Τι είναι τα Switchblade drone που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία-Δυνατότητες και εκπαίδευση


Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τα Switchblade drone
που ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει αποφασίσει να στείλει ως μέρος της μεγάλης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία...

Ας  δούμε όμως τι ακριβώς είναι και τι κάνουν τα εν λόγω drone  

Το Switchblade είναι ένα μικροσκοπικό drone-πυρομαχικό που σχεδιάστηκε από την AeroVironment και χρησιμοποιείται από πολλούς κλάδους του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρκετά μικρό για να χωρέσει σε ένα σακίδιο, το Switchblade εκτοξεύεται από έναν σωλήνα, πετά στην περιοχή του στόχου και επιτίθεται στον στόχο του ενώ πυροδοτεί την εκρηκτική του κεφαλή. Το όνομα του  προέρχεται από τον τρόπο που τα ελατηριωτά φτερά αναδιπλώνονται μέσα σε ένα σωλήνα και ανοίγουν όταν απελευθερωθούν. 

Παρουσιάστηκε το 2011, το αρχικό Switchblade μετονομάστηκε σε Switchblade 300...Μετά την αποκάλυψη της πολύ μεγαλύτερης και πολύ διαφορετικής παραλλαγής κατά της θωράκισης προέκυψε το Switchblade 600 το 2020. 

Στις 16 Μαρτίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «100 τακτικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα» θα παρασχεθούν στην Ουκρανία ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα αποτελεί «ένα πλήρες πακέτο συστημάτων εκτόξευσης και ελέγχου εδάφους και δυνητικά πολλαπλά drones.» Καθένα από αυτά τα συστήματα φέρει δέκα drones Switchblade, φτάνοντας συνολικά τα 1.000. Το πακέτο περιλαμβάνει Switchblade 300s κατά προσωπικού και Switchblade 600s κατά της θωράκισης. Στις 13 Απρ. 2022 οι ΗΠΑ αποφάσισαν την αποστολή 100 επιπλέον συστημάτων Switchblade

Switchblade 300

Το Switchblade 300 έχει σχεδιαστεί ως αναλώσιμο UAV για αύξηση της ισχύος πυρός ακριβείας για μονάδες πεζικού μεγέθους διμοιρίας. Έχει μήκος 2 πόδια (610 χλστ.) και βάρος 6 λίβρες (2,7 κιλά) συμπεριλαμβανομένης της θήκης μεταφοράς και του εκτοξευτήρα, καθιστώντας το αρκετά μικρό και ελαφρύ για να το μεταφέρει ένας στρατιώτης. 

Μπορεί να ελεγχθεί έως και 10 km (6,2 mi). Το μικρό του μέγεθος περιορίζει την εμβέλεια του στα 10 λεπτά. Αυτό το καθιστά ακατάλληλο για ρόλους ανίχνευσης, αλλά είναι χρήσιμο για εμπλοκή στόχων και για βοήθεια στην ανακούφιση μονάδων που έχουν καθηλωθεί από εχθρικά πυρά. 

Το Switchblade χρησιμοποιεί έγχρωμη κάμερα και GPS για να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί και να εμπλέκει στόχους, καθώς και για να μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων η αποστολή του. Η κεφαλή του έχει εκρηκτική γόμωση ισοδύναμη με χειροβομβίδα 40 χιλιοστών για την καταστροφή ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων και προσωπικού. Ο χειριστής μπορεί να απενεργοποιήσει το Switchblade και να στοχεύσει ξανά. Το drone προωθείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα, επομένως το μικρό του μέγεθος και η αθόρυβη πτήση του καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό ή την προσπάθεια αναχαίτισης 


Switchblade 600 

Τα μεγαλύτερα drone Switchblade 600 ζυγίζουν 50 λίβρες (23 κιλά), είναι φορητά και μπορούν να αναπτυχθούν σε 10 λεπτά. Έχει σχεδιαστεί για πτήση ως τα 40 km (25 mi) σε 20 λεπτά και στη συνέχεια να περιπλανηθεί για άλλα 20 λεπτά (που του δίνει συνολική εμβέλεια 80 km (50 mi). Επιτίθεται με ταχύτητα 115 mph (185 km/h), μεταφέροντας μια κεφαλή ATGM βασισμένη στο FGM-148 Javelin, σχεδιασμένο να εξουδετερώνει τεθωρακισμένα οχήματα. 

Ένα σύστημα ελέγχου πυρός που βασίζεται σε tablet με οθόνη αφής μπορεί να ελέγχει χειροκίνητα ή αυτόνομα τα drone. Είναι ασφαλισμένο μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσμων δεδομένων.

Το Πεντάγωνο εξετάζει επιλογές για το πώς μπορεί να εκπαιδεύσει περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις, για τη χρήση drones Switchblade που παρέχουν οι ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό. Μελλοντικές εκπαιδεύσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν με τα αμερικανικά στρατεύματα, που έχουν αναπτυχθεί για να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε αμερικάνος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους την Τετάρτη 14 Απρ. 2022. 

Το Πεντάγωνο εξετάζει «μια σειρά επιλογών» για την εκπαίδευση της Ουκρανίας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade και άλλα οπλικά συστήματα, είπε ο αξιωματούχος, πέρα ​​από τις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με Ουκρανούς που βρίσκονταν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες για προηγουμένως προγραμματισμένες εμπλοκές. 

Μια επιλογή θα ήταν τα στρατεύματα που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Αν χρειαστεί να γίνει πρόσθετη εκπαίδευση σε οποιαδήποτε συστήματα παρέχονται στην Ουκρανία, θα εξετάσουμε μια σειρά επιλογών για το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η εκπαίδευση».

exomatiakaivlepo

Σχόλια