Παράδοξα και Πραγματικότητα-Αναζητώντας την Πλήρη Εικόνα

Του Μπάμπη Παπασπύρου

Το 2023 φέρνει μια σειρά από παράδοξα στα οικονομικά στατιστικά της Ελλάδας, όπως παρουσιάζονται σε δημοσίευμα του Economist .

Η ανάλυση των δεδομένων απαιτεί προσοχή, καθώς τα ποσοστά μεταβολής των στατιστικών μπορεί να παρερμηνευθούν εύκολα. 

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλα  στατιστικά όπως αυτά της φωτογραφίας που ακολουθεί που δεν αναλύονται στο άρθρο του Economist .


Ανεργία 

Παρόλο που η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση εργασίας (μείωση της ανεργίας) στην ΕΕ, η διατήρηση της δεύτερης υψηλότερης ανεργίας στην Ευρώπη αναδεικνύει ένα παράδοξο. 

Η ανάλυση αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη την απόλυτη θέση της χώρας στην ΕΕ, αντί να επικεντρώνεται μόνο στα ποσοστά μεταβολής. 

ΑΕΠ: Η Κρυφή Διάσταση της Ανάπτυξης 

Η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ (επι της %) στην Ε.Ε στο άρθρο του Economist χρήζει επίσης ανάλυσης. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το ΑΕΠ (GDP per Capita) της χώρας μας βρίσκεται στην 33η θέση.



Η αντίφαση με τα στοιχεία του ΔΝΤ αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψη την πλήρη εικόνα. Η ανάπτυξη της χώρας δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο με βάση την ετήσια μεταβολή στα ποσοστά, αλλά και με βάση τη συνολική της θέση στον κόσμο

Καταναλωτικά Αγαθά: Η πραγματική Οπτική 

Η αναφορά στη μικρότερη αύξηση στις core prices είναι ακριβής... Πόσοι γνωρίζουν όμως το γεγονός, ότι στις core prices δεν περιλαμβάνουν τρόφιμα και ενέργεια. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει σύμφωνα με την Eurostat εχει τον 3ο μεγαλύτερο πραγματικό πληθωρισμό στα τρόφιμα και την υψηλότερη τιμή παραγωγού ρεύματος στην Ε.Ε. 

Αυτή η προσέγγιση ενδέχεται να προκαλεί εντυπώσεις ευημερίας που δεν αντανακλούν πλήρως την κατάσταση των νοικοκυριών. 

Πληθωρισμός και Κόστος Διαβίωσης: Η Πραγματική Οικονομική Πίεση 

Ο πραγματικός πληθωρισμός, όπως παρουσιάζεται από την Eurostat, αποκαλύπτει πιέσεις και δυσκολίες στην καθημερινή ζωή. 

Τα υψηλά κόστη τροφίμων και ενέργειας επηρεάζουν τον πραγματικό βιοτικό τους επίπεδο, κάτι που πολλές αναφορές παραμελούν. 

Συμπεράσματα: Αναζητώντας την Πλήρη Εικόνα 

Η προσεκτική ανάλυση των οικονομικών στατιστικών αποκαλύπτει παράδοξα που χρήζουν επεξεργασίας.  

Η απόδοση στατιστικών στοιχείων από το Economist αναδεικνύει τη σημασία της πλήρους εικόνας. Τα δεδομένα αυτά είναι αληθή αλλά όχι πλήρως αντιπροσωπευτικά. 

Η ανάγκη για συμπληρωματικές διευκρινίσεις  προκύπτει, καθώς η πληροφορία για την θέση της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα όπως η ανεργία, το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός παραμένει επικεντρωμένη στην ετήσια μεταβολή. 

Οι πολίτες και οι αναλυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αξιολογούν την οικονομική κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ετήσιες μεταβολές, όσο και την συνολική θέση της χώρας στην ΕΕ. 
Η ανάλυση με πολυδιάστατη προσέγγιση είναι απαραίτητη για μια πιο ολοκληρωμένη και ακριβή κατανόηση της οικονομικής πραγματικότητας. 

Σχόλια