Sky News: Η Ρωσία μετέφερε 140 εκατ. ευρώ σε μετρητά και δυτικά όπλα στο Ιράν σε αντάλλαγμα για "καμικάζι" drones...


Η Ρωσία μετέφερε 140 εκατ. ευρώ σε μετρητά και μια επιλογή από όπλα, που κατέλαβαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στο Ιράν, με αντάλλαγμα δεκάδες φονικά drones για τον πόλεμό στην Ουκρανία
, ισχυρίστηκε πηγή ασφαλείας. 

Ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε κρυφά τα μετρητά και 3 τύπους πυρομαχικών - έναν βρετανικό αντιαρματικό πύραυλο NLAW, έναν αντιαρματικό πύραυλο των ΗΠΑ Javelin και έναν αντιαεροπορικό πύραυλο Stinger - σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Αυγούστου, σύμφωνα με πηγή του Sky News, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες. 

Τα όπλα ήταν μέρος μιας αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που προοριζόταν για τον ουκρανικό στρατό που «έπεσε στα χέρια της Ρωσίας», σύμφωνα με την πηγή. Η πηγή είπε ότι θα μπορούσαν να δώσουν στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν τη δυνατότητα να μελετήσει τη δυτική τεχνολογία και ενδεχομένως να την αντιγράψει. «Πιθανότατα θα κατασκευαστούν αντίστροφα (reverse engineering) και θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικούς πολέμους», είπε η πηγή. 

Από την πλευρά του, το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με περισσότερα από 160 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), συμπεριλαμβανομένων 100 drones Shahed-136, ισχυρίστηκε η ίδια πηγή. Αυτά έχουν το παρατσούκλι "drones αυτοκτονίας" επειδή εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση. 

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι μια περαιτέρω συμφωνία για drone αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ (174 εκατομμύρια λίρες), έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας τις τελευταίες ημέρες. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια άλλη μεγάλη προμήθεια UAV από το Ιράν σύντομα», είπε η πηγή. 

Οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Ρωσίας προσεγγίστηκαν για απάντηση στους ισχυρισμούς. Οι δυνάμεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν πρόσφατα εντείνει τις επιθέσεις με drone κατά της Ουκρανίας .

Σε συνδυασμό με περισσότερες συμβατικές επιθέσεις πυραύλων, έχουν στοχεύσει κρίσιμες εγκαταστάσεις ενέργειας και νερού σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου. 

Τα μπαράζ επιθέσεων έχουν σκοτώσει αμάχους, έχουν προκαλέσει εκτεταμένα μπλακ άουτ και εξαντλούν την ουκρανική αεροπορική άμυνα, με δαπανηρούς αντιαεροπορικούς πυραύλους που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των πολύ φθηνότερων drones.

sky.com

Σχόλια