Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μαραθόκαμπο Σάμου

Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα που κατακαίουν για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα το νησί της Σάμου.

"Η φωτιά πέρασε μέσα από σπίτια, το ευτύχημα είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες" δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Απόστολος Γεροκώστας που συντονίζει το έργο κατάσβεσης στο νησί. Σύμφωνα με τον κ. Γεροκώστα, υπήρξε κίνδυνος για τη ζωή των εθελοντών και των πυροσβεστών από τη φωτιά.
Η φωτιά ξέσπασε χτες στη Σάμο, αυτή τη φορά στον Μαραθόκαμπο, σε δύσβατη χαράδρα, στη θέση Κακοπέρατο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι ενώ στον τόπο της καταστροφής επιχείρησαν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 50 εθελοντές με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, πέντε ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη. Εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Μαραθόκαμπος, αλλά και η τουριστική περιοχή Βοτσαλάκια. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχτηκαν οι δήμοι Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου.
Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά που πλήττει το νησί το φετινό καλοκαίρι μέσα στις τελευταίες 10 μέρες. Η πρώτη έπληξε το ανατολικό και βόρειο τμήμα του νησιού, η δεύτερη το κεντρικό και η τρίτη (σ.σ. χτεσινή) το δυτικό και νότιο τμήμα. Το βράδυ αναμενόταν ενίσχυση 80 πυροσβεστών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί. Αργά το απόγευμα η φωτιά είχε ένα μέτωπο με κατεύθυνση προς Βοτσαλάκια και ένα δεύτερο με κατεύθυνση προς Μαραθόκαμπο. Το ύψος των καπνών σε πολλά σημεία έφτανε τα 50 μέτρα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η αεροπυρόσβεση.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο νησί οι περισσότεροι αγροτικοί και δασικοί δρόμοι είναι ασυντήρητοι, ενώ υπάρχουν ελάχιστες ζώνες πυρασφάλειας και οι δεξαμενές νερού δεν επαρκούν. Οι μόνιμοι πυροσβέστες στο νησί είναι 50, τη στιγμή που πριν 10 χρόνια ήταν 70 άτομα. Στην Σάμο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εκδηλωθεί 646 φωτιές και κάηκαν 161.895 στρέμματα, ενώ αποτελεί το πρώτο νησί-νομό στη χώρα σε καμένες εκτάσεις.

Σχόλια