Πως αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί τα ιρανικά καμικάζι drone "Shahed-136" που χρησιμοποιεί η Ρωσία...


Από την 20η Σεπτεμβρίου, οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν αρκετές περιπτώσεις Ρωσικών επιθέσεων από ιρανικά UAV. 

Υπάρχουν δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις όπου καμικάζι drones Shahed-136  καταρρίφθηκαν από τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας ή άλλες μονάδες των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας. 

Ο Ihnat (εκπρόσωπος της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας) εξήγησε ότι το Shahed-136 είναι μόλις ορατό στα ραντάρ... Είναι ένας σχετικά μικρός εναέριος στόχος που πετά κυρίως σε χαμηλό ύψος. Μπορεί να καταρριφθεί με διαφορετικά συστήματα αεράμυνας, ή ακόμα και φορητά όπλα. Αλλά οι καλύτερες επιλογές σε αυτή την περίπτωση θα ήταν τα αντιαεροπορικά όπλα, για παράδειγμα συστήματα αεράμυνας όπως το ZSU-23-4 Shylka της Ουκρανίας ή το γερμανικό Gepard. 

Τέτοια drones μπορούν επίσης να καταρριφθούν με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, επί του παρόντος, δεν είναι γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το Shahed-136 αυτή τη στιγμή. Είναι επίσης αβέβαιο εάν είναι το μόνο είδος UAV που παρείχε το Ιράν στη Ρωσία ή υπάρχουν και άλλα. 

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας κατέρριψε ένα αεροσκάφος Su-25, στην περιφέρεια Kherson και ένα drone καμικάζι Shahed-136 στην περιοχή Mykolaiv το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου. 

Στις 13 Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την πρώτη κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ιρανικής κατασκευής, Shahed-136. Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι το κατέρριψαν κοντά στο Kupiansk, στην περιοχή Kharkiv. 

Πηγή: Yurii Ihnat, εκπρόσωπος της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Ukrainska Pravda 

Σχόλια