Ένας πύραυλος 2 εκ. $ εναντίον ενός drone 2.000 $: Το Πεντάγωνο ανησυχεί για το κόστος των επιθέσεων των Χούτι


Καθώς τα αμερικανικά πολεμικά πλοία καταγράφουν καταρρίψεις εναντίον drones και πυραύλων Χούτι
στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν ολοένα και περισσότερο, όχι μόνο για την απειλή για τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις και τη διεθνή ναυτιλία – αλλά και για το αυξανόμενο κόστος διατήρησης τους.

Τα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέρριψαν 38 drones και πολλαπλούς πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας. 

Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, που μεταφέρουν πετρέλαιο μέσω των πιο ζωτικής σημασίας στον κόσμο ναυτιλιακών οδών . Μόνο το περασμένο Σάββατο, το αντιτορπιλικό USS Carney αναχαίτισε 14 καμικάζι drones.
Οι ηγέτες των Χούτι έχουν πει ότι οι επιθέσεις είναι μια ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους και ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα,  έναν νέο διεθνή ναυτικό συνασπισμό για τη διαφύλαξη της ναυτιλίας και την αντιμετώπιση των επιθέσεων.

Το κόστος χρήσης πανάκριβων ναυτικών πυραύλων - που μπορούν να φτάσουν τα 2,1 εκατομμύρια δολάρια ανά βολή - για την καταστροφή μη εξελιγμένων drones των Χούτι - κόστους που υπολογίζεται σε μερικές χιλιάδες δολάρια το καθένα - είναι μια αυξανόμενη ανησυχία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι σε συνέντευξη για αυτήν την ιστορία, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
«Η αντιστάθμιση του κόστους δεν είναι με το μέρος μας», είπε ένας αξιωματούχος του DOD.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και προτρέπουν το DOD να αρχίσει να εξετάζει επιλογές χαμηλότερου κόστους για την αεράμυνα.

«Αυτό γίνεται γρήγορα πρόβλημα γιατί το μεγαλύτερο όφελος, ακόμα κι αν καταρρίψουμε τους εισερχόμενους πυραύλους και τα drones τους, είναι υπέρ τους», δήλωσε ο Mick Mulroy, πρώην αξιωματούχος του DOD και αξιωματικός της CIA. «Εμείς, οι ΗΠΑ, πρέπει να αρχίσουμε να εξετάσουμε συστήματα που μπορούν να εξουδερερώσουν την απειλή με μικρό κόστος».
Οι αξιωματούχοι του DOD δεν επιβεβαίωσαν ποιοι τύποι όπλων χρησιμοποιούνται ή το βεληνεκές στο οποίο αναχαιτίζονται τα drones, επικαλούμενοι θέματα  ασφάλειας. Αλλά πρώην αξιωματούχοι και ειδικοί του DOD είπαν ότι μόνο ένα όπλο θα είχε νόημα για αυτή τη δουλειά: το Standard Missile-2, ένα όπλο αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να φτάσει έως και 92 ή 130 ναυτικά μίλια.  Η τελευταία παραλλαγή, το Block IV, κοστίζει 2,1 εκατομμύρια δολάρια η βολή .
Ένα αντιτορπιλικό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τα όπλα 5 ιντσών του πλοίου , τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε παρόμοια drones με θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού με εμπειρία σε αυτόν τον τύπο πλοίων. Αυτή είναι μια επιλογή χαμηλότερου κόστους, αλλά μπορεί να φτάσει μόνο στόχους λιγότερο από 10 ναυτικά μίλια μακριά.
Οι επιλογές μικρότερου βεληνεκούς είναι ο πύραυλος Evolved Sea Sparrow, που έχει σχεδιαστεί για να πλήττει στόχους σε απόσταση μικρότερη από 5 ναυτικά μίλια και κοστίζει 1,8 εκατομμύρια δολάρια ανά βολή ή το Σύστημα όπλων Close-In 20 χιλιοστών, για στόχους εντός ενός ναυτικού μιλίου, σύμφωνα με τον προηγούμενο. Αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού.
Αλλά και πάλι, όσο πιο κοντά πλησιάζουν τα όπλα των Χούθι στο πλοίο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόσκρουσης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι τα αντιτορπιλικά έχουν περιορισμό στο πόσους πυραύλους μπορούν να εκτοξεύσουν
. Αλλά με τόσα πολλά αντιτορπιλικά στην περιοχή, πιθανότατα δεν θα είναι πρόβλημα στο εγγύς μέλλον.

Αντίθετα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα καμικάζι drones των Χούτι, τα οποία είναι κυρίως ιρανικής κατασκευής, κοστίζουν μόλις 2.000 δολάρια το πολύ. 

Το μεγαλύτερο Shahed-136 εκτιμάται στα 20.000 δολάρια, είπε ο Shaan Shaikh, συνεργάτης του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή είναι μια σημαντική διαφορά κόστους.

«Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν καλύτερη επιλογή από αυτήν που χρησιμοποιούν», είπε ο Samuel Bendett, σύμβουλος του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων, μιας ομοσπονδιακής δεξαμενής σκέψης για το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Έκανε έναν παραλληλισμό των δυνατοτήτων του DOD με τις δυνατότητες της Ουκρανίας, καθώς καταρρίπτει ρωσικά drones.
«Προφανώς, αυτός είναι ένας διαφορετικός τομέας – η χρήση των drones των Χούτι στη θάλασσα μπορεί να είναι μια διαφορετική επιχείρηση, αλλά φαίνεται ότι η μείωση του κόστους τέτοιων άμυνων είναι απαραίτητη μακροπρόθεσμα», είπε ο Bendett.

politico.com

Υ.Γ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και την απειλή των drones των Χούτι ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας δήλωσε: 

"Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας..."

Καλό θα είναι να ενημερώσει κάποιος τόσο τον κ. ΥΕΘΑ όσο και τον κ. ΑΓΓΕΘΑ, να εξετάσουν σοβαρά την συνδρομή & χρήση του συστήματος "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ"  της ΕΑΒ, με σκοπό να αυξήσουν τις δυνατότητες της φρεγάτας που θα αποσταλεί στην περιοχή, στον τομέα αντιμετώπισης των drones των Χούτι. 

Σχόλια