Με τον μηχανισμό στήριξης, που ενέκριναν οι χώρες της ευρωζώνης, «αγοράστηκε μόνο χρόνος»

Έντονες επικρίσεις κατά της καγκελαρίου Μέρκελ για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης εκτοξεύει ο Πέερ Στάινμπρουκ. 

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post, ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τονίζει ότι «ήταν εξαρχής σαφές πως η Ελλάδα, άρα και το ευρώ, δεν θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν χωρίς την ενεργό συμβολή της Γερμανίας». Όμως, «η καγκελάριος αρεσκόταν στο ρόλο της Madame No και της σιδηράς καγκελαρίου» επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι η κα Μέρκελ «επέτρεψε να την παρασύρουν τα ταμπλόιντ που δημιουργούσαν κλίμα κατά της Ελλάδας». 

«Αγοράστηκε μόνο χρόνος»

Σε σχετική ερώτηση, ο Πέερ Στάινμπρουκ εκφράζει την άποψη ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει με τις δικές της δυνάμεις από την τρύπα του χρέους» και διευκρινίζει ότι είναι ταμπού να μιλά κανείς για αυτό αλλά τα πράγματα είναι όντως έτσι. Με τον μηχανισμό στήριξης, που ενέκριναν οι χώρες της ευρωζώνης, «αγοράστηκε μόνο χρόνος» και κάποια στιγμή θα πρέπει και οι πιστωτές να συνεισφέρουν στην επίλυση του προβλήματος, και σε αυτούς ανήκουν και πολλές γερμανικές τράπεζες, κυρίως όμως γαλλικές, επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σε άλλη συνέντευξή του προς το Δεύτερο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), ο Πέερ Στάινμπρουκ υποστηρίζει ότι «τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση του ευρώ εξακολουθούν να υφίστανται». Και αυτά εντοπίζονται στο υπερβολικό χρέος και στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα κάποιων μεσογειακών χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδας», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. 

Σταμάτης Ασημένιος/dpa
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6013025,00.html 

Σχόλια