Ο Μενέντεζ "μπλοκάρει" τα τουρκικά αεροσκάφη F-16 παρά τη συμφωνία του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία...


Ο γερουσιαστής Bob Menendez δήλωσε ότι, συνεχίζει να μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία
, ακόμη και αφού ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη  της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο γερουσιαστής αρνείται να άρει τη μακροχρόνια δέσμευσή του για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών Block 70 F-16 στην Τουρκία, παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να προχωρήσει στη συμφωνία. Η πιθανή πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει επίσης 80 κιτ εκσυγχρονισμού. 
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι, η πώληση θα προχωρήσει αφότου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία ότι η Τουρκία θα επικυρώσει την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 
Ωστόσο, ο γερουσιαστής Bob Menendez, D-N.J., είπε στο Defense news την Τρίτη ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων για να εμποδίσει την πώληση.
Πάντα έλεγα ότι η επικύρωση της Σουηδίας, η οποία θα έπρεπε φυσικά να συμβεί, δεν είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τον λόγο για τον οποίο θα έπαιρναν τα F-16», είπε ο Μενέντεζ. «Υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό». 
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε συνομιλίες με τον Μενέντεζ σχετικά με τα F-16 τις τελευταίες εβδομάδες. 
Ο Μενέντεζ είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν «μπορεί να βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι, θα σταματήσει η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον των γειτόνων της, πατά την ηρεμία η οποία επικρατεί  τους τελευταίους μήνες, αυτό είναι υπέροχο, αλλά πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη πραγματικότητα».
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παραπονιέται συχνά για τουρκικές εισβολές στον εναέριο χώρο της και ο Ερντογάν πρόκειται να παραστεί στα εγκαίνια ενός νέου αεροδρομίου στην κατεχόμενη από τους Τούρκους βόρεια Κύπρο την Πέμπτη.
Η Κύπρος χωρίστηκε το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε στον απόηχο ενός πραξικοπήματος με στόχο την ένωση με την Ελλάδα. 
Η Τουρκία αναγνωρίζει μια τουρκοκυπριακή διακήρυξη ανεξαρτησίας. 
Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει επίσης F-16 σε επιθέσεις εναντίον κουρδικών ομάδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία. 
Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το νωρίτερο μέχρι τον Οκτώβριο, επειδή το τουρκικό κοινοβούλιο έχει θερινές διακοπές δύο μηνών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. 
Έξι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κογκρέσου για την Ελλάδα και την Αρμενία, έστειλαν διακομματική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken την περασμένη εβδομάδα, καλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να επισυνάψει «σαφούς και ουσιαστικούς μηχανισμούς για να προβλέψει την παύση, την καθυστέρηση ή την απότομη αναστολή» στην πώληση των F-16 «εάν η Τουρκία εμπλέκεται σε ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Σχόλια