Δύο νεκροί από πιθανή επίθεση drone με εκρηκτικά σε δεξαμενόπλοιο κοντά στο Ομάν...

Ένας Βρετανός φρουρός ασφαλείας και ένας Ρουμάνος μέλος πληρώματος σκοτώθηκαν σε πιθανή επίθεση από drone σε δεξαμενόπλοιο πετρελαίου κοντά στο Ομάν, σε κλιμάκωση της απειλής για πλοία που διέρχονται από έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου. 

Το δεξαμενόπλοιο "Mercer Street", το οποίο συνδέεται με τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Eyal Ofer, χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε η "Zodiac Maritime", η βρετανική εταιρεία του που διαχειρίζεται το σκάφος. 


Οι δύο θάνατοι σηματοδοτούν μια σημαντική κλιμάκωση των κινδύνων για τα πλοία που διέρχονται από μια διαδρομή από την οποία περνάει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου καθημερινά.

Ο Άμπρεϊ, ο μεγαλύτερος πάροχος φρουρών ασφαλείας πλοίων στον κόσμο, δήλωσε ότι ένα μέλος της ομάδας του «βρήκε τραγικό θάνατο σε ένα συμβάν ασφαλείας» στο πλοίο, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες πίσω από την επίθεση. 

Τρεις άνθρωποι εξοικειωμένοι με το περιστατικό δήλωσαν ότι, πιστεύουν ότι επρόκειτο για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά τόνισαν ότι περιμένουν ακόμη την επίσημη επιβεβαίωση αυτού που συνέβη. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στους Financial Times: «[Το σκάφος] φαίνεται να έχει δεχθεί επίθεση από drone με εκρηκτικά... ». Ο αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν «πολλά ενδεικτικά σημάδια» ότι προέρχονταν από το Ιράν και πρόσθεσε ότι το πλοίο είχε αναφέρει ώρες νωρίτερα, μια απόπειρα επίθεσης καθώς αυτό που φάνηκε ότι ήταν drone έπληξε το νερό 20 μέτρα από το πλοίο. 

Ναυτικές δυνάμεις της περιοχής, ανταποκρίθηκαν σε επείγουσα κλήση κινδύνου από το σκάφος μετά την επίθεση, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. «Το προσωπικό του αμερικανικού ναυτικού βρίσκεται κοντά στο πλοίο Mercer, βοηθώντας το πλήρωμα του πλοίου», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan συνοδεύει το σκάφος, συνοδευόμενο από το Carrier Strike Group 5 και το αντιτορπιλικό USS Mitscher . 

 «Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν σαφώς επίθεση τύπου drone», σύμφωνα με τη δήλωση, η οποία πρόσθεσε ότι εμπειρογνώμονες εκρηκτικών του αμερικανικού ναυτικού βρέθηκαν στο σκάφος για να διασφαλίσουν ότι δεν υπήρχε πρόσθετος κίνδυνος για το πλήρωμα. Το δεξαμενόπλοιο Mercer Street ταξίδευε τακτικά μεταξύ της ανατολικής Αφρικής και του πετρελαϊκού κόμβου Fujairah στα ΗΑΕ τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης δορυφόρων.

Από ft.com

Σχόλια