Το Ιράν παραδέχεται ότι έστειλε drones στη Ρωσία...


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν το Σάββατο παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η χώρα του προμήθευσε τη Ρωσία με drones
, επιμένοντας ότι η μεταφορά έγινε πριν από τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία που είδε τα ιρανικά drones να βομβαρδίζουν το Κίεβο. 

Τα σχόλια του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian έρχονται μετά από μήνες μπερδεμένων μηνυμάτων από το Ιράν σχετικά με την αποστολή όπλων, καθώς η Ρωσία στέλνει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να χτυπούν τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και πολιτικούς στόχους. «Δώσαμε περιορισμένο αριθμό drones στη Ρωσία μήνες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Amirabdollahian στους δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση στην Τεχεράνη. 

Προηγουμένως, Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί ότι εξόπλισαν τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Μόλις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Amir Saeid Iravani χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «εντελώς αβάσιμους» και επανέλαβε τη θέση του Ιράν για ουδετερότητα στον πόλεμο. 

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα Antonio Guterres, να διερευνήσει εάν η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε αμάχους στην Ουκρανία. Ακόμα κι έτσι, η παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά του Ιράν καυχήθηκε αόριστα ότι παρείχε drones στις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου. 

Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξήρε την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και χλεύασε τη δυτική χειραψία για τον κίνδυνο τους. Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που υποστηριζόταν από το κράτος, για τον εορτασμό της κατάληψης της Πρεσβείας των ΗΠΑ το 1979 την Παρασκευή, πλήθη ανέμιξαν πλακάτ με τα drones σε σχήμα τριγώνου ως σημείο εθνικής υπερηφάνειας. 

Καθώς παραδέχτηκε την αποστολή, ο Amirabdollahian ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι το Ιράν αγνοούσε τη χρήση των drones του στην Ουκρανία. Είπε ότι το Ιράν παραμένει προσηλωμένο στον τερματισμό της σύγκρουσης. «Εάν (η Ουκρανία) έχει στην κατοχή της έγγραφα ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones στην Ουκρανία, θα πρέπει να μας τα παράσχει», είπε. «Εάν μας αποδειχθεί ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δεν θα είμαστε αδιάφοροι για αυτό το θέμα».

Σχόλια