Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Π. Στάινμπρουκ :«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων της

Στο χορό των προγνώσεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπαίνει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Σε συνέντευξη προς το Der Spiegel ο Πέερ Στάινμπρουκ ζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

O σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων της. Θα ήταν σοβαρό λάθος, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ορισμένων τραπεζών, να αναβάλλεται διαρκώς και εις βάρος των φορολογουμένων το αναπόφευκτο», επισημαίνει ο Πέερ Στάινμπρουκ και διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να απαλλάξουν τη χώρα οι πιστωτές από ένα μέρος των χρεών της, παρατείνοντας το χρόνο αποπληρωμής, χαρίζοντας τα τοκοχρεωλύσια ή – όπως είναι ο τεχνικός όρος – εφαρμόζοντας ένα ‘haircut’». 

Ο Στάινμπρουκ επέκρινε την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τη διστακτικότητά της κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης: «Κατα την κρίσιμη φάση της ελληνικής κρίσης και της ευρωκρίσης η γερμανική κυβέρνηση δεν κατέστησε επαρκώς σαφές ότι το ευρώ δεν αποτελεί απλώς ένα νόμισμα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επέτρεψε να ανέβουν οι εθνικιστικοί-σοβινιστικοί τόνοι. Αυτό ήταν εκρηκτικά επικίνδυνο», λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών.

Κριτική στην Μέρκελ

Στο ερώτημα εάν η ευρωκρίση οφείλεται στους κερδοσκόπους, ο Πέερ Στάινμπρουκ απαντά ότι «για την ελληνική κρίση ευθύνονται οι κυβερνήσεις» και διευκρινίζει: «Οι μεν (σ.σ. οι ελληνικές) επειδή υπερχρεώθηκαν και εξαπάτησαν και οι δε (σ.σ. οι ευρωπαϊκές), επειδή παρέβλεπαν για πολύ καιρό τα «κόλπα» που γίνονταν. Σ’ αυτή την τελευταία παρατήρηση συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου», επισήμανε ο πρώην υπουργός.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5999246,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.