Για ποιον χτυπάει η κουδούνα...;;;

Πρώτο κουδούνι με 2.500 κενά στα σχολεία 

Της Χαράς Καλημέρη
Με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να μιλούν για περίπου 2.500 κενές θέσεις και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να διαβεβαιώνει ότι οι όποιες ελλείψεις θα αντιμετωπιστούν άμεσα, ξεκίνησε χθες η σχολική χρονιά.

«Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά ξεκινάμε με θετικούς οιωνούς», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου -μετά τον αγιασμό στη Σιβιτανίδειο Σχολή τον οποίο τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος- και πρόσθεσε: «Υπήρχαν προβλέψεις για 20.000 κενά, για μη λειτουργία των σχολείων. Δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τα κενά είναι πολύ λιγότερα και θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα».
Ο Κ. Παπούλιας
Η υπουργός επισκέφθηκε, επίσης, το 26ο δημοτικό σχολείο Νίκαιας μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τόνισε πως όλοι «έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε για το εύρυθμο των σχολικών μονάδων».
Υπενθυμίζεται ότι βάσει στοιχείων που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας την περασμένη εβδομάδα, η σχολική χρονιά ξεκινά με περίπου 2.600 κενές θέσεις όταν, πέρυσι τον Νοέμβριο, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ξεπερνούσαν τις 8.000. Με την εκτίμηση του υπουργείου περί των κενών θέσεων φαίνεται ότι συμφωνούν και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, εστιάζοντας πλέον στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία λόγω περικοπών.
Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ) κ. Θέμη Κοτσιφάκη, η πολιτική που ακολουθείται έχει ως αποτέλεσμα να καταργούνται ή να υποβαθμίζονται σημαντικοί θεσμοί, όπως είναι τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και τα «κρατικά φροντιστήρια», δηλαδή τα προγράμματα πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΟΛΜΕ, υπάρχουν περίπου 1.000 κενά καθηγητών την ίδια ώρα που ασκούνται πιέσεις για συγκρότηση τμημάτων άνω των 25 μαθητών. «Υπάρχουν περιπτώσεις τμημάτων με 28 έως 32 μαθητές σε μεγάλα αστικά κέντρα», πρόσθεσε ο κ. Κοτσιφάκης. Μάλιστα, το Δ.Σ. της τοπικής ένωσης καθηγητών των σχολείων Πειραιά, με απόφασή του, καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην μπαίνουν στην τάξη εάν υπάρχουν περισσότεροι από 25 μαθητές.
Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων. Σύμφωνα με στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από 39 νομούς υπάρχουν συνολικά 1.543 κενές θέσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες εντοπίζονται σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Ειδικότερα, λείπουν 596 δάσκαλοι, 268 νηπιαγωγοί, 317 καθηγητές αγγλικής γλώσσας, 170 γυμναστές και 192 καθηγητές μουσικής.
«Σε καμία χώρα του κόσμου δεν αρχίζει η νέα σχολική χρονιά με κενά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δημήτρης Μπράτης, αν και παραδέχθηκε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι.
Από την πλευρά της, πάντως, η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία χθες επισκέφθηκε το 3ο δημοτικό σχολείο Ελευσίνας (ένα από τα 800 ολοήμερα σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα), διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο ώστε «οποιοδήποτε κενό προκύψει να καλυφθεί αμέσως».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=58405147

Σχόλια