Εντοπίσθηκε ο τύπος drone που επιτέθηκε στο δεξαμενόπλοιο "Mercer Street" στο Ομάν...αλλά όχι ο αποστολέας


Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) εντόπισε τον τύπο drone
που έπληξαν το δεξαμενόπλοιο "Mercer Street" κοντά στο Ομάν , σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος στις 30 Ιουλίου, ως τύπου που παράγεται από το Ιράν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και η κατάσταση περιπλέκεται από την ίδια τη φύση των drones. 

Το drone σαν σύστημα-απειλή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης το 2014, παραδόθηκε στους αντάρτες Χούτι και χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία το 2019. 

Η ταυτοποίηση βασίστηκε σε υπολείμματα εκρηκτικών και θραύσματα του καμικάζι drone που ανακάλυψαν μέλη του πληρώματος. "Οι ειδικοί εκρηκτικών μπόρεσαν να ανακτήσουν πολλά κομμάτια ... και εσωτερικά εξαρτήματα που ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με άλλα που είχαν προηγουμένως συλλεχθεί από ιρανικά"καμικάζι" UAV [μη επανδρωμένα αεροσκάφη", σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση  

Όταν σε αεροσκάφος που καταρρίπτεται υπάρχει πιλότος και εγκαταλείπει, μπορεί να συλληφθεί, υπάρχει δε η πιθανότητα να μιλήσει και να προκληθεί μεγάλη αμηχανία, όπως ο πιλότος του U-2 Gary Powers, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας πτήσης κατασκοπείας πάνω από τη Σοβιετική Ένωση το 1960. Η CIA έσπευσε να πάρει τον μάθημα και χρησιμοποίησε drones Firebee για αποστολές πάνω από την Κίνα. Όταν οι Κινέζοι παρουσίασαν στοιχεία για τα κατασκοπευτικά drones Firebee στο Πεκίνο το 1964, οι ΗΠΑ απλώς αρνήθηκαν κάθε σχέση. 

Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό του drone της Mercer Street μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μόνο σε ένα βαθμό. Πολλά διαφορετικά κράτη μπορούν να χρησιμοποιούν το ίδιο drone. Για παράδειγμα, το drone "ScanEagle" της Boeing χρησιμοποιείται από είκοσι δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, του Λιβάνου και του Ιράκ. Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, κατέλαβαν το ScanEagle που λειτουργούσε η Πολεμική Αεροπορία της Υεμένης. Οι Ιρανοί παρήγαγαν ένα αντίγραφο χωρίς άδεια, γνωστό ως Yasir, το οποίο παραδόθηκε σε πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της Λιβανέζικης ομάδας Χεζμπολάχ.

Από forbes

Σχόλια