The National News : Η Άγκυρα προωθεί ελεύθερα διακοπές στο "turkaegean". Θα ακούσουμε σύντομα για Eλληνικό Αιγαίο;
Ακολουθεί απόσπασμα από άρθρο του βραβευμένου και γνωστού δημοσιογράφου David Lepeska, σε μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες των ΗΑΕ ...
"Όπως έχω αναφέρει προηγουμένως , Τούρκοι και Έλληνες βρίσκονται σε σύγκρουση σχεδόν από την αρχαιότητα. Μια περίοδος σχετικής φιλίας ακολούθησε τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Τουρκίας και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, αλλά οι δύο γείτονες βρίσκονται από τότε σε διαμάχη:
Η ανθελληνική βία στην Τουρκία το 1955. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και η επακόλουθη διαίρεση του νησιού και τελικά, πλησιάζοντας τον πόλεμο το 1987, το 1996 και το 2020.
Τουλάχιστον προς το παρόν, η Άγκυρα είναι ελεύθερη να προωθήσει τις διακοπές στο "turkaegean". Θα ακούσουμε σύντομα για ελληνικό Αιγαίο;...
Λες και οι Τούρκοι και οι Έλληνες δεν είχαν ήδη αρκετά για να διαφωνήσουν – θαλάσσια σύνορα, Κύπρος, κυριαρχία, παραβιάσεις του εναέριου χώρου, Αγία Σοφία, ιστορία, αποστολή μεταναστών, δυτικοί δεσμοί – μπορούμε να προσθέσουμε έναν άλλο φάκελο στη λίστα: το όνομα της θάλασσας που τους χωρίζει.
Η τουριστική αρχή της Τουρκίας έριξε την πρώτη βολή πέρυσι με μια διαφημιστική καμπάνια που καλωσόριζε τους επισκέπτες στο «Turkaegean».
Η Ελλάδα δεν συμφωνεί αλλά η ΕΕ και οι ΗΠΑ ενέκριναν τον όρο για χρήση μάρκετινγκ.
Τον Απρίλιο, η Άγκυρα φαινόταν να ρίχνει το γάντι, καθώς ο όρος εμφανίστηκε σε ολοσέλιδες διαφημίσεις στους The New York Times, στην γαλλική εφημερίδα Le Monde και στο Bloomberg TV, εκτός από τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων της GoTurkiye.
Τον Απρίλιο, η Άγκυρα φαινόταν να ρίχνει το γάντι, καθώς ο όρος εμφανίστηκε σε ολοσέλιδες διαφημίσεις στους The New York Times, στην γαλλική εφημερίδα Le Monde και στο Bloomberg TV, εκτός από τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων της GoTurkiye.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, η δυσαρέσκεια της Αθήνας δεν προκάλεσε έκπληξη.
Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δήλωσε πως ο όρος υπονοεί ότι το Αιγαίο είναι τουρκικό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και την κυριαρχία.
Η Ελλάδα από τότε εργάζεται για να ανακαλέσει το εμπορικό σήμα Turkaegean στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Έλληνες αξιωματούχοι ζήτησαν από την Επιτροπή της ΕΕ να ακυρώσει την ισχύ του όρου και η Αθήνα έχει προσλάβει μια μεγάλη νομική εταιρεία της Ουάσιγκτον για να υποστηρίξει την υπόθεση στις ΗΠΑ.
Η Τουρκία προετοιμάζει επίσης την δική της πλευρά της ιστορίας, αν και δεν αναμένεται σύντομα απόφαση για το θέμα.
Τουλάχιστον προς το παρόν, η Άγκυρα είναι ελεύθερη να προωθήσει τις διακοπές στο "turkaegean". Θα ακούσουμε σύντομα για ελληνικό Αιγαίο;
Η διεκδίκηση αυτή της ιδιοκτησίας του Αιγαίου είναι κάπως αστεία και κανείς δεν αμφισβητεί την προέλευση του ονόματος. Προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα βασιλιά Αιγέα πατέρα του Θησέα, ιδρυτή (ένωσε τους δήμους) της Αθήνας.
Αυτή είναι απλώς μια τουριστική διαφημιστική καμπάνια και ίσως όχι ο ισχυρισμός ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων, αλλά αυτό δεν κάνει τις ελληνικές ανησυχίες λιγότερο σοβαρές. Τούρκος αξιωματούχος το χαρακτήρισε πρόσφατα «καθαρή παράνοια από την πλευρά της Αθήνας».
Αλλά όπως δείχνει η ιστορία, η παράνοια μεταξύ αυτών των δύο τείνει να είναι μια λογική προσέγγιση. "
Υ.Γ
Για το θέμα του "turkaegean" διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ας μην ξεχνάμε ότι...
Στις σύνθετες λέξεις όπως το "turkaegean"...το πρώτο συνθετικό τους προσδιορίζει το δεύτερο
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.