Η κυβέρνηση Τραμπ μόλις ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «Χρυσός Θόλος- Golden Dome», άτι αντίστοιχο του Ισραηλινού " Iron Dome ", το οποίο θα σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει τα πάντα, από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέχρι υπερηχητικά όπλα και μεγάλα και μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
Το τελικό κόστος αυτής της προσπάθειας για ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας γενικής χρήσης είναι άγνωστο, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναθέσει στη Διαστημική Δύναμη την κατασκευή ενός συστήματος σε τρία χρόνια, με κόστος 175 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεδομένου ότι πολλές από τις σχετικές τεχνολογίες δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, ούτε υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσα συστήματα θα χρειαστούν για να έχουν ικανότητα αναχαίτισης εισερχόμενων πυραύλων, η προθεσμία των τριών ετών είναι ο ορισμός του ευσεβούς πόθου.
Η ελκυστικότητα της αντιπυραυλικής άμυνας είναι προφανής. Αν είχαμε μια αλάνθαστη τεχνολογική ασπίδα ενάντια σε πυραυλικές επιθέσεις, η ασφάλειά σε αυτό το μέτωπο θα ήταν εξασφαλισμένη, αποτρέποντας επίδοξους αντιπάλους από το να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά η συναισθηματική έλξη και η ικανότητα ανάπτυξης ρεαλιστικών δυνατοτήτων είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν ανακοίνωσε την Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας (SDI) - γνωστή ως Πόλεμος των Άστρων, στην περίφημη ομιλία του το 1983 για το θέμα, υποσχέθηκε μια αδιαπέραστη ασπίδα που θα εμπόδιζε οποιοδήποτε εχθρικό ICBM να χτυπήσει το έδαφος των ΗΠΑ. Αλλά μεγάλος αριθμός επιστημόνων επεσήμανε γρήγορα ότι μια αλάνθαστη αντιπυραυλική άμυνα δεν ήταν δυνατή και 7.200 από αυτούς υπέγραψαν μια αναφορά λέγοντας ότι αρνούνταν να εργαστούν στο πρόγραμμα για αυτόν τον λόγο. Ο σκεπτικισμός των επιστημόνων αποδείχθηκε σοφός, καθώς δεκάδες, ίσως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια προσπαθώντας να αναπτύξουν μια βιώσιμη άμυνα ενάντια σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) δεν κατάφεραν να παράγουν ένα βιώσιμο σύστημα.
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η αξιόπιστη αναχαίτιση μιας κεφαλής που εκτοξεύεται από ICBM και κινείται με ταχύτητα 15.000 μίλια την ώρα, και πιθανότατα ενσωματωμένη ανάμεσα σε δεκάδες δολώματα (decoys), αποτελεί μια πρόκληση που ξεπερνά κατά πολύ κάθε πιθανό αμυντικό σύστημα. Η τρέχουσα υποδομή επίγειων πυραυλικών συστημάτων, έχει αποτύχει σχεδόν στις μισές από τις δοκιμές του και καμία από αυτές τις δοκιμές δεν έχει διεξαχθεί υπό ρεαλιστικές συνθήκες.
Μια ειλικρινής προσέγγιση στο Golden Dome θα αναγνώριζε ότι, δεν υπάρχει τέλεια τεχνολογική λύση, στο πρόβλημα μιας πιθανής επίθεσης με ICBM και θα αφιέρωνε διπλωματική ενέργεια στη δημιουργία καναλιών επικοινωνίας και κανόνων που καθιστούν μια τέτοια επίθεση όσο το δυνατόν πιο απίθανη. Η μελέτη αντιμετώπισης άλλων μορφών επίθεσης, από υπερηχητικούς πυραύλους μέχρι σμήνη drones, θα πρέπει να γίνεται με βάση το «fly-before-you-buy», το οποίο θα αναβάλει την παραγωγή μέχρι να αποδειχθεί κάποια ουσιαστική δυνατότητα μέσω ρεαλιστικών δοκιμών
Οι σχεδιαστές που ασχολούνται με τα χειρότερα σενάρια μπορεί να αποφασίσουν ότι χρειάζονται την ικανότητα να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Το αποτέλεσμα θα ήταν ένας κλασικός αγώνας εξοπλισμών που θα μπορούσε να ωθήσει τα πυρηνικά οπλοστάσια πίσω στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου, καθιστώντας παράλληλα τη χρήση πυρηνικών όπλων πιο πιθανή.
Ελλείψει μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης και μιας αναγνώρισης των τρομακτικών προκλήσεων που εμπλέκονται, το Golden Dome μοιάζει περισσότερο με μια ιδέα μάρκετινγκ παρά με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο σχέδιο για την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων που ευθυγραμμίζονται με μια λογική στρατηγική. Το Κογκρέσο, τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό πρέπει να θέσουν ορισμένα δύσκολα ερωτήματα, προτού επενδυθούν δισεκατομμύρια από αναγκαίους πόρους, σε ένα σύστημα που δεν θα αποδώσει όπως διαφημίζεται, και όμως θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια επιταχυνόμενη κούρσα εξοπλισμών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.