Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

Πόκερ για τους αγωγούς Nabucco, South Stream και North Stream

Το σκληρό πόκερ για την κατασκευή των τριών αγωγών που θα προμηθεύουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο έχει ξεκινήσει. Ένα νέο κεφάλαιο ωστόσο ανοίγει με την προσπάθεια των ρώσων να πλήξουν την κατασκευή του Nabucco.

Σε νέο γύρο εισέρχεται ο αγώνας δρόμου για την κατασκευή των τριών αγωγών φυσικού αερίου, μέσω των οποίων η Ευρώπη θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ρωσία, αλλά και χώρες της Ασίας. Μόλις πριν από λίγες μέρες ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έκανε πρόταση συνεργασίας στοn γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE για συμμετοχή του στον ρωσοιταλικό αγωγό South Stream. Σύμφωνα ωστόσο με το γερμανικό τύπο η RWE κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κατασκευή του αγωγού Nabucco, που προωθεί η ΕΕ με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
Σημαντικό προβάδισμα για τον North Stream
Όμως, παρά τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Nabucco βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και μάλιστα την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του ρωσικού αγωγού North Stream. Το γεγονός αυτό επισήμανε ο αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα μιλώντας στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην Κομισιόν: «Δυστυχώς δεν γνωρίζω πότε θα ξεκινήσει το έργο. Η Ε.Ε. καθυστέρησε να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Nabucco. Κατά την άποψή μου η Ευρώπη θα έπρεπε να ανακοινώσει ότι παράλληλα με τον North Stream θα στηρίξει την κατασκευή και του Nabucco. Και αν υπάρχει ζήτηση για περισσότερο φυσικό αέριο να υποστηρίξει και την κατασκευή του South Stream. Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο επίτροπος για ζητήματα Βιομηχανίας Γκίντερ Ετινγκερ αυτό που χρειαζόμαστε είναι φυσικό αέριο όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από άλλες χώρες. Μπορεί να μην έχει ακόμα ξεκαθαριστεί από ποιες ακριβώς χώρες θα προμηθευτεί τελικά η Ευρώπη φυσικό αέριο, όμως η Ε.Ε. θα πρέπει να εκφράσει άμεσα την προσήλωσή της στον αγωγό Nabucco».
 Η Κομισιόν παίρνει τα μέτρα της…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του έτους οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία για τον Nabucco θα ανακοινώσουν χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου. Όπως όλα δείχνουν ωστόσο η ΕΕ παίρνει τα μέτρα της έτσι ώστε τον χειμώνα που έρχεται οι χώρες-μέλη να μην μείνουν χωρίς αέριο όπως έγινε πέρσι. O ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα εξηγεί: «Ψηφίσαμε νόμο που υποχρεώνει τις χώρες μέλη να τροποποιήσουν το δίκτυό τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε σε ώρα ανάγκης να μπορούν να προμηθεύονται αέριο και από άλλες πηγές. Παράλληλα, κάθε χώρα θα πρέπει να έχει έτοιμο σχέδιο δράσης σε περίπτωση διακοπής της ροής αερίου προς την Ευρώπη. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών υπόκεινται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια, ακόμα κι αν υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της Ευρώπης, καμιά χώρα-μέλος να μην μείνει χωρίς φυσικό αέριο».  

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5810315,00.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.