Τι είναι τα λεγόμενα καμικάζι drones που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία;


Η Ρωσία εκτόξευσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» στην Ουκρανία τη Δευτέρα, χτυπώντας υποδομές ενέργειας και σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους στην πρωτεύουσα του Κιέβου. Οι Ουκρανοί τα έχουν ονομάσει «μοτοποδήλατα» για τον δυνατό θόρυβο που κάνουν οι κινητήρες τους καθώς πετούν από πάνω. 

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι είναι ιρανικής κατασκευής επιθετικά drones Shahed-136 - περιπλανώμενα πυρομαχικά, που ταξιδεύουν προς τον στόχο τους πριν πέσουν κατακόρυφα με ταχύτητα και εκραγούν κατά την πρόσκρουση. Το Κίεβο κινήθηκε για να διακόψει τις σχέσεις με το Ιράν λόγω της χρήσης τους την Τρίτη.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμήθευσε τα drone στη Μόσχα και το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει. Η Ουάσιγκτον λέει ότι η άρνηση του Ιράν είναι ψέμα.

Τι γνωρίζουμε για αυτά τα drone

Ο στρατός της Ουκρανίας στις 13 Σεπτεμβρίου δήλωσε αρχικά ότι κατέστρεψε ένα ιρανικό drone κοντά στο Kupiansk, μια πόλη που ανακατέλαβαν τα στρατεύματα του Κιέβου κατά τη διάρκεια μιας ταχείας αντεπίθεσης στα βορειοανατολικά της τον περασμένο μήνα. Το υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε το drone ως Shahed-136 ιρανικής κατασκευής, δημοσιεύοντας εικόνες που φαινόταν να είναι μέρη ενός κατεστραμμένου drone με το "Geran-2" γραμμένο στο πλάι στα ρωσικά.  

 

Το άκρο του φτερού φαινόταν να ταιριάζει με αυτό ενός Shahed-136.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε αρχικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές στην πρώτη γραμμή, αλλά το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου άρχισε να τα χρησιμοποιεί για επιθέσεις σε υποδομές στις περιοχές της Οδησσού, του Μικολάιβ και του Χάρκοβο, σύμφωνα με στοιχεία του στρατού. 

Η πρώτη μαζική χρήση των drones στην ουκρανική πρωτεύουσα ακολούθησε στις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με Κίεβο, τα drones είναι τα Shahed-136 που έχουν άνοιγμα φτερών 2,5 μέτρα, βάρος 200 κιλά και φέρουν κεφαλή 40 κιλών, πετώντας με ταχύτητα 120 χλμ./ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ.

Μπορούν να πετάξουν σε σε σχηματισμό. 

Στο ραντάρ, φαίνεται σαν ένας στόχος, και σε αυτό το στόχο υπάρχουν στην πραγματικότητα πέντε (drones)", είπε ο Ιχνάτ. «Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να χτυπήσουμε το 100% (από αυτούς) γιατί ο στόχος είναι δύσκολος και μικρός σε μέγεθος».

Τα drones έχουν εμβέλεια 2.500 km, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν να πετάξουν περισσότερα από 1.000 km, λόγω των περιορισμών στα καύσιμα και του μεγέθους τους. Η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται καλύτερη αεράμυνα για να αντιμετωπίσει τα drones, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων και πολυβόλων μεγάλου διαμετρήματος. 

Την Τρίτη, ανέφερε ότι το Κίεβο θα στείλει επίσημο αίτημα στο Ισραήλ ζητώντας άμεσες προμήθειες αεράμυνας και συνεργασία στον τομέα. Το Κίεβο λέει ότι τα drone εκτοξεύονται κυρίως από το νότο, αλλά υπήρξαν επίσης περιπτώσεις εκτοξεύσεων από τη Λευκορωσία και την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Το 85% των drones ισχυρίζεται η Ουκρανία. 

Η Ουκρανία αναφέρει ότι κατέρριψε 51 drones Shahed-136 στις 17-18 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ιχνάτ την Τρίτη. Μια μέρα νωρίτερα, στον απολογισμό των drone που καταρρίφθηκαν οι ουκρανοί ισχυρίζονται ότι ανέρχεται σε 100, από τότε που η Ρωσία άρχισε να τα χρησιμοποιεί. Ο Oleh Zhdanov, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα το Κίεβο, είπε ότι δεν είναι "100% επιβεβαιωμένο" ότι τα drones συναρμολογήθηκαν στο Ιράν. 

reuters.com

Σχόλια