Η Βάσω και η χαμένη τιμή του ΠΑΣΟΚ

Από antinews


Του Ρεπόρτερ
Πίσω από το συστηματικό και διαρκές “αντάρτικο” της Βάσως Παπανδρέου προς την κυβέρνηση, όπως λένε όσοι βρίσκονται κοντά της, δεν βρίσκεται η πικρία της για το γεγονός ότι δεν υπουργοποιήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το Φθινόπωρο του 2009. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι επιθέσεις της αναμένεται να ενταθούν. “Δεν θα ηρεμήσει” λένε και υποστηρίζουν ότι έχει και άλλους άσσους στο μανίκι της. “Δεν κάνει δολιοφθορές” ισχυρίζονται “αλλά επισημαίνει και επικαιροποιεί όσα αντιλαμβάνεται στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία”.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι η Βάσω Παπανδρέου επιχειρεί να “εκφράσει την συνείδηση και την ψυχή του κινήματος” ή σε κάθε περίπτωση να καταστήσει δηλωτική την ύπαρξη αντιστάσεων εντός του κινήματος από τους πυλώνες – όσους δηλαδή έχουν απομείνει – του “παλαιού ΠΑΣΟΚ”, ιδιαίτερα σήμερα που το “παλαιό ΠΑΣΟΚ” πλήττεται από την αποκάλυψη σκανδάλων (βλέπε σκάνδαλο της SIEMENS, Μαντέλη, Τσουκάτο, Άκη Τσοχατζόπουλο).
Το “παλαιό ΠΑΣΟΚ” έχει αποδομηθεί πλήρως. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη έχει ποινικοποιηθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και η Βάσω Παπανδρέου ήταν από τους “τέσσερις” που στη δεκαετία του 1990 είχαν προκρίνει την προοπτική ανάληψης της ηγεσίας του κινήματος από τον γερμανόφιλο τεχνοκράτη. Η Βάσω Παπανδρέου έχει, συν τοις άλλοις, συνειδησιακά βάρη, αλλά και εμπειρία, την οποία στερούνται κάποια από τα κεντρικά πρόσωπα της σημερινής κυβέρνησης, τα οποία δεν έχουν κομματική ταυτότητα.
Μέχρι σήμερα η πρώην υπουργός έχει επιτεθεί στον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο με κατηγορίες περί   διευκόλυνσης ”σορταρίσματος”
στα ελληνικά ομόλογα,  έχει ασκήσει δριμύα κριτική στην υπουργό υγείας κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διαφωνώντας για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, έχει αντιδράσει σε τροπολογία για τιμές των φαρμάκων,  έχει υποχρεώσει τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη να προχωρήσει σε τροποποίηση της διάταξης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και έχει ζητήσει καλύτερο προγραμματισμό από το υπουργείο Οικονομικών σε ότι έχει να κάνει με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, έχει αμφισβητήσει, επί της ουσίας τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Βουλής κου Φίλιππου Πετσάλνικου κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την τροποποίηση του Κανονισμού του Σώματος χωρίς να ενημερώνει νωρίτερα τους βουλευτές και έχει καλέσει στη βουλή τα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκειμένου να “παρατηρήσει” ότι μετατρέπουν σε bonus τα χρήματα της κρατικής στήριξης.
Όσοι τις επιτίθενται στο εσωτερικό της κυβέρνησης την κατηγορούν για φραξιονισμό, ενώ στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι προσπαθώντας να την πλήξουν επισημαίνουν ότι τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου εννοώντας βέβαια κυρίως την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.
Το ερώτημα, βέβαια, το οποίο τίθεται από πολλές πλευρές είναι “Που το πάει η Βάσω”; Δεν αποκλείεται, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρήσει σε ανασχηματισμό, κάποια στιγμή, η Βάσω Παπανδρέου να υπουργοποιηθεί, έστω και αν έχει συγκρουστεί με τη “νέα τάξη πραγμάτων” όπως αυτή εκφράζεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η σύγκρουσή της με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος λόγω της επιβολής του μνημονίου αναλαμβάνει αυξημένες αρμοδιότητες, είναι χαρακτηριστική, ενώ πριν από καιρό είχε ηγηθεί της ομάδας άλλων 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχαν υποβάλλει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την αλλαγή των κανόνων διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου προς την κυβέρνηση κρύβεται η φιλοδοξία της να ηγηθεί εκείνη στο μέλλον της Τράπεζας της Ελλάδος από τη θέση του διοικητή.
Όσοι την γνωρίζουν καλά ισχυρίζονται ότι στόχος της, ενδόμυχος, είναι η σωτηρία της χαμένης τιμής της παράταξης. Αυτά βλέπουν κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ και προβλέπουν ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον, ιδιαίτερα αν υπάρξουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα συνολικά“. Στη συνέντευξη, ωστόσο, που παραχώρησε στο ”Έθνος της Κυριακής” ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και παλαιό μέλος της “ομάδας των τεσσάρων¨ Θεόδωρος Πάγκαλος έχει αντίθετη άποψη για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ

Σχόλια