Στον anti-drone θόλο "χωράει" και το ελληνικό σύστημα "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" της ΕΑΒ - Οι λόγοι πέρα από εθνικοί είναι και αυτονόητοι


Σε πρόσφατο άρθρο του ο απερχόμενος Διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ
Δημήτριος Παπακώστας δήλωσε μεταξύ άλλων: 

"Ταυτόχρονα η Εταιρεία αναπτύσσει σύγχρονα συστήματα άμυνας και αποτροπής μέσα στα πλαίσια του έξυπνου πολέμου. Τα προγράμματα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ είναι συστήματα αντιμετώπισης drones, τα οποία έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο με επιτυχία." ( ΠΗΓΗ )

Ο νέος πρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Αλέξανδρος Διακόπουλος σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  (Κυριακή 11 Φεβ. 2024) τόνισε:  

"Η ΕΑΒ, σημειώνει, πρέπει και σκοπεύει να εμπλακεί ενεργά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διττής χρήσης, νέων οπλικών συστημάτων, τηλεπικοιωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, drones και anti-drones, loitering munitions και μικροδορυφόρων.

Μπορεί η ΕΑΒ να μετατραπεί σε εργοστάσιο ανάπτυξης εγχώριων συστημάτων; Και αν ναι, ποια μπορεί να είναι αυτά (γενικές κατηγορίες);

Ήδη η ΕΑΒ έχει προχωρήσει αρκετά σε προγράμματα κατασκευής drones και anti-drones, με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης. Θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε αυτά τα προγράμματα σύμφωνα με το όραμά μας. "

Με απλά λόγια η πρώην & η νυν διοίκηση της ΕΑΒ δήλωσαν ότι, έχουν κατασκευάσει drones και συστήματα anti-drone...

Τον τελευταίο χρόνο έχουν δει το φως της δημοσιότητας άρθρα δημοσιογράφων του χώρου με πληροφορίες για συστήματα anti-drone που έχουν αγορασθεί και προωθηθεί σε μονάδες...

Ο Κώστας Σαρικάς έγκριτος δημοσιογράφος μας δίνει την εικόνα σε σημερινό άρθρο του " Αντι – drone «θόλος» χτίζεται πάνω από το Αιγαίο: Έτσι γίνεται απροσπέλαστο από κάθε μη επανδρωμένη απειλή "

Το «χτίσιμο» του αντιαεροπορικού, anti – drone «θόλου» πάνω από το Αιγαίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα στρατιωτική ηγεσία όπως άλλωστε επισήμανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες έπειτα από τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και την επιλογή του νέου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη αλλά και των Αρχηγών στους τρεις Κλάδους.

Η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, ειδικά στον τομέα των οπλισμένων μη επανδρωμένων (UCAV) προβληματίζει ιδιαίτερα το ελληνικό Επιτελείο, καθώς ο στόλος των οπλισμένων drones που διαθέτουν πλέον οι γείτονες αποτελεί ίσως την κορυφαία απειλή όχι μόνο για τις δυνάμεις άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο αλλά συνολικά για Μονάδες, Σχηματισμούς, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποδομές, πολεμικά πλοία  και χερσαία οπλικά συστήματα.

Ο σκοπός του εξοπλιστικού προγράμματος

Ο σχεδιασμός της anti – drone «ομπρέλας» δεν θα αφορά μόνο μη επανδρωμένα UAV και UCAV αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας έναντι κάθε απειλής από τον αέρα, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και βαλλιστικούς  πυραύλους.

Το πρώτο βήμα έγινε ήδη  καθώς σε όλα τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα προηγμένων αισθητήρων με δυνατότητα αυτόνομης ανίχνευσης κάθε είδους μη επανδρωμένου drone είτε πρόκειται για UAV είτε για οπλισμένο UCAV είτε οποιοδήποτε άλλο ιπτάμενο μέσο, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

drone

Ταυτόχρονα έχουν ήδη εγκατασταθεί δοκιμασμένα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών (jammers) τα οποία ουσιαστικά «τυφλώνουν» τα εχθρικά μη επανδρωμένα drones, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αυτά κατευθύνονται από τη βάση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το διπλό σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης αλλά και παρεμβολών πρόκειται να εγκατασταθεί σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και σε καίριες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με έμφαση στα χερσαία σύνορα.  Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα τοποθέτησής του πάνω σε πλοία του Στόλου, με στόχο να μπορούν να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα σε περιοχές ενδιαφέροντος ή ακόμα και επιχειρήσεων.

Υ.Γ

Για την ύπαρξη, την λειτουργία, τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του συστήματος "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" σας έχουμε ενημερώσει με αρκετά άρθρα, με πιο πρόσφατο το... Όταν η ΕΑΒ παρουσίασε πριν 7 χρόνια το anti-drone radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" κανείς δεν μίλαγε για την αντιμετώπιση της απειλής-Τώρα όλοι κόπτονται... 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην και του νυν Διευθύνοντα & Προέδρου της ΕΑΒ, η εταιρεία έχει κατασκευάσει anti-drone σύστημα. Παράλληλα πιστεύουμε ότι η (πρώην) Διοίκηση της ΕΑΒ έχει ενημερώσει το ΥΠΕΘΑ για το σύστημα & τις δυνατότητες του.

Το σκεπτικό του άρθρου δεν είναι να ασκήσει κριτική στην επιβεβλημένη κατά την άποψή μας απόκτηση και αγορά συστήματος anti-drone

Θέτουμε όμως τα εξής ζητήματα...

  • Της πλήρους αξιοποίησης εθνικών προϊόντων και συστημάτων που αποδεδειγμένα λειτουργούν και έχουν δοκιμασθεί έχοντας εξαιρετικά χαρακτηριστικά & επιδόσεις...
  • Θέτουμε την παράμετρο της ενσωμάτωσης ή συνεργασίας του anti-drone της ΕΑΒ, με το όποιο σύστημα έχει ή πρόκειται να αγορασθεί.

Οι λόγοι πέρα από εθνικοί είναι και αυτονόητοι.- 

Σχόλια