Το Phoenix Ghost ένα μυστικό «drone αυτοκτονίας» που απέκτησε η Ουκρανία


Λίγα είναι γνωστά για τα νέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα,
τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να βρίσκουν και να καταστρέφουν τεθωρακισμένα οχήματα

Ο ουκρανικός στρατός θα αρχίσει σύντομα να παρακολουθεί και να επιτίθεται στις ρωσικές δυνάμεις με ένα μυστικό νέο «drone αυτοκτονίας» που παράγεται από την Aevex Aerospace , μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία που έχει σημαντική εμπειρία με μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει 121 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Phoenix Ghost στην Ουκρανία, όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανασυνταχθεί εκεί και είναι κάπως εκτεθειμένες σε επίπεδο, ανοιχτό έδαφος παρόμοιο με την Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνια.

Αμυντικοί αναλυτές λένε ότι φαίνεται ότι το Phoenix Ghost θα περιπλανηθεί στον ουρανό, αναζητώντας αθόρυβα στόχους. Μόλις βρει ένα, το drone πηγαίνει σε μια κατάδυση και εμβολίζει το αντικείμενο, πυροδοτώντας την εκρηκτική του κεφαλή. Οι αναλυτές εικάζουν ότι πρόκειται για ένα σχετικά μικρό όπλο που θα μπορούσε να είναι δύσκολο να δει κανείς ενάντια στη νέφωση που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ουκρανίας στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο.

Το συγκεκριμένο μέγεθος, το σχήμα, το ωφέλιμο φορτίο και οι δυνατότητες του οχήματος δεν έχουν αποκαλυφθεί. Ούτε κανείς εξήγησε την προέλευση του ονόματος του drone.

Το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι άρχισε να αναπτύσσει το όχημα προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Τέτοια όπλα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα επειδή ορισμένες χώρες, ιδίως οι ΗΠΑ, έχουν βαθιά εμπειρία με την τεχνολογία των drone και πολλά από αυτά τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εμπορική τεχνολογία.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για λεπτομέρειες», είπε ο Brian Raduenz, ο απόστρατος Αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της Aevex Aerospace. «Πρέπει να σας παραπέμψω στις παρατηρήσεις που έκανε ο Κίρμπισχετικά με αυτό.

Ο Κίρμπι, επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε στους δημοσιογράφους στις 21 Απριλίου, «Αυτό το μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα είναι σχεδιασμένο για τακτικές επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι αποκλειστικά, για επίθεση σε στόχους... Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σας δώσει μια εικόνα του τι βλέπει, φυσικά. Αλλά η κύρια εστίασή του είναι η επίθεση...

«Ο σκοπός του είναι παρόμοιος με αυτόν του Switchblade  , για τον οποίο έχουμε μιλήσει στο παρελθόν, το οποίο είναι βασικά ένα drone μονής κατεύθυνσης και ένα επιθετικό drone. Και ουσιαστικά αυτό έχει σχεδιαστεί να κάνει».

Το Switchblade είναι ένα αθόρυβο, ελαφρύ, πλήρως ηλεκτρικό drone κατασκευασμένο από την AeroVironment, μια εταιρεία με έδρα το Arlington της Βιρτζίνια. Το Popular Mechanics το περιγράφει ως «ρομπότ με κάμερα που πετάει με εκρηκτικό μέσα… που θα βοηθήσει να βρει ή να επιτεθεί σε κοντινούς εχθρούς, όχι σε μακρινούς».

Η έκδοση 5,5 λιβρών 300 του Switchblade μπορεί να μεταφερθεί στο σακίδιο ενός στρατιώτη και να εκτοξευθεί γρήγορα — καθιστώντας την εξαιρετικά χρήσιμη για Ουκρανούς στρατιώτες που προσπαθούν να ελιχθούν γύρω από ρωσικά στρατεύματα και οχήματα. Η μεγαλύτερη έκδοση 600 του Switchblade χρησιμοποιείται για την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, πολλά από τα οποία σκουπίζουν δρόμους στην περιοχή Donbas της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι έχει παράσχει τουλάχιστον 1.000 Switchblade στην Ουκρανία. Η χώρα χρησιμοποιεί επίσης τα πολύ μεγαλύτερα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, με πυραύλους κατευθυνόμενους με λέιζερ.

Αν και ο Raduenz αρνήθηκε να συζητήσει λεπτομερώς το Phoenix Ghost, φαίνεται ότι η Aevex Aerospace διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία. Συνεργάζεται με το τμήμα της General Atomics στο Σαν Ντιέγκο, τον κατασκευαστή ορισμένων διάσημων μη επανδρωμένων — και πολύ μεγαλύτερων — εναέριων οχημάτων όπως τα drones Predator και Reaper.

Η Aevex έχει περίπου 600 εργαζόμενους, μερικοί από τους οποίους αναπτύσσουν στο εξωτερικό για να βοηθήσουν τους στρατιωτικούς και εμπορικούς πελάτες της εταιρείας.

sandiegouniontribune

Σχόλια