Μέλνικ ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία...Ο τιμητής συνεργάτη των ναζί & υβριστής των πάντων στη Γερμανία


Χαρακτήρισε τον καγκελάριο "προσβεβλημένο λουκάνικο"
. Επικρίνει και προσβάλλει αδιάκριτα, ακόμη και τον γερμανό πρόεδρο. Χαρακτήρισε "μα….α" τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ....Ο Άντριι Μέλνικ πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, έχει ξεπεράσει τα όρια του ρόλου του.

Από τότε που εισέβαλε η Ρωσία στη χώρα του ο Άντριι Μέλνικ μιλά ακατάπαυστα, δίνει συνεντεύξεις, είναι παρών σχεδόν σε όλα τα γερμανικά τοκ σόου, κάνει αναρτήσεις στο twitter, σχολιάζει και επικρίνει αδιάκριτα καταστάσεις και πρόσωπα χωρίς να λαμβάνει υπόψη αξιώματα και προσωπικότητες, υπουργούς, πολιτικούς, ακόμη και τον ίδιο τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στον οποίο σημειωτέον έχει επιδώσει τα διαπιστευτήριά του.

Ο κύριος Μέλνικ ωστόσο έχει από καιρό σταματήσει να κρατά τα "διπλωματικά" προσχήματα και χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς και εκφράσεις άκρως μη διπλωματικές. Ίσως ακόμη και προσβλητικές. Τελευταίος στόχος των χαρακτηρισμών του ήταν ο καγκελάριος Σολτς, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ZDF επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο, γιατί λίγες εβδομάδες πριν ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτηρίστηκε από το Κίεβο ως ανεπιθύμητος. Σε δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPΑ ο Ουκρανός πρέσβης είπε επί λέξει ότι "το να παριστάνει κανείς ένα προσβεβλημένο λουκάνικο, δεν θυμίζει στάση πολιτικού ηγέτη, πρόκειται για τον πιο βάναυσο πόλεμο εξόντωσης από τη ναζιστική επίθεση στην Ουκρανία, δεν είναι νηπιαγωγείο". Ίσως να ήταν η πιο "προχωρημένη" προσβολή σε ανώτατο Γερμανό αξιωματούχο, αλλά όχι η μόνη.

Παρατεταμένο χειροκρότημα στη Βουλή, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του

Παρατεταμένο χειροκρότημα στη Βουλή, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του

Ενδεικτικά στο περιοδικό der Spiegel χαρακτήρισε "μα….α" τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, ο οποίος σημειωτέον ανήκει στην ομάδα των ομολόγων του στις Επιτροπές Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που τάχθηκαν αναφανδόν εξ αρχής υπέρ της αποστολής γερμανικών βαρέων όπλων στην Ουκρανία, επισκέφθηκαν μάλιστα μαζί την Ουκρανία.

Στον δε πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάιερ επέρριψε εγγύτητα με τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στην Tagespiegel του καταλόγισε ότι έχει δημιουργήσει έναν "ιστό αράχνης επαφών (με τη Ρωσία) εδώ και χρόνια". O Ουκρανός πρέσβης τα έβαλε και με την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, τον πρώην σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Γερμανούς βουλευτές που αντιτάχθηκαν στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, κυρίως Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, τα βάζει όμως και με τη γερμανική κοινωνία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Άντριι Μέλνικ διχάζει και προσβάλλει. Σε άλλες χώρες το υπουργείο Εξωτερικών θα τον είχε καλέσει για να διαμαρτυρηθεί, ή στην χειρότερη περίπτωση θα τον είχε απελάσει. Αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη στη Γερμανία. Και ίσως να μην γίνει ποτέ λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ιστορικών και πολιτικών. Αλλά υπάρχουν πολλοί βουλευτές και στελέχη κομμάτων, που άλλοτε φανερά, άλλοτε στο παρασκήνιο, έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο και τα προσβλητικά λόγια που επιλέγει ένας διπλωμάτης για να εκφραστεί. Κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί " άγνοια" ή έλλειψη εμπειρίας.  

Ωστόσο το βασικό ερώτημα παραμένει: Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας πρέσβης με την κριτική του σε μια χώρα, στην οποία είναι διαπιστευμένος;

Ειρήνη Αναστασοπούλου 

dw.com

 Υ.Γ


 

Ο Μέλνικ είναι αυτός που το 2015, αποκάλεσε ήρωα τον συνεργάτη των Ναζί Στεφάν Μπαντέρα  και κατέθεσε στεφάνι στον  τάφο του...

 

Σχόλια