Τουρκικό πολεμικό παρενόχλησε πλοίο που πόντιζε καλώδιο ανάμεσα σε Αστυπάλαια και Κω παρενέβη η φρεγάτα "Αδριάς"


Το ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού διαβίβασε σήμα προς το τουρκικό σκάφος ότι βρίσκεται εκτός τουρκικής δικαιοδοσίας - Το πλοίο Ocean Link  εκτελεί πλέον κανονικά τις εργασίες του

Νέο περιστατικό παρενόχλησης πλοίου που εκτελούσε εργασίες πόντισης καλωδίου στην περιοχή μεταξύ Αστυπάλαιας και Κω από τουρκικό πολεμικό σημειώθηκε πριν λίγη ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο Ocean Link, που είχε ξεκινήσει από την Αστυπάλαια και εκτελούσε εργασίες σε περιοχή των διεθνών υδάτων μεταξύ Αστυπάλαιας και Κω, δέχθηκε παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από τουρκική τορπιλάκατος, η οποία ισχυρίστηκε ότι η περιοχή αφορά τουρκική δικαιοδοσία και ζήτησε να αποχωρήσει.


Όμως, αυτή τη φορά στην περιοχή έπλεε η ελληνική φρεγάτα «Αδρίας», η οποία παρενέβη και, με τη διαβίβαση σήματος προς το τουρκικό σκάφος ότι βρίσκεται εκτός τουρκικής δικαιοδοσίας και ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική δικαιοδοσία, απέτρεψε την περαιτέρω παρενόχληση του πλοίου, το οποίο εκτελεί κανονικά τις εργασίες του.

Σημειώνεται ότι το Ocean Linκ είχε ξεκινήσει τις υποθαλάσσιες έρευνες με βάση τη NAVTEX471/26 που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου ενώ είχε πάρει άδειες από τις ελληνικές αρχές για εργασίες πόντισης καλωδιών οπτικών ινών του ΟΤΕ στο πλαίσιο του έργου «SEA-SPINE: High Speed Submarine Backbone for islands in the Aegean Sea»

Είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται στην περιοχή παρενόχληση πλοίων που πραγματοποιούν έρευνες και εργασίες για την πόντιση καλωδίων τηλεπικοινωνιών και διασύνδεσης. Το περιστατικό εντάσσεται φυσικά στο γενικότερο κλίμα της προσπάθειας της Τουρκίας για αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ


Σχόλια