Η ιστορία με τους "μετά σεισμόν προφήτες" επαναλαμβάνεται- Γεράσιμος Χουλιάρας: "Μην ταλαιπωρούμε τον κόσμο με προγνωσιολογία"

Διαφορετική εκτίμηση για τις σεισμικές δονήσεις στην Θήβα από τον Γεράσιμο Χουλιάρα...

Διαφορετική άποψη φαίνεται πως έχει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας για την σεισμική δραστηρίοτητα στην Θήβα, ενώ διαφωνεί και με συναδέλφους του για τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, λέγοντας πως δεν πρέπει να κουράζουμε τους πολίτες με την προγνωσιολογία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε πως « η πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Θήβα να αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο είναι πολύ μικρή» και απηύθυνε έκκληση να μην γίνεται συζήτηση περί προγνωσιολογίας διότι πανικοβάλλονται οι πολίτες χωρίς λόγο, εκτιμώντας ότι το φαινόμενο αποτελεί «σμηνοσειρά» που θα σβήσει σταδιακά.

«Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει μικροσεισμική δραστηριότητα με μέσο όρο δονήσεις των 2 Ρίχτερ που δεν γίνονται αισθητοί. Έχουμε καταγράψει 3300 σεισμούς σε αυτό το διάστημα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο με ενδιαφέρον γιατί εξελίσσεται σε χερσαίο έδαφος, κοντά σε μεγάλη πόλη, με χαμηλά επικεντρικά βάθη γι’ αυτό γίνονται αισθητοί. Η περιοχή είναι γνωστή γιατί έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ όμως η πιθανότητα μεγάλου σεισμού είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι λάθος η όποια επιστημονική επιφυλακτικότητα να διατυπώνεται δημοσίως. «Δεν επιτρέπεται να εκφράζουμε δημόσια την επιστημονική μας αβεβαιότητα παρά μόνο στο πλαίσιο συνεδρίων και δημοσιεύσεων. Οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με την επιστημονική προσέγγιση στην εκτίμηση του σεισμικού φαινομένου ταλαιπωρούνται άδικα από αυτήν την προγνωσιολογία. Υπάρχει επιτροπή και εκεί πρέπει να κατατίθενται τα όποια στοιχεία», σημείωσε και εξέφρασε δε την έκπληξή του που είδε ανάλογες προγνώσεις να διακινούνται μάλιστα από μέλος της επιτροπής.  

 

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Περιμένω σεισμό 6 Ρίχτερ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τους συνεχείς σεισμούς στην περιοχή της Θήβας, ωστόσο, ανέφερε πως είναι αναγκαίο να λάβουμε προληπτικά μέτρα.

«Δεν λέμε τώρα ότι θα γίνει μεγάλο σεισμός, το επαναλαμβάνουμε επειδή έχει ενταθεί η σεισμική δραστηριότητα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο καθηγητής.

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικών Κινδύνων, επεσήμανε ότι, υπάρχει «ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων» στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στην περιοχή, της τάξης των 6 Ρίχτερ, έκανε λόγο για «ομόφωνη απόφαση 20 επιστημόνων».

ieidiseis.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δηλώσεις που έγιναν στην συνέχεια δεν υπήρξε απόφαση ομόφωνη 20 επιστημόνων...

Για την ιστορία σας θυμίζουμε ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί τόσο με τους περσινούς σεισμούς στη Λάρισα αλλά και με την "πρόβλεψη" του σεισμού στη Ζάκυνθο το 2018...

Σεισμοί στην Ελασσόνα (Μαρ. 2021) 

Αν δεν ξέρουν ή δεν είναι σίγουροι να μην πανικοβάλλουν τον κόσμο. 

Σεισμός στη Ζάκυνθο 2018 

Αναρτήσεις με αιχμές κατά Παπαδόπουλου στο Facebook από Τσελέντη

(protothema.gr)

Οι διαφορετικές απόψεις, αλλά και οι μέθοδοι που ακολουθούνται σχετικά με έναν σεισμό δημιούργησαν για ακόμη μια φορά αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων, ύστερα και από τον ισχυρό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.
Αφορμή για τη νέα κόντρα μεταξύ τους στάθηκαν οι δηλώσεις του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμου Παπαδόπολου ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα υποστήριξε στον Ελεύθερο Τύπο ότι ο σεισμός στη Ζάκυνθο είχε προβλεφθεί εδώ και έξι μήνες μέσω του αλγόριθμου FORMA. Μάλιστα επισήμανε ότι ο σεισμός είχε δώσει «σημάδια» από τον περασμένο Μάιο.
Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε επίσης ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που τελικά εκδηλώθηκαν τα 6,6 Ρίχτερ και επισήμανε ότι όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, λίγα λεπτά πριν τα 6,4 Ρίχτερ, οι σεισμολόγοι ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για προ-σεισμό και ότι έρχεται πολύ μεγαλύτερος.
Άμεση ήταν η απάντηση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκη Τσελέντη ο οποίος διαφώνησε μέσω του λογαριασμού του στο facebook για τις θέσεις του κ. Παπαδόπουλου.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε: «Με έκπληξη υπέπεσε στην αντίληψή μου μια κατά φαντασία στατιστικολογική πρόγνωση του σεισμού της Ζακύνθου. Η συγκεκριμένη πρόγνωση χρησιμοποιεί εσφαλμένα δεδομένα και μεθοδολογίες που εκφεύγουν των ορίων της επιστημονικής σοβαρότητας».
Μάλιστα ο κ. Τσελέντης απαντώντας και σε αναγνώστες του παραπάνω σχολίου είπε ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι διευθυντής στο Γεωδυναμικό αφού διευθυντής είναι μονάχα εκείνος. «Δεν είναι ΔΝΤΗΣ στο Γεωδυναμικό ΔΝΤΗΣ είμαι εγώ ο κύριος είναι Ερευνητής Α που σημαίνει ΔΝΤΗΣ ερευνών δηλ μπορεί να διευθύνει ερευνητικές ομάδες στο Γεωδυναμικό έχουμε 9 διευθυντές ερευνών» 

 

Σχόλια