Το μαχητικό stealth 6ης γενιάς χωρίς "ουρά" (tail) της Shenyang Aircraft Corporation εμφανίστηκε σε νέες φωτογραφίες, που προσφέρουν πρόσθετες πληροφορίες για τον σχεδιασμό του.
Το αεροσκάφος, που ονομάστηκε ανεπίσημα «J-50», είναι ένα από τα δύο κινεζικά προγράμματα μαχητικών επόμενης γενιάς που εμφανίστηκαν στις 26 Δεκεμβρίου 2024. Ο άλλος τύπος μεγαλύτερου αεροσκάφους τριών κινητήρων, που αναφέρεται ως «J-36», κατασκευάζεται από την Chengdu Aircraft Corporation.
Δεν είναι σαφές εάν η νέα εικόνα προέρχεται από πρόσφατη δοκιμαστική πτήση ή είναι από την πτήση της 26ης Δεκεμβρίου . Ενώ έχουμε αποδείξεις ότι το J-36 πραγματοποιεί πρόσθετες δοκιμαστικές πτήσεις από την πρώτη του δημόσια γνωστή, το J-50 δεν έχει εντοπιστεί στον αέρα για περισσότερους από τρεις μήνες.
Η νέα εικόνα δείχνει μια πιο καθαρή πλάγια όψη του προηγμένου τζετ από οποιαδήποτε άλλη που έχουμε δει στο παρελθόν. Αξιοσημείωτο είναι αυτό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η παρουσία πλευρικών φορέων όπλων, σε γενικές γραμμές παρόμοιων με εκείνων που βρέθηκαν στο F-22A Raptor και στο J-20 . Βλέπουμε επίσης μια γωνιακή διόγκωση κάτω από το ρύγχος, η οποία θα μπορούσε να είναι χώρος για ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται στο F-35 και το J-20 .
Ο θόλος σε αυτό το αεροσκάφος είναι απλώς ορατός στην εικόνα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη κατανόηση του σχήματός του. Ορισμένοι αρχικά αμφισβήτησαν εάν αυτό το αεροσκάφος ήταν επανδρωμένο λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την περιοχή του πιλοτηρίου του, αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για μαχητικό με πλήρωμα.SAC J-50(?) 6th Gen Fighter Jet Testing Flight pic.twitter.com/JwSv6G2Zmo
— David Wang (@Nickatgreat1220) April 4, 2025
Η κάτοψη του φτερού λάμδα του αεροσκάφους είναι επίσης εύκολα εμφανής εδώ και ένα από τα πιο περίεργα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους - αρθρωτά άκρα φτερών. Επιβεβαιώνεται ένα σύστημα προσγείωσης. Αυτό δεν είναι καινούργιο, αλλά υπογραμμίζει τη διαφορά κατηγορίας βάρους μεταξύ αυτού του σχεδίου και του κατά πολύ βαρύτερου Chengdu, το οποίο διαθέτει διπλούς τροχούς.
Οι αεραγωγοί είναι αναμφισβήτητα η πιο κομψή κατασκευή σε αυτό το αεροσκάφος. Οι τύποι υπερηχητικής εισόδου (DSI), με τις τραπεζοειδείς δομές εισόδου είναι πραγματικά εμφανείς εδώ. Αυτή η διάταξη είναι πιο εντυπωσιακή από την αντίστοιχη του F-22.
Κατά κάποιο τρόπο, αυτό το αεροσκάφος φαίνεται πιο προηγμένο από το αντίστοιχο του Chendgu, αν και ανήκει πραγματικά σε διαφορετική κατηγορία μόνο ως προς το μέγεθος και το βάρος. Παραμένει ασαφές εάν αυτά τα σχέδια συνδέονται με ένα ενιαίο πρόγραμμα και τους καθορισμένους στόχους του ή εάν αφορούν δύο ξεχωριστά προγράμματα που επικεντρώνονται σε διαφορετικά συστήματα με κάποια επικάλυψη.
Οι μεγάλες εξελίξεις στελθ μαχητικών επόμενης γενιάς της Κίνας, έρχονται καθώς η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιδιώκει επίσημα ένα σχέδιο μαχητικών 6ης γενιάς ως μέρος του ευρέος προγράμματος Next Generation Air Dominance (NGAD) με τη νέα ονομασία F-47 . Η Boeing κέρδισε αυτό το συμβόλαιο και μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει μόνο δύο εικόνες του αεροσκάφους της. Το Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται επίσης να ανακοινώσει τη δική του επιλογή μαχητών F/A-XX 6ης γενιάς .
Ενώ πολλοί έχουν σπεύσει στο διαδίκτυο για να δηλώσουν ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ στον σχεδιασμό μαχητικών, καθώς έχουν δύο μαχητικά αεροσκάφη stealth και οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα, αυτό είναι λάθος. Το DoD δοκίμασε τουλάχιστον δύο υποψήφια αεροσκάφη NGAD , ένα από την Boeing και ένα από τη Lockheed Martin, εδώ και χρόνια, και αυτά είναι μόνο όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής. Αυτοί τα αεροσκάφη πέταξαν ως μέρος ενός προγράμματος του Οργανισμού Προηγμένων Ερευνητικών Έργων Άμυνας στο οποίο συμμετείχε επίσης το Ναυτικό. Άλλες δοκιμές στις ΗΠΑ σχεδιαστικών αντιλήψεων stealth μαχηικών χωρίς ουρά χρονολογούνται δεκαετίες πίσω . Ωστόσο, όπως αναφέραμε με μεγάλη λεπτομέρεια στην αρχική μας ανάλυση, η Κίνα έχει σημειώσει απίστευτη πρόοδο στον σχεδιασμό και τις ικανότητες κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και αυτή η πρόοδος αναμένεται να επιταχυνθεί.
Με άλλα λόγια η ψαλίδα κλείνει.
Όπως συμβαίνει πάντα με τις εικόνες νέων όπλων υψηλής τεχνολογίας που έρχονται από την Κίνα, θα βλέπουμε όλο και πιο λεπτομερείς περιγραφές και των δύο αεροσκαφών καθώς περνούν οι εβδομάδες. Έτσι, θα μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερα από τα σχέδιά τους στο εγγύς μέλλον.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.