The Guardian: Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας στους πέντε ασθενείς στα επείγοντα νοσηλεύεται σε διαδρόμους, γραφεία, αποθήκες...


Η φροντίδα των διαδρόμων «ενδημική» στο Ηνωμένο Βασίλειο, λένε οι γιατροί, καθώς η μελέτη αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος

Ένας στους πέντε ασθενείς νοσηλεύεται σε διαδρόμους, γραφεία, αποθήκες και σχεδόν σε κάθε τμήμα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με έρευνα.


Άντριου Γκρέγκορι, Συντάκτης Υγείας

Η φροντίδα στους διαδρόμους είναι «ενδημική» στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν γιατροί, καθώς μια σημαντική μελέτη διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε ασθενείς έλαβε θεραπεία σε διαδρόμους, γραφεία και αποθήκες

Εκατομμύρια ασθενείς υπομένουν αναξιοπρεπή και μη ασφαλή φροντίδα, με σχεδόν κάθε τμήμα επειγόντων περιστατικών στη χώρα να εφαρμόζει συστηματικά την προσέγγιση αυτή, παραβιάζοντας τις εθνικές οδηγίες, αποκαλύπτει έρευνα.

Εν μέσω μαζικού υπερπληθυσμού και μεγάλων καθυστερήσεων για θεραπεία στα νοσοκομεία, η βραχυπρόθεσμη χρήση προσωρινής φροντίδας σε «ζώνες κλιμάκωσης» έχει αναφερθεί ότι είναι ευρέως διαδεδομένη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν υψηλής ποιότητας στοιχεία σχετικά με την επικράτησή της.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το δίκτυο έρευνας έκτακτης ανάγκης εκπαιδευόμενων (Tern) του Βασιλικού Κολλεγίου Επείγουσας Ιατρικής (RCEM), ανέλυσε στιγμιότυπα που ελήφθησαν από 165 τμήματα επειγόντων περιστατικών τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Διαπίστωσε ότι το 17,7% των ασθενών λάμβαναν φροντίδα σε περιοχές κλιμάκωσης, οι οποίες κατατάσσονται ως οπουδήποτε δεν χρησιμοποιούνται τακτικά για φροντίδα, εκτός εάν η χωρητικότητα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών παραβιάζεται.

Αυτό περιλάμβανε διαδρόμους, αίθουσες αναμονής, διπλούς θαλάμους, γραφεία, αποθήκες και ασθενοφόρα που περίμεναν έξω για εκφόρτωση για περισσότερα από 15 λεπτά.

Γράφοντας στο ιατρικό περιοδικό Emergency Medicine , οι ερευνητές ανέφεραν: «Οι εθνικές οδηγίες αναφέρουν ότι η χρήση ζώνης κλιμάκωσης δεν είναι αποδεκτή. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι αποτελεί ρουτίνα». Επίσης, έθεσε «ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας των ασθενών», πρόσθεσαν.

Ο Δρ. Ian Higginson, πρόεδρος του RCEM, δήλωσε ότι η μελέτη «ενισχύει το γεγονός ότι η επαίσχυντη πρακτική της φροντίδας στο διάδρομο είναι ενδημική στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πρόσθεσε: «Η σκληρή εικόνα που σκιαγραφεί αυτή η εφημερίδα αντικατοπτρίζει τις ιστορίες που ακούμε από τα μέλη μας σε εθνικό επίπεδο - ο όγκος των οποίων αυξάνεται καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ένα μέλος μας είπε για έναν ασθενή που έπρεπε να περιμένει δύο ημέρες για ένα κρεβάτι στο τμήμα του.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι ασθενείς μπορεί να είναι ηλικιωμένοι, ευάλωτοι, να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή να είναι παιδιά. Έχουν απογοητευτεί από διαδοχικές κυβερνήσεις.»

Τον Οκτώβριο, η εφημερίδα Guardian ανέφερε πώς σχεδόν 150.000 άτομα ηλικίας 90 ετών και άνω στην Αγγλία αναγκάζονταν να περιμένουν περισσότερες από 12 ώρες στα επείγοντα κάθε χρόνο, με ορισμένους να βιώνουν «πραγματικά σοκαριστικές» αναμονές αρκετών ημερών που έμειναν κολλημένοι στους διαδρόμους.

Οι ηλικιωμένοι έμεναν επίσης στα περιττώματά τους και στα βρεγμένα κρεβάτια τους για ώρες, στερούνταν αναλγητική δράση και αναγκάζονταν να παρακολουθούν και να ακούνε άλλους ασθενείς να πεθαίνουν δίπλα τους, επειδή κατέληγαν να περιμένουν τόσο πολύ για φροντίδα.

Ο Χίγκινσον δήλωσε ότι ήταν «ανησυχητικό» το γεγονός ότι τα στιγμιότυπα για τη νέα μελέτη ελήφθησαν τον Μάρτιο και όχι στο αποκορύφωμα του χειμώνα, γεγονός που «δείχνει ότι η φροντίδα των διαδρόμων αποτελεί πρόβλημα όλο το χρόνο».

«Ανησυχούμε πολύ για τη βλάβη που σχετίζεται με τις μεγάλες αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και για το πώς θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών - για κάθε 72 ασθενείς που περιμένουν μεταξύ οκτώ και 12 ωρών πριν από την εισαγωγή, υπάρχει ένας επιπλέον θάνατος», πρόσθεσε. «Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια πλούσια χώρα».

Ο Χίγκινσον είπε επίσης ότι ήταν «απολύτως σαφές» ότι η κυβέρνηση δεν είχε δώσει στην κρίση την προτεραιότητα που της άξιζε. «Δεν μπορεί να αποδοθεί σε λόξυγκα ή γρίπη», πρόσθεσε. «Φοβόμαστε ότι αυτόν τον χειμώνα θα δούμε κυκλοφοριακή συμφόρηση».

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας, Γουές Στρίτινγκ, υποσχέθηκε να τερματίσει την περίθαλψη στους διαδρόμους των νοσοκομείων μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές, «αν όχι νωρίτερα».

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δήλωσε ότι η φροντίδα στους διαδρόμους ήταν απαράδεκτη, αναξιοπρεπής και δεν είχε θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

«Γι' αυτό θα δημοσιεύσουμε για πρώτη φορά στοιχεία για την αναμονή στους διαδρόμους, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψή της από το σύστημα υγείας μας», δήλωσε εκπρόσωπος. «Το φως του ήλιου είναι το καλύτερο απολυμαντικό».

Θα «χρειαζόταν χρόνος» για να «αντιστραφεί η σοκαριστική κατάσταση που κληρονομήσαμε», αλλά υπήρχαν ήδη κάποια «πράσινα σημάδια ανάκαμψης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος

The Guardian

Σχόλια