"Στάχτη" στρατιωτικές υποδομές των Χούθι ύστερα από δυτικά πυραυλικά χτυπήματα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αμυντική επιχείρηση» και τόνισε ότι δεν θα διστάσει να δώσει νέα εντολή αν οι αντάρτες συνεχίσουν να αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας

Οι επιθετικές ενέργειες των ανταρτών Χούτι της Υεμένης τους τελευταιους δύο μήνες υποχρέωσαν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους να παρέμβουν στρατιωτικά στην Υεμένη με στόχο όπως λένε «να επαναφέρουν την σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφεραν ότι πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο και μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν με πυραύλους ραντάρ και υποδομές drones των ανταρτών, η οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι πρόκειται για «αμυντικά πλήγματα». Παράλληλα τόνισε ότι «δεν θα διστάσει να δώσει εντολή για περεταίρω χτυπήματα, αν χρειαστεί».

Εκτός από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στα «ταραγμένα ύδατα» της Ερυθράς Θάλασσας επιχειρούν επίσης δυναμεις από τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ολλανδία και το Μπαχρέιν.

Νωρίτερα, αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας σε δυτικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι στόχος είναι να μειωθεί η δυνατότητα των Χούθι να χτυπούν εμπορικά πλοία στην περιοχή. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν θα του φανεί περίεργο αν οι αντάρτες προχωρήσουν σε αντίποινα.

Λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, οι Χούθι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα. Οι επιθετικές τους ενέργειες στην Ερυθρά Θάλασσα, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο. 

Ο Οσάμα Ράμπι, επικεφαλής της Αρχής που διαχειρίζεται την Διώρυγα του Σουέζ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τα δυτικά πλήγματα στην Υεμένη, δήλωσε ότι λόγω των ενεργειών των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 40% αφού πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες δεν προτιμούν πλέον αυτή την θαλάσσια οδό.

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι η κίνηση των πλοίων μεθώθηκε κατά 30% το πρώτο δεκαήμερο του 2024. Παρόλα αυτά, ο κ. Ράμπι εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι τα πλοία θα επιστρέψουν και πάλι στην περιοχή μόλις τελειώσει αυτό το ζήτημα».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Υεμένη και έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση».

Η Ρωσία ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ η Χεζμπολάχ του Λιβάνου καταδίκασε τα δυτικά πυραυλικά χτυπήματα.

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις της Δύσης στην Υεμένη και έκανε λόγο για «παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, της εδαφικής της ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου».

euronews

Σχόλια