Ένα μικρό drone της Ουκρανίας κατάφερε να χτυπήσει ένα ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Mi-28 Havoc κατά τη διάρκεια της πτήσης; 


Στις 7 Αυγούστου 2024, ο δημοσιογράφος Andrii Tsaplienko ανέφερε (στο Telegram) ότι, ουκρανοί χειριστές drone έπληξαν με επιτυχία την πίσω έλικα ενός ρωσικού επιθετικού ελικοπτέρου Mi-28 Havoc στην περιοχή Kursk. 

Εάν επιβεβαιωθεί με εικόνες ή βίντεο
, αυτό το περιστατικό θα καταδείξει για άλλη μια φορά την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα των ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS), ιδιαίτερα μικρών, φθηνών drones FPV, στη στόχευση στρατιωτικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας.

Αυτό το περιστατικό αποτελεί επίσης μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Ουκρανίας για τη χρήση διαφόρων τύπων drones, για να παρεμποδίσουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα.

Οι χειριστές drones της Ουκρανίας μπορεί να έχουν χτυπήσει με επιτυχία την πίσω έλικα ενός ρωσικού Mil Mi-28 Havoc, ενός επιθετικού ελικοπτέρου που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, για να καλύψει την ανάγκη για ένα ελικόπτερο ανώτερο από το Mi-24 Hind πολλαπλών ρόλων.

Η ανάπτυξη από την Ουκρανία drones FPV (First-Person View) έχει προσφέρει αξιοσημείωτα τακτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα έναντι της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα , μεταξύ Αυγούστου 2023 και Ιανουαρίου 2024, η Ουκρανία ανέπτυξε περίπου 3.886 drones FPV, σε σύγκριση με 2.889 της Ρωσίας την ίδια περίοδο. Αυτά τα drones έχουν στοχεύσει κυρίως ρωσικά στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό, διατηρώντας ένα πλεονέκτημα στις καθημερινές επιδρομές.

Το χαμηλό κόστος των drones FPV, που συχνά φτάνει τα 284 $ για μοντέλα 7 ιντσών, τα καθιστά πρακτική επιλογή για χτυπήματα υψηλής ακρίβειας. Επιπλέον, έρευνα του αναλυτή Volodymyr Dacenko δείχνει ότι, τα drones εξοπλισμένα με μηχανισμούς ρίψης χειροβομβίδων ή που χρησιμοποιούνται ως περιφερόμενα πυρομαχικά μιας χρήσης είναι εξαιρετικά οικονομικά για την καταστροφή εξοπλισμού του εχθρού. Για παράδειγμα, η στόχευση σχηματισμών πεζικού με drones FPV, μπορεί να είναι σχεδόν επτά φορές φθηνότερη από τη χρήση πιο προηγμένων συστημάτων όπως το American Switchblade 300.

Παρά τους περιορισμούς της Κίνας στις εξαγωγές εξαρτημάτων drone, η Ουκρανία κατάφερε να διατηρήσει και να επεκτείνει την παραγωγή drone FPV μέσω πολύπλοκων διαδρομών προμηθειών και εγχώριας καινοτομίας. Αν και αυτοί οι περιορισμοί περιπλέκουν τις προμήθειες, η συνεργασία της Ουκρανίας με τους δυτικούς συμμάχους και την τοπική παραγωγή επέτρεψε συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία των drone και στην ανάπτυξη drones μεγάλης εμβέλειας.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση, ειδικά με επιθέσεις σε ευαίσθητους στόχους όπως ο σταθμός radar έγκαιρης προειδοποίησης Voronezh-M στις 26 Μαΐου 2024.

Για την Ουκρανία, τα drones FPV προσφέρουν τακτικά πλεονεκτήματα, και μεγάλη αποτελεσματικότητα, ειδικά στον πόλεμο χαρακωμάτων. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αυτά τα drones για επιθετικά χτυπήματα και επιχειρήσεις κατά των drones, εμπλέκοντας ρωσικά UAV για να προστατεύσουν τις θέσεις τους. Σε στρατηγικό επίπεδο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας έχουν στοχεύσει επιτυχώς τοποθεσίες βαθιά μέσα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και κρίσιμων εγκαταστάσεων πετρελαίου. Η στρατηγική είναι η υποβάθμιση των στρατιωτικών πόρων της Ρωσίας και η επιβολή οικονομικού και ψυχολογικού κόστους. Η στόχευση διυλιστηρίων και αποθηκών πετρελαίου διακόπτει τον εφοδιασμό καυσίμων που είναι ζωτικής σημασίας για τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και επηρεάζει τη ρωσική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ως εκ τούτου, η ικανότητα παραγωγής drone της Ουκρανίας έχει αυξηθεί σημαντικά το 2024, με προβλέψεις για παραγωγή άνω του ενός εκατομμυρίου drones μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τις αρχές του 2024, είχαν παραχθεί περίπου 200.000 drones FPV για την αντιμετώπιση των ελλείψεων βλημάτων πυροβολικού στην πρώτη γραμμή.

Η παραγωγική ικανότητα αναμένεται να φτάσει τα δύο εκατομμύρια drones διαφόρων τύπων, όπως τα Bober και Liutyi, ικανά για χτυπήματα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας. Αυτή η κλιμάκωση στηρίζεται σε περισσότερες από 200 ουκρανικές εταιρείες στον τομέα των UAV, με μηνιαίες δυνατότητες παραγωγής περίπου 150.000 μονάδων, παρέχοντας στις ουκρανικές δυνάμεις μέσα για τον εντοπισμό και τη στόχευση ρωσικών ελικοπτέρων όπως το Mil Mi-28.

Armyrecognition

Σχόλια