Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Ε. Βενιζέλος: "Η απεργιακή κινητοποίηση από μόνη της δεν συνιστά λόγο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πολιτικής κινητοποίησης και άρα δεν μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιστράτευση"

Διαβάστε απόσπασμα της αγόρευσης Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: «Ειδικές ρυθμίσεις θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης». (8 Φεβ.07)
Έρχομαι τώρα στα κρίσιμα πολιτικά θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες και μάλιστα σοβαρές πολιτικές και θεσμικές διαφωνίες. Αρχίζω με την τροπολογία για τη μεταβολή του νομικού καθεστώτος της πολιτικής επιστράτευσης, της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών για την ακρίβεια, σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 4 του Συντάγματος.
Είναι αδιανόητο και κοινοβουλευτικά απαράδεκτο, ένας πλήρης εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος, ένας νόμος που εξειδικεύει το πεδίο εφαρμογής μιας πολύ λεπτής συνταγματικής διάταξης και αφορά μια δέσμη θεμελιωδών δικαιωμάτων να εισάγεται με τη μορφή τροπολογίας σε ένα νομοσχέδιο που απλώς ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε καταθέσει αυτοτελή πρόταση νόμου με πλήρη ρύθμιση για το ζήτημα της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, το ίδιο και ο Συνασπισμός. Η Κυβέρνηση απέρριψε δυο προτάσεις νόμου της Αντιπολίτευσης και υποσχέθηκε ότι θα έρθει στη Βουλή με ολοκληρωμένη πρόταση, κατά τον θεσμικά πρέποντα τρόπο, όχι με εμβόλιμη τροπολογία της τελευταίας στιγμής, χωρίς επεξεργασία από την αρμόδια διαρκή επιτροπή, χωρίς πλήρη κοινοβουλευτική συζήτηση και χωρίς ακροάσεις των φορέων, για παράδειγμα των ίδιων των εργαζομένων.
Είναι επίσης αδιανόητο, μετά από όσα έχουν συμβεί, να μην υπάρχει ρητή μνεία της τροπολογίας αυτής στο φαινόμενο της απεργίας. Και στη δική μας πρόταση, όπως και στην πρόταση του Συνασπισμού, προβλεπόταν ρητά ότι η απεργιακή κινητοποίηση από μόνη της δεν συνιστά λόγο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πολιτικής κινητοποίησης και άρα δεν μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιστράτευση, παρά μόνο εάν συντρέχουν οι αυστηρά οριοθετημένες προϋποθέσεις του άρθρου 22 παράγραφος 4.

Χαιρέτα μου τον πλάτανο...

Δείτε απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στην  Κριτσά Λασιθίου.


Μίλησε όπως βλέπετε και στην φωτογραφία στην πλατεία του χωριού, κάτω από έναν πλάτανο, έξω από την ταβέρνα "Ο πλάτανος"...
Τυχαίο, δεν νομίζω..
Τι σημαίνει όμως "χαιρέτα μου τον πλάτανο";
Μια εκδοχή είναι: Την χρησιμοποιούσαν οι ξενιτεμένοι χωρικοί της πατρίδας, όταν θυμούνταν τον πλάτανο του χωριού τους. Έλεγαν λοιπόν στους συμπατριώτες που συναντούσαν στην ξενιτιά "χαιρέτα μου τον πλάτανο" (σαν γυρίσεις στο χωριό). Έτσι επικράτησε η φράση να σημαίνει "δεν θα γίνει ποτέ".
Ύστερα και από αυτά που άκουσα στην ομιλία του κ. πρωθυπουργού, είμαι αναγκασμένος να αναφωνήσω:
"Χαιρέτα μου τον πλάτανο Γιώργο...."

Αίσχος: Ουρητήριο αλβανών ο Άγιος Παντελεήμονας!

Ακόμη και την ημέρα που γιόρταζε η εκκλησία δεν δίστασαν να προκαλέσουν.
Σύμφωνα με καταγγελία της Επιτροπής Κατοίκων Αγ. Παντελεήμονος, αλλοδαποί - κυρίως Αλβανοί -, εν γνώσει του γεγονότος ότι επίκειται η ονομαστική εορτή του αγίου, μία μέρα πριν, με γεμάτη την εκκλησία και τον περίβολό της από πιστούς, έστελναν τα παιδιά τους να ουρήσουν... στα σκαλιά του ναού.
Το περιστατικό αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις γυναικών της ενορίας, οι οποίες έκαναν παρατήρηση στα παιδιά, με αποτέλεσμα τρεις Αλβανίδες μητέρες να τους εκσφενδονίσουν μπουκάλια νερό, αποκαλώντας τις Ελληνίδες "πουτάνες" και να προσπαθήσουν να τις κτυπήσουν.
Χαρακτηριστικό ήταν, ότι μία έγκυος Αλβανίδα σήκωσε ένα ολόκληρο καρότσι και το πέταξε πάνω στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος μπροστά στην εκκλησία, ενώ εν συνεχεία το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες συμπατριώτισσές της με αποτέλεσμα να τραυματισθεί μία Ελληνίδα, χάνοντας μάλιστα τρία δόντια.
Οι τρεις μαινόμενες Αλβανίδες συνελήφθησαν και μηνύθηκαν από τους παρευρισκομένους.
Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της επιτροπής, στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονος, οι συλληφθείσες Αλβανίδες, παρουσία των Αστυνομικών, όχι μόνον επανέλαβαν τις ύβρεις τους αλλά απείλησαν τις μηνύτριες, λέγοντας: "Τώρα θα δείτε τι θα πάθετε! 3.500 Αλβανοί μένουμε εδώ!" .
Το θλιβερό στην ιστορία αυτή, ωστόσο, είναι άλλο:

Μια ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα που δεν έκανε η ΝΔ

 Από antinews Γράψαμε ήδη για το σοβαρότατο ζήτημα που δημιουργούν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για το θέμα της υφαλοκρηπίδας: http://www.antinews.gr/?p=55315. Στην ίδια ανάρτηση δημοσιεύσαμε και την άμεση απάντηση του ευρωβουλευτού της ΝΔ που έθετε το ζήτημα στην ορθή βάση του.
Περιμέναμε  λοιπόν ότι η ΝΔ θα έκανε τουλάχιστον μια ερώτηση στην Βουλή επί του θέματος. Αλλά εις μάτην. Την ερώτηση την έκανε τελικά το ΚΚΕ
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος, σε σχέση με το ζήτημα του καθορισμού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα τονίζεται:
«Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου που έγιναν στις 21/7/2010 στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm”, ανακύπτει σοβαρότατο πρόβλημα σχετικά με τον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διένειμε ο σταθμός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει για το θέμα της υφαλοκρηπίδας πως: “Το πρόβλημα είναι αν θα κάνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, ο βυθός της θαλάσσης σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα που είναι προέκταση των ακτών. Εκεί που σταματάνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει βυθός πιο ρηχός από τα 200 μέτρα κι αυτό συγκροτεί υφαλοκρηπίδα. Αυτή την υφαλοκρηπίδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να τη διευθετήσουμε ακριβώς για να μη δημιουργούνται συγχύσεις – παρεξηγήσεις και ζητήματα και ο καθένας να μπορεί ελεύθερα πλέον να κάνει τις έρευνές του, ή τις εκμεταλλεύσεις του”.
Από τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες δεν έχουν επίσημα διορθωθεί, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για τον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με βάση τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που έχει κυρώσει με το νόμο υπ’ αριθ. 2321 της 23 Ιουνίου 1995 (ΦΕΚ Α΄ 136) Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της

Πλούσια σε ουράνιο η ελληνική γη!


Τι αποκαλύπτει η έκθεση του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

Πλούσια κοιτάσματα ουρανίου, που μπορεί να ξεπερνούν και τους 20.000 τόνους, υπολογίζεται ότι κρύβει στα σπλάχνα της η ελληνική γη. Η αποκάλυψη έρχεται στην τελευταία κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, «Uranium 2009», την οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα». Αν και οι πληροφορίες των ελλήνων επιστημόνων κάνουν λόγο για την ύπαρξη μόνο 10.000 βεβαιωμένων τόνων ουρανίου, η εφετινή έκθεση των διεθνών οργανισμών αναφέρεται έως και σε διπλάσια νούμερα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανομή των ποσοτήτων του σπάνιου μεταλλεύματος γίνεται ως εξής: Επτά χιλιάδες τόνοι είναι αυτοί που έχουν βρεθεί από τους έλληνες γεωλόγους. Επίσης, είναι βέβαιη η ύπαρξη περίπου 1.000 ακόμη τόνων στη χώρα. Επιπροσθέτως, η μελέτη αναφέρεται σε άλλα πιθανά κοιτάσματα που φτάνουν τους 6.000 τόνους, ενώ τονίζει ότι.....
προφανώς υπάρχει αντίστοιχη ποσότητα, η οποία δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες.

Στο Δελτίο Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας του 1998, τα περισσότερα κοιτάσματα της Ελλάδας εντοπίζονται στα βόρεια του Νομού Σερρών, στην παράκτια ζώνη μεταξύ Σερρών και Καβάλας, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο του Νομού Δράμας, ενώ επεκτείνονται και προς τη γειτονική Ξάνθη. Επίσης, διάσπαρτα μικρά κοιτάσματα έχουν βρεθεί σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, των Σερρών συμπεριλαμβανομένων. Ακόμη, υπάρχουν διάχυτες πληροφορίες για την ύπαρξη ουρανίου τόσο στη Φλώρινα όσο και στη Λέσβο. Σε ό,τι αφορά τη γεωλογία, το ουράνιο στη χώρα μας εντοπίζεται σε ιζήματα και όξινα γρανιτικά πετρώματα και το δυνητικά «εξαγώγιμο» προϊόν είναι το οξείδιο του ουρανίου, δηλαδή το κίτρινο συμπύκνωμα που χρησιμοποιείται στην πυρηνική τεχνολογία.

Το ζήτημα της ύπαρξης κοιτασμάτων ουρανίου στη χώρα μας διαθέτει και δόσεις μυθολογίας, κατασκοπείας, θρίλερ, άγνοιας και ρεαλιστικών αναγκών! Ιδίως οι τελευταίες είναι και αυτές που απασχολούν τους έλληνες ειδικούς, καθώς, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του ουρανίου και των αυξημένων αναγκών για πυρηνική ενέργεια, το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο επανέρχεται, με τις τιμές του να τρέχουν ιλιγγιωδώς.

Η Εθνική Οδός 1 και ο δήθεν Αυτοκινητόδρομος Α1

Η Εθνική Οδός 1 και ο δήθεν Αυτοκινητόδρομος Α1
Πριν από λίγους μήνες, μετά από μια συζήτηση που είχα μ' έναν φίλο για τις διαμαρτυρίες
στα διόδια της Τραγάνας και άλλων περιοχών, μου ζητήθηκε να γράψω μερικές λέξεις για την
υπόθεση, ώστε και οι ανύποπτοι να κατανοήσουν το αληθινό πρόβλημα.
Παρακάτω, θα μας απασχολήσει η Εθνική Οδός 1 (Αθήνα-Λαμία-Θεσσαλονίκη) που
μεταμορφώθηκε σε Αυτοκινητόδρομο Α1 και οι σχετικές επιπτώσεις.
Οι ελληνικοί δρόμοι ανάλογα με τις λωρίδες κυκλοφορίας, το πλάτος και τους τόπους που
συνδέουν ανήκουν σε κάποια κατηγορία, αυτοκινητόδρομος, εθνική οδός κλπ. Επίσης έχουν και
έναν αριθμό. Εάν είναι αυτοκινητόδρομος πριν από τον αριθμό υπάρχει το γράμμα Α ενώ εάν είναι εθνική οδός απλά έχει έναν αριθμό. Κοιτάξτε το κατατοπιστικό άρθρο
http://www.egnatia.eu/page/default.asp?la=1&id=270. Παραδείγματα:
· Α1: Είναι ο Αυτοκινητόδρομος Αθήνα-Λαμία-Θεσσαλονίκη.
· Α8α: Είναι ο Αυτοκινητόδρομος Αθήνα-Κόρινθος-Πάτρα.
· Α2: Είναι ο Αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα.
· 3: Είναι η Εθνική Οδός Μάνδρα-Θήβα-Λιβαδειά-Κάτω Τιθορέα-Μπράλος-Λαμία-
Δομοκός-Νέο Μοναστήρι-Λάρισα-Ελασσόνα-Κοζάνη-Ελληνο Σκοπιανά Σύνορα.
· 5: Είναι η Εθνική Οδός Αντίριο-Αγρίνιο-Άρτα-Ιωάννινα.
· 6: Είναι η Εθνική Οδός Βόλος-Ριζόμυλος-Πλατύκαμπος-Λάρισα-Τρίκαλα-
Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα.
· κλπ
Οι παραπάνω δρόμοι έχουν και αρίθμηση στο Ευρωπαϊκό δίκτυο δρόμων. Αυτή η αρίθμηση
δεν πρέπει να συγχέεται με την αρίθμηση σε κάθε κράτος. Τέτοια αρίθμηση μπορεί να έχει ένας
αυτοκινητόδρομος αλλά και μια εθνική οδός και διευκολύνει τις μετακινήσεις μεταξύ των κρατών.
Παράδειγμα ο Αυτοκινητόδρομος Α1 αντιστοιχεί στον δρόμο του Ευρωπαϊκού δικτύου Ε75. Ο Ε75 ξεκινά από την βόρεια Νορβηγία και φτάνει μέχρι την Κρήτη αφού διέλθει από διάφορες χώρες όπως Πολωνία Τσεχία Ουγγαρία Σκόπια κλπ. Εννοείται ότι ο Ε75, κατά την διαδρομή του, σε ορισμένα τμήματα είναι αυτοκινητόδρομος και σε άλλα Εθνική ή Επαρχιακή οδός.
Τώρα, ο αυτοκινητόδρομος έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, θα αναφέρουμε τα πιο κοινά. Σε
κάθε κατεύθυνση έχει τουλάχιστον δύο λωρίδες κυκλοφορίας (φαρδιές) και ΛΕΑ. Επίσης στο δεξί άκρο του έχει πινακίδες με χιλιομετρικές αποστάσεις (σε κάθε χιλ. θέση, όχι όποτε θυμόμαστε).
Ακόμη έχει τηλέφωνα SOS και στις χιλιομετρικές ταμπέλες βελάκια που σου δείχνουν που είναι το πλησιέστερο τηλέφωνο SOS. Οι έξοδοι είναι τυποποιημένες, με σκοπό όταν ταξιδεύεις να
αποφεύγονται οι εκπλήξεις(στην χώρα μας στην μια βγαίνεις με 60 χιλ στην άλλη με 50 χιλ στην
τρίτη με 40 και τελικά αν είσαι λίγο χαλαρός θα πας στα χωραφάκια) και φέρουν αρίθμηση ώστε να σχεδιάζεις το ταξίδι σου. Δηλαδή για να πας στην Τιθορέα από Αθήνα: ακολουθείς τον Α1 με
κατεύθυνση Σχηματάρι/Λαμία και στην έξοδο πχ Νο 22 βγαίνει με κατεύθυνση Αταλάντη κλπ..
Επίσης, ο αυτοκινητόδρομος έχει χώρους στάθμευσης ανά τακτά χιλιομετρικά διαστήματα με WC
(με ράμπες για ΑΜΕΑ και όχι πλαστικές τουαλέτες εργοταξίου που δεν αδειάζονται-καθαρίζονται
από κανένα) και κάδους απορριμάτων ώστε οι ταξιδιώτες να κάνουν κάποιες στάσεις ανάπαυσης
και την φυσική τους ανάγκη. Ακόμη διαθέτουν ΣΕΑ και βενζινάδικα που σου αναγράφουν σε πόσα χιλιόμετρα είναι το επόμενο βενζινάδικο. Τα όρια ταχύτητας είναι 120 χιλ, 130 χιλ (στην Ελλάδα ας πούμε) ή και απεριόριστο. Εννοείται ότι δεν αλλάζουμε στον ΚΟΚ το όριο ταχύτητος

Ευτυχώς, το κανώ δεν χρειάζεται καύσιμα!


Zoomnews


Κάτι ξέρει ο πρωθυπουργός που είναι κολημμένος με το κανώ του. Σήμερα βρίσκεται στην Κρήτη και ασφαλώς έχει φροντίσει για τη μετακίνηση εκεί του αγαπημένου του πλεούμενου προκειμένου να τραβήξει κουπί στην κυριολεξία και όχι με τη μεταφορική έννοια της άσκησης διακυβέρνησης. Από την Κρήτη όπου βρίσκεται θα πάρει τις αποφάσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι τώρα που οι ιδιοκτήτες φορτηγών, χαμογελώντας όπως είδαμε στην τηλεοπτική εικόνα, αποφάσισαν να συνεχίσουν να σπάνε πλάκα με τα κορόιδα τους συμπολίτες τους.

e-Επιλογές της 30/07/2010

Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Πρωτοβουλία - Κάλεσμα του Γιάννη Πατσαντάρα

Πρωτοβουλία – Κάλεσμα

Του Γιάννη Λάμπρου Πατσαντάρα
Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α.
Επίτιμου Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας

Αράχωβα 27.7.2010

Προς
Τον κ. Γεώργιο Δ. Ανδρέου, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αράχωβας και δι’ αυτού προς τους κ.κ. Γεώργιο Ε. Ανδρέου - Λεόντιο, Δήμαρχο Αράχωβας, Θεόδωρο Ι. Κοκκοβό, Δημοτικό Σύμβουλο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας και Ιωάννη Νικολάου Γεωργακό, Δημοτικό Σύμβουλο, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας, αλλά και με την δημοσίευσή της προς όλους τους κατοίκους της Αράχωβας, του Διστόμου, της Αντίκυρας και του Στειρίου.

Κύριε πρόεδρε, αξιότιμοι κύριοι
Σεβόμενος τους θεσμούς και ανταποκρινόμενος στο δημόσιο κάλεσμά σας, ως μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για ενωτικό ψηφοδέλτιο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, στα πλαίσια του νέου Δήμου, στον οποίο εντάχθηκε η πόλη μας, αλλά και στην επιθυμία πολλών συμπολιτών μας και συνδημοτών μας πλέον και των άλλων πόλεων στα πλαίσια του νέου Δήμου και διαβλέποντας την καθοριστική σημασία των προσεχών εκλογών για το νέο Δήμο, απευθύνομαι σε εσάς και δι’ υμών στους δημότες της Αράχωβας κατ’ αρχήν, αλλά και σε όλους τους Δημότες του νέου διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου, για να γνωστοποιήσω δημόσια και να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι, θέτω την εμπειρία και τις γνώσεις μου στις υπηρεσίες ενός τέτοιου ενωτικού ψηφοδελτίου.

Θεωρώ εξαιρετική την τιμή στο πρόσωπό μου και ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους επώνυμα ή ανώνυμα με πρότειναν ως ικανό να ηγηθώ στην ενωτική αυτή πρωτοβουλία, που αποτελεί σταθμό για τον τόπο μας, αλλά και την περιοχή.

Απευθύνομαι επίσης στους Δημότες του Διστόμου, Παραλίας Διστόμου της Αντίκυρας και του Στειρίου και τους δηλώνω, ευθύς εξ αρχής και κοιτώντας τους στα μάτια, ότι για μένα είναι και θα είναι όλοι ισότιμοι στα πλαίσια του νέου Δήμου. Άλλωστε την ισοτιμία αυτή εγγυάται η αναλογική εκπροσώπηση που προβλέπει ο νόμος και οι ανάγκες, ιδιαίτερα στην δύσκολη αυτή περίοδο για τον τόπο μας, που μας υποχρεώνει να συνεργαστούμε. Στόχος και φιλοδοξία μου είναι να είμαι ο Δήμαρχος όλων των δημοτών του νέου διευρυμένου Δήμου, πρώτος μεταξύ ίσων.

Η ενωτική πρωτοβουλία των δημοτών και των κατοίκων της Αράχωβας, είναι και πρέπει να αξιολογηθεί ως η αφορμή και η ευκαιρία να παραμερίσουμε όσα μας χώρισαν και μας χωρίζουν, να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον, να ενώσουμε το βουνό με την θάλασσα, τον τουρισμό με τα μεταλλεία και την βιομηχανία, να αναβαθμίσουμε την γεωργική παραγωγή και το περιβάλλον, να κάνουμε ένα Δήμο πρότυπο ανάπτυξης και αλληλεγγύης. Να εμπεδώσουμε ότι από το νέο Δήμο, είναι στο χέρι μας να ωφεληθούμε όλοι ή να ζημιωθούμε.

Υπόσχομαι να θέσω την εμπειρία και όσες ικανότητες απόκτησα στην καριέρα μου στην υπηρεσία όλων των δημοτών.

Καλώ όλους τους δημότες σε συστράτευση για να ενεργοποιήσουμε μαζί ανθρώπους ικανούς, με διαφορετικές αντιλήψεις και διαδρομές, αλλά και διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ιδιαίτερα τους νέους, σε μια ενωτική και συντεταγμένη προσπάθεια για την ανάληψη της διοίκησης του νέου Δήμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί έρευνα σε βάθος σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean Airlines


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε έρευνα σε βάθος βάσει του κανονισμού συγχωνεύσεων της ΕΕ σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean Airlines, αμφότερες ελληνικές αεροπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αεροπορικής μεταφοράς επιβατών. Η αρχική έρευνα της Επιτροπής στην αγορά έδειξε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ως προς τον ανταγωνισμό, ιδίως εξαιτίας του ότι νέα επιχείρηση που θα προκύψει θα έχει πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς, αν όχι το μονοπώλιο σε όλες τις εγχώριες διαδρομές και σε ορισμένες διεθνείς διαδρομές στις οποίες πραγματοποιούν δρομολόγια και οι δύο επιχειρήσεις. Η Επιτροπή τρέφει επίσης σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα της πράξης αυτής με τον κανονισμό συγκεντρώσεων όσον αφορά την υποχρεωτική παροχή δημόσιας υπηρεσίας σε διαδρομές στην Ελλάδα και την παροχή υπηρεσιών εδάφους στην Ελλάδα. Η απόφαση για την έναρξη σε βάθος έρευνας δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας. Η Επιτροπή έχει πλέον προθεσμία 90 εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως τις 7 Δεκεμβρίου 2010, προκειμένου να λάβει οριστική απόφαση ως προς το εάν η συγκέντρωση θα εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την άσκηση αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή σε σημαντικό τμήμα αυτού.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, Joaquín Almunia έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν μια ανταγωνιστική επιλογή αεροπορικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, όσον αφορά τόσο τους ναύλους όσο και τις διαδρομές, ιδίως σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας.»
Στις 24 Ιουνίου 2010, η Επιτροπή έλαβε γνωστοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης με την οποία ο όμιλος επιχειρήσεων Βασιλάκη, ο όμιλος Marfin Investment Group και ο όμιλος Λασκαρίδη θα αποκτήσουν κοινό έλεγχο μιας νέας επιχείρησης που θα προκύψει από την συγχώνευση των δραστηριοτήτων δύο ανεξάρτητων μεταξύ τους ελληνικών επιχειρήσεων:

Με κυβερνητική απόφαση, οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα πιάνουν δουλειά....

    Αθήνα, 30 Ιουλίου 2010

   

    ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   

    Μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής ανακοινώνονται τα εξής:

    Η άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα με τα ακόλουθα μέτρα:

    1.- Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

    2.- Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ).

    Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφ' όσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.


    3.- Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς

Ο μύθος του “κλειστού επαγγέλματος” και η εκποίηση ενός εν δυνάμει Εθνικού κεφαλαίου.

Δημοσιεύθηκε από olympiada
http://englishrussia.com/images/dragon_tank_truck/1.jpgΓράφει ο Α.Π.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ που δεν ήθελε τους Κινέζους στο λιμάνι, τώρα δείχνει όψιμο ενδιαφέρον για τον κλάδο των μεταφορών. Ποιά η σκοπιμότητα της εκποίησης του ΟΣΕ και του “ανοίγματος” των μεταφορών;
Για όσους γνωρίζουν τις βασικές αρχές του ελεύθερου εμπορίου υπηρεσιών και αγαθών, ακούγεται τουλάχιστον αστείος ο χαρακτηρισμός “κλειστό επάγγελμα” για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.
Όταν έχεις να κάνεις με τουλάχιστον 30,000 φυσικά πρόσωπα που απαρτίζουν τον κλάδο σε μία χώρα με πληθυσμό 10 εκ. κατοίκων, αυτό από μόνο του ακούγεται φαιδρό. Μην ξεχνάτε ότι κάθε ένας από αυτούς θεωρείται μία ξεχωριστή επιχείρηση με αυτονομία στη διαπραγμάτευση και τη μορφή παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Εκεί μάλιστα που ο όρος “κλειστό επάγγελμα” γίνεται τελείως αδόκιμος είναι στην πραγματική λειτουργία τους: Ρωτήστε τον οποιονδήποτε έμπορο, επιτηδευματία ή ακόμα και ιδιώτη που χρειάστηκε να μεταφέρει μία οικοσκευή, για το εύρος τιμών που βρήκε από ένα επάγγελμα που θεωρείται κλειστό. Σε πραγματικούς αριθμούς, η ίδια υπηρεσία μπορεί να κοστολογηθεί εως και με 60% διακύμανση στην τιμή! Συγκρίνετε τώρα με τη διακύμανση τιμών στις τηλεπικοινωνίες, στους εναλλακτικούς παροχους ρεύματος κλπ. Εκεί θα καταλάβετε τι σημαίνει κλειστό επάγγελμα με τους όρους τις πραγματικής αγοράς βέβαια και όχι με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Η φθίνουσα πορεία του κλάδου από την άλλη, μόνο αύξηση εσόδων δεν θα επιφέρει από το πολυπόθητο “άνοιγμα”. Αντίθετα, το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στο ΑΕΠ, ακριβώς στην κορύφωση της κύριας βιομηχανίας της χώρας: Του τουρισμού!
Αυτό μάλιστα με τρόπο προκλητικό, με τον ίδιο τρόπο που θα πήγαινε κάποιος σε έναν ιδιοκτήτη ακινήτου και του ανακοίνωνε ότι πλέον το ακίνητο του δεν έχει αξία μεταπώλησης. Οι αντιδράσεις του κλάδου ήταν δεδομένες, σε μία δύσκολη συγκυρία που προσφέρεται για δημιουργία αντιδράσεων κοινωνικού αυτοματισμού. Κοινώς, να παρουσιαστούν αντί για θύματα, θύτες ώστε να μην γενικευθεί η αντίδραση τους και με την προσθήκη άλλων κλάδων.
Επειδή η δικαιολογία της “αφέλειας” δεν υφίσταται πλέον για αυτή την κυβέρνηση, πρέπει να δούμε τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από αυτή τη μεθόδευση. Πως δηλαδή μία κυβέρνηση δίνει αφειδώς εκατομύρια Ευρώ στους εργαζομένους του ΟΛΠ που κρατούσαν το λιμάνι κλειστό 6 μηνες το χρόνο καταστρέφοντας την οικονομία; Με τι άνεση βρίσκεις 200,000 Ευρώ το κεφάλι για να σου αδειάσουν τη γωνιά, επιβαρύνοντας κατά 70 εκ Ευρώ μία συμφωνία που θεωρούσες “ξεπούλημα”;

Αφού δεν μπόρεσαν οι "συνδικα...λησταράδες" τώρα θα καθαρίσουν οι φορτηγατζήδες

Γράφει ο Γιάννης Αγιάννης

Οι εργατοπατέρες συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ αφού έκαναν γαργάρα το ΔΝΤ και συνεχίζουν να καλύπτουν τις επιλογές της κυβέρνησης Τσολάκογλου ενάντια στους εργαζομένους,
πάνε τώρα μαζί με τα συνεταιράκια τους στα ΜΜΕ να καταστείλουν με κάθε τρόπο τον δίκαιο αγώνα των φορτηγατζήδων.

Υπολόγισαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

Με τους φορτηγατζήδες δεν θα την βγάλετε καθαροί κύριοι.

Στην αρχή πιπίλισαν την καραμέλα της «απελευθέρωσης» ενός «κλειστού» επαγγέλματος. Κακό πράγμα τα κλειστά επαγγέλματα, έτσι μας έμαθαν όλα τα προηγούμενα χρόνια διάφορες άγνωστης αξιοπιστίας μελέτες.
Στις αρχές Μαΐου συμφωνήθηκε μια φόρμουλα μεταξύ Ρέππα και φορτηγατζήδων.
 Στη συνέχεια μας είπαν ότι η τρόικα δεν ενέκρινε τη συμφωνία και ότι το επάγγελμα πρέπει να «ανοίξει» χωρίς άλλες διαδικασίες.
Ενδιαμέσως, μας είπαν ότι το «άνοιγμα», το επιβάλλει δήθεν η Ε.Ε. Τέλος, χθες το βράδυ, 28 Ιουλίου 2010, ακούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ξεκάθαρα στην τηλεόραση ότι το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων δεν το επιβάλλει η τρόικα, αλλά είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης!
Επί σαράντα χρόνια (γιατί αλήθεια καμία κυβέρνηση δεν το κατάργησε αυτό το καθεστώς;)

Συνεχίζουν την απεργία οι φορτηγατζήδες

Η απεργία συνεχίζεται. Η απόφαση πάρθηκε πριν από λίγο. Τελικά αναμένεται ένας δύσκολος Αύγουστος για αυτούς που περιμένουν 11 ολόκληρους μήνες να ξεκουραστούν για λίγο, αλλά και για αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, μια που η βενζίνη για παράδειγμα, είναι ένα βασικό "συστατικό" της καθημερινότητας μας. Μετά τις χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και την επίσης μαραθώνια "εσωτερική" σύσκεψη, δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα. Αλήθεια το πρόβλημα φίλοι μας ξέρετε ποιο είναι; Πάμε να το δούμε:

Οι απεργοί προσήλθαν στη συνάντηση με τον υπουργό με διαφορετικό πνεύμα, έχοντας υπόψη τους δύο βασικά στοιχεία.


Το πρώτον ήταν η πολιτική επιστράτευση που είχε ήδη ανακοινωθεί και άρχισε να εκτελείται και το δεύτερο ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και να μην αλλάξει ουσιαστικά τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, καθώς υπήρχαν οι σχετικές δεσμεύσεις από τον Μηχανισμό στήριξης.


Τέσσερα ήταν τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση από την πλευρά των Ιδιοκτητών.


Το πρώτο ήταν το ...

Ασφαλιστικό για το οποίο οι συνδικαλιστές ζήτησαν οι συντάξεις των Ιδιοκτητών να εξομοιωθεί με τις ανάλογες που έπαιρναν μέχρι τώρα οι συνάδελφοί τους που ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ.

Το δεύτερο αφορούσε τις άδειες και συγκεκριμένα ζήτησαν:

Αυτό παραπάει!


Του «Κύλωνα»


Με προπαγανδιστική αφίσα η οποία αναφέρει: «τα χρήματά μας για τον λαό μας», δείχνοντας έναν Ελληνα μαυρισμένο σε μια αιώρα (η οποία είναι η σημαία της χώρας μας) και να «χαίρεται» τα λεφτά των άλλων, προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους το κόμμα της ακροδεξιάς στην Αυστρία!

Ντροπή τους και μόνο ντροπή τους! Αυτά να τα βλέπουν και να τα χαίρονται κάποια άλλα «μπουμπούκια» που μιλούν για «Ενωμένη Ευρώπη» και ουτοπίες. Τα «φιδάκια» αρχίζουν να βγαίνουν από το αυγό και η Ευρώπη να εισέρχεται σε μια νέα περίοδο «μεσοπολέμου». Αν αυτό δεν είναι «καμπάνα» τότε τι θεωρούμε «καμπάνα»;
Αλήθεια το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τι κάνει;

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_6159.html

Η "βλακεία" του μήνα από τον κύριο Χασαπόπουλο…

Δημοσιεύθηκε από olympiada

…Οι φορτηγατζήδες και τα ΚΤΕΛ εμπόδισαν την ανάπτυξη και τη διεύρυνση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα!

Προπαγάνδα χωρίς όρια. Αυτό το ξέραμε. Αλλά να μας περνάν για τόσο κάφρους, αυτό είναι άνω ποταμών!
Ακούστε τι είπε ο άνθρωπος και έκανε μέχρι και τον Ευθυμίου να μείνει …άφωνος.
Μάλλον οι φορτηγατζήδες εμπόδιζαν και την κατασκευή των Εθνικών οδών, στα τέμπη, στο Αντίριο, στον Μαλιακό και αλλού.
Ίσως και ο Θεός να ήταν ΚΤΕΛατζής και όταν δημιουργούσε την Ελλάδα φρόντισε να φτιάξει βουνά και χαράδρες ώστε να υπερασπίσει εσ’ αεί την τάξη του.
Ευτυχώς ο Θεός δεν ήταν δημοσιογράφος γιατί ακόμα θα είχαμε περιγραφή του Χάους, με …ευχάριστους τόνους.
Ιορδάνη, μην ξεχνάς να αναπνέεις.

Σχέδιο νόμου για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των ΕΔ και τη νέα δομή και διοίκηση των ΕΔ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Θέμα: Σχέδιο νόμου για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των ΕΔ και τη νέα δομή και διοίκηση των ΕΔ

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα, σας ευχαριστώ που ήρθατε στο τέλος του Ιουλίου, αλλά σήμερα πρόκειται να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσουμε με τον κ. Μπεγλίτη το σχέδιο νόμου για την υπηρεσιακή εξέλιξη και την ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο νομοσχέδιο αυτό εμπεριέχεται ένα δεύτερο κεφάλαιο, με το οποίο ρυθμίζεται και νομοθετικά η νέα κάθετη δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ένα τρίτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει ρυθμίσεις για διάφορα διοικητικού χαρακτήρα θέματα, τροποποιείται και εκσυγχρονίζεται η στρατολογική νομοθεσία, επέρχονται ορισμένες κρίσιμες μεταβολές στη νομοθεσία περί αναπήρων και θυμάτων πολέμου προκειμένου να αποκατασταθούν οι πολεμιστές της Κύπρου.
Ενώ ρυθμίζεται και η σχέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την κατά χρήση παραχώρηση ακινήτων που δε χρησιμοποιούνται από τη στρατιωτική υπηρεσία, που είναι όμως χρήσιμα για την εξυπηρέτηση αναγκών γενικού συμφέροντος σε τοπικές κοινωνίες.
Θέλω να ξεκινήσω από το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαβούλευση με τα Γενικά Επιτελεία. Όπως ξέρετε, ο κόμπος που έπρεπε να λυθεί ήταν το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς των Στρατιωτικών. Μετά την ψήφιση και τη θέση σε ισχύ του νέου συνταξιοδοτικού νόμου, με τον οποίον τροποποιήθηκε ο Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, διαμορφώθηκε εξ αποτελέσματος και το βασικό σχήμα της ιεραρχίας και της σταδιοδρομικής πορείας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είμαστε λοιπόν σε θέση τώρα να παρουσιάσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά τις διακοπές να καταθέσουμε στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο φυσικά λαμβάνει υπόψη του πολυετή προετοιμασία που έχει γίνει, λαμβάνει υπόψη του τη νομολογία των Διοικητικών Εφετείων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, λαμβάνει υπόψη του τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη και το οποίο διέπεται από τις εξής βασικές αρχές.
Πρώτον. Οι διοικητικές ρυθμίσεις εναρμονίζονται πλήρως με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, άρα για έναν Αξιωματικό προερχόμενο από τις παραγωγικές σχολές των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, εξυπηρετείται το σχήμα 35 ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, συν 5 ετών που μπορούν να εξαγοραστούν, δηλαδή εξυπηρετείται η απαίτηση για 40 χρόνια συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας.
Εφόσον ο συνταξιοδοτικός νομοθέτης επέλεξε το σχήμα αυτό, για τους λόγους που έχουμε συζητήσει, στη στρατιωτική υπηρεσία η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει την ενέργεια το στέλεχος, έως ότου συμπληρώσει τις προϋποθέσεις αυτές. Άρα κλιμακώνονται έτσι οι σταδιοδρομίες των στελεχών, ώστε να μπορούν στο βαθμό του Συνταγματάρχη να συμπληρώνουν αυτές τις προϋποθέσεις.
Εάν κάποιο στέλεχος δεν μπορέσει να εξελιχθεί βαθμολογικά, γιατί δεν πληροί σε απόλυτο βαθμό όλα τα προσόντα, θα παραμένει στην ενεργό στρατιωτική υπηρεσία, εκτός οργανικών θέσεων, σε ένα είδος παράλληλης επετηρίδας, όπου να διαμορφώσει αυτά τα προσόντα.
Επιπλέον, οι τοποθετήσεις οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις θα γίνονται έτσι, με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, ώστε να μπορούν όλα τα στελέχη να συμπληρώνουν τη δυνατότητα πλασματικών ετών όπως προβλέπει ο νόμος: 5 για όλο το προσωπικό και βεβαίως τουλάχιστον 15 αλλά μπορεί και πολύ περισσότερο γι΄ αυτούς που τελούν υπό κατάσταση αυξημένου κινδύνου, όπως είναι οι ιπτάμενοι ή όπως είναι τα στελέχη μας των υποβρυχίων καταστροφών ή οι αλεξιπτωτιστές των ειδικών δυνάμεων και ούτω καθεξής.
Για να το πετύχουμε το σχήμα αυτό κατηγοριοποιούμε με όσο γίνεται πιο απλό και διαφανή τρόπο τα στελέχη, τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, επιλύουμε και άλλα προβλήματα που συνδέονται με τις κατηγορίες των εθελοντών μακράς θητείας και των επαγγελματιών οπλιτών, οργανώνουμε με έναν διαφανή και ελέγξιμο τρόπο τις μετατάξεις Υπαξιωματικών στο Σώμα των Αξιωματικών, τυποποιούνται όλες αυτές οι διαδικασίες, άρα η δεύτερη αρχή είναι ο πλήρης σεβασμός του κράτους δικαίου και της αρχής της νομιμότητας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δυστυχώς παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι όλες οι αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων είναι στην πραγματικότητα αναιτιολόγητες, ακυρώνονται εφόσον προσβάλλονται στα Διοικητικά Δικαστήρια και αυτό δημιουργεί μία τεράστια αναστάτωση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προβλέπεται ένα νομικά οργανωμένο σύστημα για την αξιολόγηση των στελεχών, εισάγεται ο θεσμός της κατά απόλυτη εκλογή προαγωγής από του βαθμού του αντισυνταγματάρχη και πάνω, όπου αυτό μπορεί να επιφέρει ενδιαφέρουσες αλλαγές στην επετηρίδα, η οποία δεν μπορεί να υπαγορεύεται από τα δεδομένα του χρόνου εξόδου από την παραγωγική σχολή, διότι οι άνθρωποι εξελίσσονται και τα δεδομένα μεταβάλλονται.
Όπως σας είπα προβλέπεται ένα πλήρες σύστημα αιτιολογίας, ένα πλήρες σύστημα ακρόασης του ενδιαφερομένου έγγραφης αλλά και προφορικής, με δυνατότητα εμφάνισης ενώπιον των Συμβουλίων. Προβλέπεται ένα πλήρες σύστημα ενδικοφανών προσφυγών, ώστε ο καθένας να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του, τα προσόντα του και το μέλλον του.
Όλες οι πράξεις θα έχουν καταχωρισμένη και την πλειοψηφία και τη μειοψηφία επώνυμα και με πλήρη αιτιολογία, έτσι ώστε και ο δικαστικός έλεγχος να είναι πιο στοχευμένος και πιο σοβαρός και πιο αποτελεσματικός. Τυποποιούνται τα προσόντα, τα κριτήρια μπορούν να ποσοτικοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αλλά πάντα υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια τα οποία δεν μπορούν να αποτυπωθούν αριθμητικά.
Τα προσόντα των αξιωματικών οργανώνονται με σταθερό τρόπο στο νόμο, όπου αυτό αφορά τα σχολεία και τις σχολές τις μετεκπαιδευτικές στις οποίες έχει φοιτήσει το κάθε στέλεχος. Προβλέπονται σαφή κριτήρια επαγγελματικά υπηρεσιακά και κοινωνικά, για τις τοποθετήσεις τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις.
Και βεβαίως αλλάζει το Πειθαρχικό Δίκαιο, διότι κι εκεί επιβάλλεται το κράτος δικαίου, επιβάλλεται η διαφάνεια, το τεκμήριο αθωότητας, η ανάγκη για σεβασμό του δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης, η ανάγκη για πλήρη αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων και προβλέπεται κι εκεί σύστημα διοικητικών προσφυγών πριν τη δικαστική προστασία.
Οργανώνεται επίσης το Σώμα των Νομικών Συμβούλων της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, που θα στελεχωθεί πρωτίστως από τους Αξιωματικούς του νυν Στρατολογικού Σώματος, με σεβασμό βέβαια στις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Θα ρωτήσουμε και τους Στρατιωτικούς Δικαστές, αν κάποιοι από αυτούς επιθυμούν να μετακινηθούν στο Σώμα των Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων, αλλά αυτό είναι δικαίωμα της απόλυτης δικής τους επιλογής αν θα ασκηθεί ή όχι.
Και επιλύονται όπως σας είπα μια σειρά από ειδικότερα σημειακά προβλήματα. Βεβαίως, περιμένουμε από τα Γενικά Επιτελεία να μας επισημάνουν ειδικές κατηγορίες αξιωματικών και Υπαξιωματικών που ενδεχομένως χρειάζεται να μας οδηγήσουν σε μία ειδική ρύθμιση, περιμένουμε επίσης να μας υποδειχθούν πρόσθετες μεταβατικές διατάξεις, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο ομαλή με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο.
Άρα, υπάρχει ένα περιθώριο, μέσα στον επόμενο μήνα να γίνουν αυτές οι αναγκαίες βελτιώσεις και προσαρμογές, οι οποίες όμως αφορούν όπως αντιλαμβάνεστε τεχνικά και λεπτομερειακά σημεία του νομοσχεδίου από την άποψη αυτή.
Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου είναι από πλευράς πολιτικής εθνικής άμυνας εξαιρετικά σημαντικό. Ήδη έχω κάνει αποδεκτή σχετική απόφαση εισήγηση του ΣΑΓΕ, έχει αυτή εισαχθεί στο Συμβούλιο Άμυνας κι έχει γίνει ομόφωνα δεκτή και σήμερα παράλληλα με το Υπουργικό Συμβούλιο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας θα επικυρώσει τους βασικούς κανόνες της νέας κάθετης δομής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον σχετικό νόμο του 1995, που είχε τροποποιηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό το 2002 και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταλήξει μετά από μεγάλη περίσκεψη, μετά από στάθμιση όλων των δεδομένων, σε ένα σχήμα το οποίο είναι απλό, λειτουργικό, σύγχρονο και μας επιτρέπει πάνω σε αυτό να οικοδομήσουμε τις αλλαγές ως προς τη δομή δυνάμεων που επηρεάζει άμεσα και το εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά θα έλεγα και συνολικά τη φυσιογνωμία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο πρώτος κανόνας είναι αυτός που απορρέει από το άρθρο 45 του Συντάγματος. Όπως ξέρετε κατά το άρθρο 45 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων όμως την ασκεί η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση ασκεί τη διοίκηση για του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος δρα στο πλαίσιο του Συντάγματος του Νόμου και των Αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ.
Άρα η Κυβέρνηση δια του Υπουργού έχει τον πλήρη έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την ευθύνη βεβαίως ενώπιον της Βουλής και δια της Βουλής ενώπιον του ελληνικού λαού. Η αρχή του πολιτικού ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι συνυφασμένη με το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας.

Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στο Κοκκάρι της Σάμου


Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στο Κοκκάρι της Σάμου. Όπως έγινε εξαρχής γνωστό, η φωτιά εκδηλώθηκε από πέντε διαφορετικά σημεία της περιοχής και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων. Επί τόπου βρέθηκαν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας προς κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, το δύσβατο της τοποθεσίας, δυσκόλεψε σημαντικά το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

    Χθες το βράδυ, η φωτιά μαινόταν σε δύο μεγάλα μέτωπα, στο Κοκκάρι και την περιοχή Ραμπαϊδόνη Μυτιληνιών. Καθώς, με τη δύση του ηλίου, τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν από το έργο της κατάσβεσης, οι επίγειες δυνάμεις ενέτειναν τις προσπάθειες αρχικά να περιορίσουν τα δύο μέτωπα και ακολούθως να τα ελέγξουν μερικώς.

Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω ρε Τάσο...


Είναι ο δημοσιογράφος Τάσος Δούσης.
Συμπαθής σε μια μεγάλη μερίδα κοινού (και σε μας), με αξιοπρόσεκτη εκδοτική εμπειρία από το εξαιρετικό περιοδικό "ΕΙΚΟΝΕΣ", αλλά και τα τηλεοπτικά του ρεπορτάζ.
Εσχάτως όμως (όπως διαβάζουμε σε αμέτρητα blogs) άνοιξε καμιά πεντακοσαριά ψευτομπλογκς, που ...
αναλώνονται σε συζητήσεις για το "τρωκτικό" και σε εν γένει "τρωκτικολογία", με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει τη μήνιν, όλης της μπλογκόσφαιρας, η οποία τον έχει πάρει στο ψιλό. Το όνομά του φιγουράρει σε εκατοντάδες blogs (εμείς το γράφουμε τελευταίοι!) και τον γιουχάρουν όλοι.(τις αποδείξεις έχει το http://axtarmas-blog.blogspot.com/2010/07/blog-post_9474.html )
Και γιατί όλα αυτά ρε Τάσο; Δημοσιογράφος είσαι, φωνή έχεις από το site σου, από περιοδικά, εφημερίδες, τηλεόραση.
Τι θες και μπερδεύεις τα πόδια σου στον ιερό χώρο των bloggers ?
Και τα παίρνει στο κρανίο η Σεμίνα, που σε έκανε ρόμπα.
Με τι μούτρα θα βγαίνεις στα μεσημεριανάδικα;
Δεν κατάλαβες το μάθημα Ν.1; Οι bloggers σιχαίνονται τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, που διατηρούν παράλληλα και ανώνυμα blogs.
Δεν κατάλαβες το μάθημα Ν.2; Οι αναγνώστες "τσιμπάνε" αρχικά σε ψευτομπλόγκς, που φωνάζουν πολύ για "αποκαλύψεις", "αλήθειες", κλπ, αλλά μετά σε παίρνουν στο ψιλό και σε θεωρούν "ψωνάρα". Τι νομίζεις, δεν καταλαβαίνουν ποιός έχει ουσία και ποιός είναι φανφάρας, σαν αράπικο φιστίκι, που απέξω είναι εντυπωσιακό, αλλά μόλις το πιέσεις λίγο, σπάει και αποκαλύπτεται το ..κενό;

κ. Χρυσοχοϊδη, έχεις γράμμα....


απέστειλε η οργάνωση Human Rights Watch
 

H επιστολή αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης   που είχε αποσταλεί στις 28 Απρ. 2010  και δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί, από την κυβέρνηση.
Το Human Rights Watch, είχε επισκεφθεί την χώρα μας στις 14 Απρ.2010.

Να μιλήσεις κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλε, να τα πεις όλα...

Ο Αχαιός πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, συνέχισε τις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο στις προμήθειες οπλικών συστημάτων και τις απειλές που δεχόταν από οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα επί της υπουργίας του. Ο ίδιος, μετά τη δήλωση ότι εκδότης του είχε διαμηνύσει ότι «σε ένα μήνα τελειώνει», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ACHAIA με τον Γιώργο Πλή: «Αυτά τα συμφέροντα ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις. Όταν θα έρθει η ώρα, θα πω περισσότερα και με συγκεκριμένα στοιχεία. Πρέπει να τελειώσει αυτή η εξάρτηση της πολιτικής και των πολιτικών με τα οικονομικά συμφέροντα». Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός έφτασε να δηλώσει ότι αυτή η εξάρτηση μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί μόνο με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης τουλάχιστον για κάποιες θητείες. Όπως είπε: «Παρότι ήμουν πάντα υπέρ του σταυρού προτίμησης και της έκφρασης των πολιτών για τους βουλευτές, θεωρώ ότι αυτή η εξάρτηση από οικονομικά συμφέροντα αντιμετωπίζεται με την επιβολή της λίστας τουλάχιστον για δυο, τρείς εκλογές. Γιατί, όταν είσαι υποψήφιος στην Αθήνα και θες 200 ή 300 χιλιάδες ευρώ για να κάνεις προεκλογικό αγώνα, είσαι ευάλωτος στις πάσης φύσεως χορηγίες και τα οικονομικά συμφέροντα». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος πάντως άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα εν λόγω συμφέροντα κατάφεραν τελικώς να τον πλήξουν εκείνη την περίοδο και να τον οδηγήσουν εκτός της Κυβέρνησης Καραμανλή. ΑchaiaΝews
Παράκληση προς τον πρώην υπουργό εθνικής άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, απευθύνει μέσω του IONION FM,

Ο Ρομπέν των "φτωχών"..

Διαβάστε απόσπασμα από την χθεσινή  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών   από τον κ. Πεταλωτή

Σήμερα βλέπουμε σιγά- σιγά τους καρπούς της συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης και των πολιτών για μια καλύτερη Ελλάδα. Οι δομικές αλλαγές του σήμερα θα μας απαλλάξουν από την πελατειακή λογική, τις παρωχημένες τακτικές αλλά και τις στρεβλώσεις και τα κακώς εννοούμενα κεκτημένα που λειτουργούσαν εις βάρος των πολιτών και επιβάρυναν για χρόνια το ελληνικό δημόσιο και φυσικά το δημόσιο συμφέρον.
 
Είναι αυτές οι αλλαγές, που θεμελιώνουν σταδιακά ένα νέο επιτελικό κράτος που ανταμείβει τον Έλληνα πολίτη που σέβεται τα χρήματά του, που δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές, που παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες, αλλά συγχρόνως προστατεύει και τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας.

Σχόλιο: 
Είδαμε τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για το πως επελέγησαν οι "άριστοι" και όχι οι αρεστοί...

e-επιλογές της 29/7/2010

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Σάμο

Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις από αέρος προσπάθειες κατάσβεσης.

Δυσχεραίνει το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Σάμο, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων που πνέουν με ένταση 7 μποφόρ. Παράλληλα, ανησυχία προκαλούν στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής δύο μέτωπα, το ένα ανατολικά των Μυτιλινιών και το άλλο δυτικά προς Καβουράκι. Σύμφωνα με το δήμαρχο Βαθέως, Φίλιππο Πετρούσκα, η φωτιά μαίνεται πολύ κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες όμως προς το παρόν δεν έχουν εκκενωθεί.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα 30 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 80 άνδρες της ΕΜΑΚ από την Αθήνα και 150 εθελοντές.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας, είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε από τρία μέτωπα και δεν απειλεί περιοχή «φιλέτο», ενώ δεν κινδυνεύουν κατοικίες. Σε μετέπειτα επικοινωνία του με το ΣΚΑΪ ο κ. Κάρλας τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς να γίνει λόγος για βελτίωση των προσπαθειών κατάσβεσης, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Β.Παπαγεωργόπουλος:"Είναι φανερό ότι η κα Μπιρμπίλη ούτε τη Θεσσαλονίκη γνωρίζει, ούτε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σέβεται.Θα την παρακαλούσα όταν θα ξαναέρθει στη Θεσσαλονίκη, να είναι καλύτερα προετοιμασμένη..."

ΔΗΛΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κας Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ


Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη της Υπουργού Περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έκανε την παρακάτω δήλωση:
Β.Παπαγεωργόπουλος: «Η Υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη ήρθε στη Θεσσαλονίκη, δεν επισκέφθηκε ούτε κάλεσε στους χώρους επίσκεψης της τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο της ΤΕΔΚ και αναφέρθηκε σε θέματα όπως η αξιοποίηση των 185 στρεμμάτων της ΔΕΘ στα οποία ο Δ.Θ. είναι συνιδιοκτήτης και επίσης στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης μας, στην Πλατεία Χρηματιστηρίου, στην κυκλοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κ.λ.π. ,τα οποία είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Είναι φανερό ότι η κα Μπιρμπίλη ούτε τη Θεσσαλονίκη γνωρίζει, ούτε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σέβεται.
Θα την παρακαλούσα όταν θα ξαναέρθει στη Θεσσαλονίκη , να είναι καλύτερα προετοιμασμένη»
VIDEO

Ο Παπανδρέου εξασφάλισε τα μπάνια του λαού.Βασική ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν ήταν να μην πειράζονται τα μπάνια του λαού. Είχαμε δε γράψει σχετικά στις 18-7-2010, Πάνω απ’ όλα τα μπάνια του λαού.

Εμείς, δεν σας κρύβουμε ότι από αυτό και μόνο το γεγονός, ήμασταν απόλυτα βέβαιοι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνε ο κ. Παπανδρέου να κινδυνεύσουν τα μπάνια του λαού, εξ αιτίας της απεργίας, κυρίως των βυτιοφόρων και να υποστεί το ΠΑΣΟΚ πολιτικό κόστος πολύ μεγαλύτερο και από....
τα πιο σκληρότερα οικονομικά μέτρα του ΔΝΤ της Τρόϊκας και όλων των δυνάμεων μαζί, για τα οποία δεν πρόκειται να πει κανείς κουβέντα.
Για τα μπάνια όμως; Φίδι που τον έγαγε!!!

ΥΓ1.  Γι’ αυτό εξάλλου και δεν σπεύσαμε πανικόβλητοι στο βενζινάδικο να βάλουμε βενζίνη, αφού γνωρίζαμε πολύ καλά ότι την Παρασκευή που μας έρχεται θα είχαμε βενζίνη να πάμε όπου θέλαμε.
Έγιναν πια τόσο προβλέψιμοι που κατάντησαν πληκτικοί και ίσως αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να φεύγουν. 

Κοινωνική δραστηριότητα... ΠΑΣΟΚος

Όταν ξεκίνησαν με το Opengov.gr και είχαν βάλει στην συμπλήρωση των βιογραφικών την πολιτική δραστηριότητα είχε γίνει χαμός. Αναγκάστηκαν να την αφαιρέσουν. Τι έλεγα τότε; Ότι η νέα καρτέλα "Κοινωνική δραστηριότητα" θα γεμίσει με μέλη του ΠΑΣΟΚ... Καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι... κοινωνική δραστηριότητα!!!

Εγώ έκανα μια δειγματοληψία από τα βιογραφικά στο opengov και συγκεκριμένα στους διορισμούς του τομέα Υγείας. Θαυμάστε!!!
ΓΝ ΡΟΔΟΥ 
"Μέλος της ΠΑΜΚ απο το 1985 ως το 1987, Μέλος της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1988 ως το 2000, Μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2000 μέχρι σήμερα. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου από το 1994. Μέλος σε πολιτιστικά και αθλητικά Σωματεία της Ρόδου."
ΓΝ-ΚΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ «ΤΟ ΒΟΥΒΑΛΕΙΟ» 
"ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΙΑΘΟΥ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΑ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ."
ΓΝ-ΚΥ ΚΩ
"2) Εκλεγμένος αντιπρόσωπος στα Πανελλήνια συνέδρια της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν 2006, 2009"
ΓΝ ΣΑΜΟΥ «Ο ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
*** Αυτό το βιογραφικό και αν είναι πλούσιο!!! Μόνο το όνομά της έχει και ότι ξέρει... Ελληνικά!!!
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΥ ΛΕΡΟΥ
"1993-1994 ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.ΜΑΤΗ"
Θέλετε και άλλα; Συνεχίζουμε...

Η τρόικα ζητεί απολύσεις αντί για μετατάξεις στον ΟΣΕ

Ποιοι μας δουλεύουν τελικά η τρόικα η ο Ραγκούσης;

Χθεσινή δήλωση Ραγκούση:

Διέψευσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ότι οι εκπρόσωποι της «τρόικας», κατά τη σημερινή συνάντηση, του ζήτησαν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Ραγκούσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι «τίποτα πέραν από αυτά τα οποία ήδη δρομολογούμε και υλοποιούμε δεν τέθηκε».
Τόνισε δε ότι «στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών, εμείς υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας όπως αυτές είχαν τεθεί υπόψιν του ελληνικού λαού και προεκλογικά». Και πρόσθεσε ότι «αυτές ακριβώς οι αλλαγές είναι που ήδη μέσα στα νομοθετήματα που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο ενσωματώνουν όλη μας την πολιτική και όλους τους στόχους» ενώ χαρακτήρισε «προεξάρχουσα περίπτωση τον Καλλικράτη, όπου ενσωματώνονται όλες οι προτεραιότητες και οι επιλογές μας».
Η Τρόικα:
Ασφυκτικές πιέσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και για τον περιορισμό των δαπανών των ΔΕΚΟ ακόμη και με απολύσεις άσκησαν χθες τα στελέχη της τρόικας (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) σε βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης με τους οποίους είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών επί της οδού Νίκης συνομίλησαν διαδοχικά με τον υπουργό Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη . Και στις τρεις συναντήσεις παρών ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Νωρίτερα, στελέχη της τρόικας επισκέφθηκαν το υπουργείο Εσωτερικών όπου και συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Ραγκούση, καθώς και το «Πεντάγωνο» όπου έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο η τρόικα θα επισκεφθεί για τρίτη φορά τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ και θα ζητήσει για άλλη μία φορά απολύσεις αντί για μετατάξεις υπαλλήλων. Μένει να φανεί ποια θα είναι η απάντηση από την ελληνική πλευρά. Χθες, στη συνάντησή τους με τον κ. Ρέππα τα στελέχη των τριών αντιπροσωπειών ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως δραστικές.....
περικοπές δαπανών, εκτός από τον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες.
Για το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νόμο-πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές και διαδικασίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και θα λειτουργήσει ως «μπούσουλας» για τα συναρμόδια υπουργεία. Η τρόικα ζητεί να ανοίξουν άμεσα τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού και του λογιστή εντός του έτους.
Στο υπουργείο Εσωτερικών, η τρόικα άναψε «πράσινο φως» για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κράτος, ζήτησε ωστόσο περαιτέρω «συμμάζεμα» των οικονομικών των δήμων και κυρίως των δανειακών τους υποχρεώσεων για τις οποίες εγγυάται το Δημόσιο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η «μαύρη τρύπα» ύψους 1,7 δισ. ευρώ από δάνεια στα ταμεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι ελεγκτές δέχθηκαν τελικώς το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς να μην υπολογίζονται τα χρέη των δήμων επί του τακτικού προϋπολογισμού αλλά επί του συνολικού χρέους της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού (εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά), τα χρέη των ΟΤΑ στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι οι θεσμικές αλλαγές «ξεκίνησαν πριν και πάνε πολύ πέρα από το μνημόνιο και εγγυώνται ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή».
Κατά συνάντησή τους με τον κ. Βενιζέλο στο υπουργείο Αμυνας ζήτησαν την πιστή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και οικονομικές προβλέψεις για τις πληρωμές και τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε « σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου θεσμικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ».
Ελεγχος για τα Επικουρικά