Πρωθυπουργός Ταϊβάν : Η κατάρριψη drone που παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο μας ήταν η πιο κατάλληλη ενέργεια...


Ο στρατός της Ταϊβάν κατέρριψε το πρώτο drone στον εναέριο χώρο της καθώς συνεχίζονται οι εβδομάδες έντασης με την Κίνα 

Η απόφαση της Ταϊβάν να καταρρίψει ένα drone στα ανοικτά των κινεζικών ακτών που πέταξε πάνω από ένα νησί που ελέγχεται από την Ταϊβάν, ήταν η πιο «κατάλληλη» ενέργεια που έπρεπε να ληφθεί μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ-Τσάνγκ

Την Πέμπτη, ο στρατός της Ταϊβάν κατέρριψε το πρώτο μη αναγνωρισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στον εναέριο χώρο της κοντά στα απομακρυσμένα νησιά Kinmen που βρίσκονται δίπλα στην πόλη Xiamen της Κίνας. 

Το drone καταρρίφθηκε αφού εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο κοντά στη νησίδα Shiyu (Λιοντάρι) και συνετρίβη στη θάλασσα, σύμφωνα με τον στρατό της Ταϊβάν. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο Σου Τσενγκ είπε ότι, η Ταϊβάν είχε επανειλημμένα εκδώσει προειδοποιήσεις και «τους ζήτησε να μην καταπατήσουν τη γη μας». «Αγνόησαν επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις μας να φύγουν και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ασκήσουμε αυτοάμυνα και να πυροβολήσουμε. 

Αυτή είναι η πιο κατάλληλη αντίδραση μετά από επανειλημμένες ενέργειες αυτοσυγκράτησης και προειδοποιήσεις, είπε. Η Κίνα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε ο Σου. «Δεν θα προκαλέσουμε ποτέ και θα κάνουμε ότι πιο κατάλληλο για να προστατεύσουμε τη γη μας και τον λαό μας», είπε. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε την Παρασκευή κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν ότι προσπαθεί να αυξήσει την ένταση. 

 «Η προσπάθεια του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος να αυξήσει τις εντάσεις δεν σημαίνει τίποτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζάο Λιτζιάν σε τακτική ενημέρωση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πυροβολισμό του drone. 

aljazeera.com

Σχόλια