Παρά τις αντιρρήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας η συμμετοχή της Τουρκίας σε νέα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα αναμένεται να προχωρήσει, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι με ομοφωνία.
Την Τρίτη, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξέλιξη, αναφερόμενος έμμεσα στην Τουρκία. «Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη αν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών της», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Η ένταξη της Τουρκίας στις αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ δεν αποτελεί έκπληξη. Τους τελευταίους μήνες, το μήνυμα έχει μεταδοθεί στην Αθήνα σε πολλαπλά επίπεδα - από τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς μέχρι τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι και επαφές σε επίπεδο εργασίας - ότι η ΕΕ σκοπεύει να συνεργαστεί με την Τουρκία σε αμυντικά θέματα, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Ευρώπης.
Για σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, ο αποκλεισμός ενός μέλους του ΝΑΤΟ με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας δεν έχει νόημα, ειδικά σε μια εποχή που το μπλοκ επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Η Αθήνα αντιμετώπισε επίσης αντίσταση στις Βρυξέλλες, γεγονός που ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να κινητοποιήσει τους πρεσβευτές της σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ. Οι διπλωμάτες έλαβαν οδηγίες να μεταφέρουν τις ανησυχίες της Ελλάδας στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των χωρών εταίρων και να τονίσουν την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται ομόφωνα και όχι με ειδική πλειοψηφία.
Η Ελλάδα επικαλέστηκε το άρθρο 212 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο διέπει τις διμερείς και μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και των υποψήφιων χωρών - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Στην πράξη, ωστόσο, η Αθήνα έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών. Η επιλογή των προτάσεων που αφορούν τρίτες χώρες θα αποφασιστεί με ειδική πλειοψηφία, αφήνοντας την Ελλάδα και την Κύπρο με μόνο εύθραυστες και μεταβαλλόμενες συμμαχίες επί του θέματος εντός της ΕΕ.
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να δημοσιευτεί αργότερα την Τετάρτη, αν και οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν για αρκετές ακόμη ημέρες πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 27 Μαΐου, όταν αναμένεται η επίσημη υιοθέτησή του. Παρά τις προκλήσεις, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι συνομιλίες παραμένουν λεπτές, καθώς οι διαπραγματευτές εργάζονται για να γεφυρώσουν σημαντικές διαφορές.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.