Η σκιά του πολέμου στον ουρανό της Τεχεράνης: Το Ισραήλ κυριαρχεί το Ιράν αντεπιτίθεται


Επιχείρηση “Rising Lion”

Στις 13–14 Ιουνίου 2025, το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρηση "Rising Lion", μια συντονισμένη αεροπορική εκστρατεία εναντίον 100 στρατηγικών στόχων στο Ιράν, με έμφαση σε πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως τα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου Fordow και Natanz και αποθήκες της Ισλαμικής Φρουράς Επαναστατών (IRGC) . 


Σύμφωνα με το Ιράν, οι επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 78 άτομα, ανάμεσά τους ανώτατοι αξιωματικοί και πυρηνικοί επιστήμονες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 320 .

Διεθνής Αντίδραση & Αεροδιάδρομοι

Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, έκλεισαν αεροδιαδρόμοι σε Ιράκ, Ιορδανία και Ιράν, με πτήσεις να απομακρύνονται από τη Μέση Ανατολή. Παρατηρήθηκε άνοδος τιμών σε πετρέλαιο και χρυσό, καθώς και ανησυχίες για περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις από τις παγκόσμιες αγορές .

Η κατάκτηση του εναέριου χώρου του Ιράν

Εξουδετέρωση των Αντιαεροπορικών Συστημάτων

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ (IDF), σε δηλώσεις του εκπροσώπου Effie Defrin, ανέφερε ότι εντός 36 ωρών καλύφθηκαν και εξουδετερώθηκαν τα αμυντικά συστήματα που προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Τεχεράνης, επιτρέποντας την πλήρη ελευθερία δράσης στον εναέριο χώρο δυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας.

Διακήρυξη εναέριας κυριαρχίας

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Israel Katz απείλησε ευθέως ότι “Η Τεχεράνη δεν είναι πλέον άτρωτη” και ότι “θα καεί” αν συνεχιστούν οι επιθέσεις με πυραύλους .Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Netanyahu τόνισε ότι “σύντομα” Ισραηλινά μαχητικά θα επιχειρούν πάνω από την πόλη.

Αντίποινα του Ιράν

Βαλλιστικές επιθέσεις & drones

Σε αντίδραση, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 100 βαλλιστικούς πυραύλους και drone προς το Ισραήλ. Παρότι οι περισσότερες επιθέσεις απορροφήθηκαν από τις ισραηλινή αεράμυνα, ορισμένοι έπληξαν πόλεις όπως το Τελ Αβίβ, τη Ρισόν λε-Τσιόν και την Ιερουσαλήμ. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 9 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, ενώ θρηνείται και γιατρονομία στο Ισραήλ .Πολίτες σε Πεδίο Μάχης

Οι πυραυλικές επιθέσεις προκάλεσαν πλήγματα σε δημόσια κτίρια, όπως το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, ενώ υπήρξαν και απώλειες μεταξύ Αραβο-Ισραηλινών πολιτών, όπως στο Tamra στον Βόρειο Τομέα .

Το Ισραήλ ζητάει την βοήθεια των ΗΠΑ

Από τις δηλώσεις και από τις κινήσεις που πραγματοποίησαν οι δύο πλευρές, γίνεται ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ -παρά την δυναμική που έχει αναπτύξει και έχοντας εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή και ασφάλεια στην διεξαγωγή επιχειρήσεων στον ιρανικό εναέριο χώρο, δεν έχει καταφέρει να πλήξει κρίσιμες εγκαταστάσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της πυρηνικής  εγκατάστασης εμπλουτισμού στο Φόρντοου, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Το θέμα του Φόρντοου φαίνεται ότι απασχολεί πολύ την ισραηλινή ηγεσία, αφού η κυβέρνηση Νετανιάχου πιέζει τις ΗΠΑ να αναλάβουν ενεργό δράση για να πλήξουν την εγκατάσταση. 

Σύγκρουση χωρίς προοπτική ειρήνης

Η επίθεση ώθησε σε ακύρωση ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες στο Ομάν, αναδεικνύοντας την πολιτική απορριπτική στάση της Τεχεράνης .

Διεθνείς κυβερνητικές αντιδράσεις

Η UNIA, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ απηύθυναν αυστηρές εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και συγκράτηση, με τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον ΟΗΕ να δίνουν προτεραιότητα στην ειρήνη. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κατηγόρησε το Ισραήλ για προκλητικές στρατηγικές κινήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής .

Τα επόμενα βήματα και κίνδυνοι

Κλιμάκωση ή Κατάπαυση

Το Ισραήλ δήλωσε προθυμία για περαιτέρω επιχειρήσεις μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση των πυρηνικών ικανοτήτων του Ιράν – με τίμημα ενδεχομένως την ένταση ή και διεύρυνση του πολέμου. Αντίθετα, το Ιράν προειδοποίησε με “πιο σφοδρές και ισχυρές απαντήσεις” και απειλεί ακόμα και αμερικανικά/δυτικά στρατιωτικά συμφέροντα εάν εμπλακούν .

Επιδράσεις στις παγκόσμιες αγορές

Οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού ανέβηκαν λόγω της ανασφάλειας των αεροδιαδρόμων και της ενεργειακής αγοράς. Συγχρόνως, επηρεάστηκαν και διεθνείς αερομεταφορικές γραμμές, καθώς ακυρώθηκαν έως και 170 πτήσεις μέσω Ιράν .

Η επιχείρηση "Rising Lion" αποτελεί μια κορυφαία στρατιωτική και συμβολική κίνηση από το Ισραήλ, επιδιώκοντας το πλήρες αεροπορικό και επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι του Ιράν. Ωστόσο, οι πυραυλικές επιθέσεις από την Τεχεράνη, η διεθνής ανησυχία για περαιτέρω σύγκρουση και ο κίνδυνος ατυχημάτων στην αεροπλοΐα , καθιστούν το σενάριο πολέμου με απρόβλεπτες αεροπλοΐα όλο και πιο πιθανό.

Μπροστά σε αυτή τη ρευστότητα, η ανθρωπιστική διάσταση, προστασίας πολιτών στα μέτωπα, πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω διπλωματικών και διεθνών πιέσεων απέναντι και στις δύο πλευρές, ώστε να αποφευχθεί ο οριστικός κατακερματισμός της Μέσης Ανατολής.

Σχόλια