Κορονοϊός : Λιγότεροι θάνατοι σε όσες χώρες έκαναν εμβόλιο φυματίωσης ;;

Το ενδεχόμενο το εμβόλιο κατά της φυματίωσης να έχει προστατευτική δράση και κατά του κορονοϊού τονίζουν ερευνητές
Γιατί η Ισπανία ...

είχε σχεδόν 11.000 θανάτους από την πανδημία του κορονoϊού, ενώ ο αριθμός των θανάτων στην Πορτογαλία μόλις υπερβαίνει τoυς 200; Μια τέτοια διαφορά στους αριθμούς στην Ιβηρική χερσόνησο είναι μυστηριώδης, αλλά θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από τη διαφορετική χρήση ενός εμβολίου από τις δύο χώρες. Δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 αλλά για ένα εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο φαίνεται να εξηγεί τη διαφορά στους αριθμούς. 
Μια νέα επιστημονική μελέτη έχει ανακαλύψει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ των χωρών όπου είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης (το εμβόλιο ονομάζεται BCG Calmette–Guérin-γνωστό επίσης ως αντιφυματικό εμβόλιο) και η επίδραση που αυτός έχει στο νέο κοροναϊό.

«Διαπιστώσαμε ότι οι χώρες χωρίς γενικές πολιτικές εμβολιασμού με BCG (Ιταλία, Κάτω Χώρες, ΗΠΑ) έχουν πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με χώρες με καθολικές και μακροχρόνιες πολιτικές BCG», συμπεραίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Υπάρχουν αναφορές ότι το εμβόλιο BCG μπορεί να προσφέρει ευρεία προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος» εξηγεί στο twitter ο  Gonzalo Otazu, ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
 «Εξετάσαμε τα δεδομένα: οι χώρες που δεν εφάρμοσαν ποτέ ένα παγκόσμιο εμβόλιο BCG χτυπήθηκαν σκληρά από το COVID-19, με μεγάλο αριθμό θανάτων κατά κεφαλήν». Ο Otazu σύγκρινε πολιτικές υγείας ανάμεσα σε χώρες όπου ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης έχει εφαρμοστεί καθολικά - όπου πρέπει όλοι να εμβολιασθούν - και κράτη όπου δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο. Η Ιταλία, η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από το COVID-19 με 13.915 νερκούς, δεν εφάρμοσε ποτέ καθολικό εμβολιασμό κατά της φυματίωσης.
Όπως σας είχαμε αποκαλύψει ΕΔΩ μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών ανακοίνωσε ότι άρχισαν να δοκιμάζουν το εμβόλιο φυματίωσης σε μεγάλη κλίμακα για να δουν αν μπορεί να προστατεύσει το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης από τον κορονοϊό. Περίπου 4.000 Αυστραλοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή που θα προσπαθήσει να προσδιορίσει εάν το εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του COVID-19, ανέφεραν ερευνητές του Ινστιτούτου Murdoch στη Μελβούρνη.

Σχόλια