Μια ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα που δεν έκανε η ΝΔ

 Από antinews 



Γράψαμε ήδη για το σοβαρότατο ζήτημα που δημιουργούν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για το θέμα της υφαλοκρηπίδας: http://www.antinews.gr/?p=55315. Στην ίδια ανάρτηση δημοσιεύσαμε και την άμεση απάντηση του ευρωβουλευτού της ΝΔ που έθετε το ζήτημα στην ορθή βάση του.
Περιμέναμε  λοιπόν ότι η ΝΔ θα έκανε τουλάχιστον μια ερώτηση στην Βουλή επί του θέματος. Αλλά εις μάτην. Την ερώτηση την έκανε τελικά το ΚΚΕ
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος, σε σχέση με το ζήτημα του καθορισμού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα τονίζεται:
«Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου που έγιναν στις 21/7/2010 στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm”, ανακύπτει σοβαρότατο πρόβλημα σχετικά με τον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διένειμε ο σταθμός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει για το θέμα της υφαλοκρηπίδας πως: “Το πρόβλημα είναι αν θα κάνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, ο βυθός της θαλάσσης σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα που είναι προέκταση των ακτών. Εκεί που σταματάνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει βυθός πιο ρηχός από τα 200 μέτρα κι αυτό συγκροτεί υφαλοκρηπίδα. Αυτή την υφαλοκρηπίδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να τη διευθετήσουμε ακριβώς για να μη δημιουργούνται συγχύσεις – παρεξηγήσεις και ζητήματα και ο καθένας να μπορεί ελεύθερα πλέον να κάνει τις έρευνές του, ή τις εκμεταλλεύσεις του”.
Από τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες δεν έχουν επίσημα διορθωθεί, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για τον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με βάση τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που έχει κυρώσει με το νόμο υπ’ αριθ. 2321 της 23 Ιουνίου 1995 (ΦΕΚ Α΄ 136) Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους ΧΙ της Σύμβασης. Η ως άνω Σύμβαση μπήκε σε ισχύ την 19 Αυγούστου 1995.
Επειδή αποδεδειγμένα έχει διαπιστωθεί πως η νατοποίηση του Αιγαίου οδηγεί στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οι ανησυχίες για τις εξελίξεις μεγαλώνουν. Πολύ περισσότερο αν πάρουμε υπόψη ότι το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση συνυποσχετικού για την προσφυγή στη Χάγη.
Ερωτάται η κυβέρνηση, αν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνιστούν νέα προσέγγιση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας κατά τις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση κατά παρέκκλιση και απεμπόληση των όσων προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 στα άρθρα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα (άρθρο 76-Ορισμός της υφαλοκρηπίδος και άρθρο 77-Δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα).
Καλείται επίσης η κυβέρνηση να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα ή τα πρακτικά των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοτουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας».
( ΣΣ: στο γράφημα του Ριζοσπάστη με έντονο σκούρο χρώμα ενδεικτικά οι περιοχές των διεθνών υδάτων του Αιγαίου όπου το βάθος ξεπερνάει τα 200 μέτρα. Εκεί σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας και όποιος θέλεις μπορεί να κάνει έρευνες)

Σχόλια