Συστήματα & Τακτικές του US Navy για Αντιμετώπιση των drones στην Ερυθρά Θάλασσα...


Πριν από δεκατρία χρόνια, ο σημερινός αρχηγός του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού ήταν κυβερνήτης του αντιτορπιλικού Carney

Ακόμη και το 2010, τα αερομεταφερόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν μια απειλή, για την οποία το πλοίο του είχε τακτικές και πυρομαχικά σε ετοιμότητα, είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα ο Ναύαρχος Brendan McLane, τώρα επικεφαλής των Ναυτικών Δυνάμεων Επιφανείας. 

Ο McLane αρνήθηκε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες του πώς ο αγώνας στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζει τις τακτικές και την εκπαίδευση κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης, επικαλούμενος θέματα απορρήτου, είπε ότι ο στόλος επιφανείας παρακολουθεί τις εξελίξεις «πολύ στενά». 

«Έχουμε τους εκπαιδευτές τακτικών πολέμου που συμμετέχουν στην ανάλυση των δεδομένων που λαμβάνουμε από το Carney και τα άλλα πλοία», είπε. «Και εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τα προφίλ και τι πρέπει να κάνουμε όταν πρόκειται να εγκαταστήσουμε το οπλικό μας σύστημα στο πλοίο για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ... μέγιστη αμυντική ικανότητα ανά πάσα στιγμή».  

«Δεν έχω ιδέα ποιο συγκεκριμένο δόγμα χρησιμοποιούν τα πλοία μας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά γενικά εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν πολλούς πυραύλους ανά εμπλοκή», είπε ο απόστρατος του USN & αναλυτής Χολμς. 

«Αν πρόκειται για εμπλοκή SM-2 … η τελευταία παραλλαγή του SM-2 φαίνεται να κοστίζει περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια ανά γύρο, επομένως μιλάμε για κάτι κοντά στα 5 εκατομμύρια δολάρια για να καταρριφθεί μια πιθανώς φθηνή απειλή. 


Τα αντιτορπιλικά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν όπλα μικρότερου βεληνεκούς, όπως τον πύραυλο Evolved Sea Sparrow ή τον πύραυλο Rolling Air Frame, πυρομαχικά που μπορούν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερους αριθμούς, σύμφωνα με τον Κλάρκ.

«Οι σημερινές επιχειρήσεις θα τονίσουν τη βιωσιμότητα του στόλου επιφανείας των ΗΠΑ, ο οποίος βασίζεται σε σχετικά ακριβά όπλα για αυτοάμυνα», δήλωσε ο Μπράιαν Κλαρκ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Χάντσον, σε email στους Navy Times. 

Το να μην βασιζόμαστε τόσο πολύ στα SM-2 για την εξάλειψη των απειλών των Χούτι και να εμπλακούμε σε επιθετικά drones με διαφορετικά συστήματα σε μικρότερη εμβέλεια, ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και το πλήρωμά του, προειδοποίησε ο ο Τζέιμς Χολμς, πρώην αξιωματικός επιφανειακού πολέμου και διευθυντής ναυτιλιακής στρατηγικής στη Ναυτική Σχολή Πολέμου. «Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να επιφέρουμε ένα soft kill, είτε μέσω των νέων αναβαθμίσεων ηλεκτρονικού πολέμου στα αντιτορπιλικά μας, είτε μέσω όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας, σίγουρα αξίζει να διερευνήσουμε καθώς προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος και να διαχειριστούμε τα αποθέματα όπλων», είπε. ο Χολμς.

Ο στόλος θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ιδέες για την άμυνα έναντι τέτοιων επιθέσεων που δεν απαιτούν πυροδότηση των SM-2 τους, έναν συνδυασμό αμυντικών αεροσκαφών, ηλεκτρονικού πολέμου και άλλων πόρων, πρόσθεσε. 

Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει επιβεβαιώσει τη χρήση πυραύλων SM-2, ο Κλαρκ είπε ότι υποψιάζεται ότι τα πλοία χρησιμοποιούν ήδη και άλλα συστήματα κατά των λιγότερο ικανών drones. «Τα πυροβόλα όπλα [πέντε ιντσών] έχουν αντιαεροπορική ικανότητα, ωστόσο, και το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει φορητά και σταθερά συστήματα αντι-drone [ηλεκτρονικού πολέμου] όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από τον Στρατό και το Σώμα Πεζοναυτών», είπε. 

Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SLQ-32 θα μπορούσε επίσης να παρεμβάλει τα σήματα πλοήγησης ή εντολής ενός drone, πρόσθεσε ο Κλάρκ. 

AN/SLQ-32(V)3

 «Τελικά, η πιθανή μελλοντική αύξηση του αριθμού των ταυτόχρονων εισερχόμενων απειλών θα απαιτήσει υψηλότερες δυνατότητες αμυντικών πυρών, και αυτές δεν μπορεί να είναι μόνο ακριβές (βλήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς). "Υπάρχει προφανώς επίσης περιορισμένος χρόνος αντίδρασης μόλις εντοπιστεί ένας εισερχόμενος πύραυλος κρούζ κατά πλοίων ή drone."

navytimes.com

Σχόλια