Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πρώτοι drone "αναχαιτιστή"αλλά η Ουκρανία έγινε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε ένα στη μάχη


Το περιστατικό των ουκρανικών δυνάμεων που κατέρριψαν ένα ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο με ένα φτηνό και αναλώσιμο drone FPV, είναι ιστορικό καθώς ανοίγει μια νέα σελίδα ανάπτυξης στην εδώ και καιρό παραμελημένη θέση των drones αναχαίτισης

Το χτύπημα ενός ρωσικού ελικοπτέρου Mi-28 πάνω από τα ουκρανικά πεδία μάχης, είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός, όχι μόνο από τεχνικής αλλά και ιστορικής άποψης. Πρώτον, έγινε η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ελικοπτέρου να δέχεται χτύπημα από drone , πρωτοφανές στην ιστορία του πολέμου. Δεύτερον, είναι σημαντικό ως ορόσημο στην πορεία ανάπτυξης φθηνών και μαζικής παραγωγής, ως εκ τούτου αποτελεσματικών όπλων αεράμυνας. Οι Ουκρανοί μηχανικοί έχουν επενδύσει πολλά σε αυτή την προσπάθεια από το ξέσπασμα της μεγαλύτερης εισβολής της Ρωσίας.

Και οι Ουκρανοί δεν είναι μόνοι. Η αναζήτηση μιας αποτελεσματικής λύσης κατά των εχθρικών drones και των περιπλανώμενων πυρομαχικών συνεχίστηκε από πολλούς, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών κατασκευαστών όπλων. Το Coyote της Raytheon (τώρα μετονομάστηκε σε RTX) ήταν εννοιολογικά παρόμοιο στο ξεκίνημά του, αν και μεταμορφώθηκε δραστικά στη διαδικασία ανάπτυξης. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, ένα βήμα τη φορά. Στο αναφερόμενο επεισόδιο της κατάρριψης του Mi-28, εμπλέκεται ένα μικρό drone FPV συνήθως εξοπλισμένο με μπαταρία και χειροβομβίδα ή κεφαλή συνδεδεμένη με εκρηκτικά. Με απλά λόγια, ήταν το πρώτο όπλο με έλικα που χτύπησε ποτέ ελικόπτερο. Όχι όμως το πρώτο που σχεδιάστηκε. Ενδεικτική φωτογραφία: η μόνη διαθέσιμη εικόνα ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού drone FPV. 


Σε αυτή τη φωτογραφία, ένα drone καταρρίπτει ένα ρωσικό αναγνωριστικό drone της σειράς ZALA. Ο χειριστής κατάφερε να απαθανατίσει στην κάμερα στιγμιότυπα από το μοιραίο χτύπημα. 
 
Ένα σύστημα γνωστό ως FS-LIDS χρησιμοποιεί συσκευές που Coyote Block 2, ένα υποηχητικό αεροσκάφος "αναχαιτιστή" με εμβέλεια εμπλοκής στόχου 15 χιλιομέτρων.


Ο προκάτοχός του, το Coyote Block 1, ήταν ένα ηλεκτρικό μη επανδρωμένο drone με έλικα παρόμοιο σε σχεδιασμό με τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Switchblade . Ωστόσο, οι δοκιμές έδειξαν ότι αυτή η διαμόρφωση δεν μπορούσε να παράγει μια κινητική ενέργεια αρκετά υψηλή για να εξουδετερώσει αποτελεσματικά τις εναέριες απειλές, έτσι η προπέλα αντικαταστάθηκε με κινητήρα τζετ στην επόμενη τροποποίηση.


Το αρχικό Coyote, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για έρευνα τυφώνων από ειδικούς στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, Ηνωμένες Πολιτείες  (Αρχείο φωτογραφίας: NOAA).

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ουκρανικά drones "αναχαιτιστές" FPV, μπορεί να χρειάζονται πολλές βελτιώσεις προτού αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και γίνουν μια πλήρως ικανή απειλή για τη ρωσική αεροπορία. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι η ανάπτυξή τους διευκολύνεται από την πραγματική εμπειρία εφαρμογής και τις απτές απώλειες που προκαλούνται στις εχθρικές δυνάμεις, παρόλο που η ζημιά μπορεί, προς το παρόν, να διορθωθεί με επισκευές.


Σχόλια