1η Μαΐου 1988 η μέρα που η Λάρισα άλλαξε την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου


Μπάμπης Παπασπύρος

Η 1η Μαΐου είναι για όλο τον κόσμο η γιορτή της άνοιξης και των εργατών. Για τη Λάρισα, όμως, η ημερομηνία αυτή είναι χαραγμένη στο DNA κάθε φιλάθλου ως η μέρα που η ΑΕΛ τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου, σπάζοντας το κατεστημένο του ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ).

1 Μαΐου 1988, ήταν η μέρα που η «Βασίλισσα του Κάμπου» στέφθηκε και επίσημα Πρωταθλήτρια Ελλάδας, παραμένοντας μέχρι σήμερα η μοναδική ομάδα της περιφέρειας που έχει καταφέρει αυτόν τον άθλο.

Το «χρυσό» γκολ του Μητσιμπόνα

Το σκηνικό είχε στηθεί στο στάδιο Αλκαζάρ. Η ΑΕΛ υποδεχόταν τον Ηρακλή για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, με χιλιάδες οπαδούς να έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά του γηπέδου, περιμένοντας τη λύτρωση.

Το ρολόι έδειχνε το 87ο λεπτό. Το σκορ ήταν ακόμα στο 0-0. Μετά από μια κεφαλιά πάσα του Γιάννη Αλεξούλη , ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας, με ένα μαγικό εναέριο βολέ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

«Είναι γκολ! Η Λάρισα είναι πρωταθλήτρια!»


Το Αλκαζάρ «σείστηκε» από τους πανηγυρισμούς. Το τελικό σφύριγμα βρήκε παίκτες, προπονητικό τιμ και φιλάθλους να γίνονται ένα «κουβάρι» πάνω στο χορτάρι.

Η Ομάδα των Ονείρων


Η επιτυχία αυτή δεν ήταν τυχαία. Ήταν το απόσταγμα μιας δεκαετίας συστηματικής δουλειάς και μιας φουρνιάς παικτών που έπαιζαν μαζί από τα εφηβικά τους χρόνια. Υπό την καθοδήγηση του Πολωνού τεχνικού Γιάτσεκ Γκμοχ, η ΑΕΛ παρουσίασε ένα ποδόσφαιρο σύγχρονο, πειθαρχημένο και γεμάτο πάθος.

Τα ονόματα που έμειναν στην ιστορία:

ΑΕΛ (Γιάτσεκ Γκμοχ): Μιχαήλ, Αγορογιάννης, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος (70’ Αθανασίου), Βουτυρίτσας, Αλεξούλης, Τσιώλης (72’ Παπαντωνίου), Ζιώγας, Καραπιάλης, Βαλαώρας

Μια Κληρονομιά που Ζει

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, το έπος του 1988 παραμένει το απόλυτο σημείο αναφοράς για το επαρχιακό ποδόσφαιρο. Η ΑΕΛ απέδειξε ότι το μέγεθος μιας ομάδας δεν κρίνεται μόνο από τον προϋπολογισμό ή την πόλη στην οποία εδρεύει, αλλά από την ψυχή, τη σύμπνοια και την πίστη στο όνειρο.

Κάθε Πρωτομαγιά, οι μνήμες επιστρέφουν στο Αλκαζάρ, στη φανέλα με το άλογο και στον Γιώργο Μητσιμπόνα που «πετάει» ακόμα στα δίχτυα, θυμίζοντάς μας πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Σχόλια