή Πρόθεσης και στο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών του Μαΐου 2010, παραμένουν ως συμφωνήθηκαν (Αναφορά Χώρας 10/111).
Σύμφωνα με την αξιολόγηση μας, το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται δυναμικά. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης κατά τον Ιούνιο 2010 έχουν ικανοποιηθεί, καθοδηγούμενα από την αποτελεσματική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε προηγμένο στάδιο. Εν τούτοις, παραμένουν σημαντικές δυσκολίες και κίνδυνοι.
Η συρρίκνωση της οικονομίας εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος: Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4 τοις εκατό το 2010, και περίπου 2 ½ τοις εκατό το 2011. Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος απ’ ότι αναμένονταν –αναθεωρήσαμε την εκτίμησή μας για το 2010 σε 4 ¾ τοις εκατό – ωθούμενος κυρίως, από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Χωρίς σημάδια έμμεσων επιπτώσεων, ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος με αφορμή την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του γραφείου του στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, αφού επισκέφθηκε όλα τα γραφεία και ευχήθηκε στους υπαλλήλους μια νέα, πιο δημιουργική εργασία, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: «Όπως καταλαβαίνεται, η χαρά μου και η συγκίνηση μου είναι πάρα πολύ μεγάλη, αφήσαμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, στο Καραβάν Σαράι, όπου έζησα 12 εξαιρετικά χρόνια της ζωής μου, χρόνια δημιουργικά, χρόνια όπου σχεδιάσαμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήσαμε πάρα πολλά έργα, προσφέραμε ότι μπορούσαμε περισσότερο στον τομέα του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Πολιτικής, της ευταξίας της πόλης μας κ.τ.λ.
Γυρίσαμε σελίδα χθες (Τετάρτη) και μεταφερθήκαμε στη οδό Βασ. Γεωργίου 1α, στο πρώτο ιδιόκτητο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης από το 1869. Σήμερα έχω την χαρά και την τιμή της πρώτης ημέρα της καινούριας μου αυτής περιόδου, η οποία θα έχει ένα βάθος χρόνου της τάξεως των τεσσεράμισι μηνών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Ένας εξαιρετικός χώρος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εδώ στο τέως στρατόπεδο Τσιρογιάννη, που ήταν μια προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 1975 υπέγραψε την πρώτη απόφαση να δοθεί το στρατόπεδο Τσιρογιάννη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με μία και μόνη προϋπόθεση, να κατασκευαστεί εδώ Δημαρχείο. Αν δηλαδή δεν κατασκεύαζε στο συγκεκριμένο αυτό χώρο Δημαρχείο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορούσε να κατασκευάσει κάτι άλλο.

Σφοδρότατη επίθεση του ΠΑΜΕ στους δικαστές: Εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των επιχειρηματιών !


"Προς τους Δικαστές και Εισαγγελείς όλης της Χώρας
Κύριοι,

Με πολύ σαφήνεια και στόχευση τοποθετηθήκατε και τοποθετείστε (η συντριπτική πλειοψηφία σας) μπροστά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Τα αντανακλαστικά σας λειτουργούν αμέσως όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών...

για την υπεράσπιση της πολιτικής της κυβέρνησης. Γρήγορα και χωρίς καμιά καθυστέρηση, αποφασίζετε, εκδίδετε δικαστικές αποφάσεις που χτυπούν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της δράσης του. Ουσιαστικά με τις αποφάσεις σας χτυπάτε κάθε φωνή διαμαρτυρίας, αντίστασης στην βαρβαρότητα των μέτρων κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας θυμίζουμε για να τα επαναφέρουμε στη μνήμη σας τη σπουδή με την οποία εκδίδετε δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων όταν πρόκειται για αιτήματα εργοδοτών. Την ιδιαίτερη ευελιξία που δείχνετε όταν πρόκειται για αποφάσεις για να κριθούν απεργίες νόμιμες ή παράνομες. Και βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία των απεργιακών κινητοποιήσεων έχει κριθεί παράνομη από εσάς (ναυτεργάτες, απεργίες στον ιδιωτικό τομέα- εργοστάσια κλπ.)

Μάλιστα με τις αποφάσεις σας υιοθετείτε πλήρως και συμπορεύεστε με τα επιχειρήματα και τις θέσεις των επιχειρηματιών. (π.χ. Jumbo, και όχι μόνο).

Με τις αποφάσεις σας ακόμη καταδείχνετε και χτυπάτε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο , τα στελέχη του.

Την συμπεριφορά σας και την στάση σας αυτή εμείς την κρίνουμε καθαρά πολιτική, που δείχνει την εξάρτησή σας από την εκάστοτε κυβέρνηση και τους εργοδότες και επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης.

Ενώ λοιπόν έτσι τοποθετείστε όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας όταν πρόκειται για εργατικά δικαιώματα ή τηρείται σιγήν ιχθύος, ή εκδίδετε αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων. Την ίδια περίοδο υπάρχουν εκατοντάδες εγκλήματα κατά της ζωής των εργαζομένων που θα χρειαζόμασταν τόμους ολόκληρους να γράψουμε.

Κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,

Μήπως έχετε ακούσει για τους εργαζόμενους που κάθε μέρα δολοφονούνται στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στους χώρους εργασίας από την εντατικοποίηση της δουλειάς, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας

Μήπως έχετε ακούσει για τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που είναι απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους (ΟΤΑ, εργοστάσια κλπ.)

Μήπως έχετε ακούσει για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις

Μήπως έχετε ακούσει για ατέλειωτες ώρες δουλειάς 10 και 15 ώρες στα καράβια με κίνδυνο μάλιστα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων

Έπεσε ελικόπτερο στο Ρέθυμνο

 
Πτώση ελικοπτέρου σημειώθηκε στην περιοχή Καστελάκια  Ρεθύμνου.
Πρόκειται για ιδιωτικό ελικόπτερο που χρησιμοποιείτο για τον καθαρισμό πυλώνων της ΔΕΗ.
Στο ελικόπτερο επέβαιναν δύο χειριστές και ένας υπάλληλος της ΔΕΗ.
Στο σημείο της πτώσης έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής που απεγκλώβισαν τους επιβαίνοντες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τρεις άνδρες είναι τραυματίες και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.

Διαμάχες «υψηλής τάσης»...για την ΔΕΗ


Διαμάχες «υψηλής τάσης» καταγράφονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με «μήλον της έριδος» τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Η τρόικα έθεσε επισήμως στην κυβέρνηση ζήτημα πώλησης ποσοστού 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πρόταση αυτή και η ΓΕΝΟΠ κάλεσε την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε σκέψη για πώληση μονάδων προειδοποιώντας με απεργίες και μπλακ - άουτ.
Σε συνάντηση, που είχε για το συγκεκριμένο ζήτημα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της "τρόικας" (ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η υπουργός επανέλαβε την αρνητική θέση της κυβέρνησης προς το αίτημα αυτό, όπως έγινε και την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Κ. Μαθιουδάκη
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις - τις οποίες δεν απορρίπτει εκ των προτέρων η τρόικα εφόσον οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα, δηλαδή στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - στις οποίες -όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ- περιλαμβάνεται η πώληση της παραγόμενης ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ προς τους πιθανούς ανταγωνιστές της. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν πάντως ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο.
Η πρόταση, πάντως, για πώληση ενέργειας, βρίσκει αντίθετη τη ΓΕΝΟΠ.
Επίσης άλλη εναλλακτική πρόταση, σύμφωνα με παρατηρητές της ενεργειακής αγοράς, αφορά την ανάπτυξη νέων λιγνιτικών μονάδων στα βεβαιωμένα κοιτάσματα, που βρίσκονται στην Ελασσόνα και τη Δράμα, εφόσον εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες άδειες, η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και εφόσον ενταχθεί η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων στον ενεργειακό σχεδιασμό. Η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνη τη ΓΕΝΟΠ, μένει όμως να απαντηθεί αν συμφωνούν τα υπόλοιπα μέρη.
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία της με την προοπτική πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή όσο και του γεν. γραμματέα Ενέργειας, Κ. Μαθιουδάκη ο οποίος επικαλέστηκε τεχνικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα στην υλοποίηση της πρότασης. Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι ότι, με νόμο που ψηφίστηκε το 2001, πριν εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, αναγνωρίστηκε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, οι οποίοι ως τότε ασφαλίζονταν στην επιχείρηση, είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία περιλαμβάνει και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες και την επικαιροποίηση, που γίνεται έκτοτε, η περιουσία αυτή εκτιμάται σε 11,8 δισ. ευρώ. Τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις αυτές έχουν εκφράσει, επίσης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης.
Η «θεωρία» πίσω από την πρόταση για πώληση μονάδων είναι ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν πρόσβαση μόνο σε «ακριβό» συγκριτικά καύσιμο, το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ, που διαθέτει λιγνιτικές μονάδες, να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Εξελίξεις αναμένονται τους προσεχείς μήνες και στο «μέτωπο» των τιμολογίων καθώς, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα, θα πρέπει ως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.