Ας ενημερώσει κάποιος το ΕΛΚΑΚ ότι δεν παρεμβάλλεται ποτέ ο πομπός ενός radar αλλά ο δέκτης του


Μπάμπης Παπασπύρος

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) ανακοίνωσε με ανάρτησή του τον "Προγραμματικό Ορίζοντα των Έργων ΕΑ για το 2025", που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους. Πρόκειται για ένα προγραμματικό πλαίσιο, που αποτυπώνει τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές προτεραιότητες στις οποίες το ΕΛΚΑΚ σκοπεύει να ανταποκριθεί με τη συμβολή του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. 

Ο προγραμματικός ορίζοντας περιλαμβάνει 22 προγράμματα.

Ας δούμε τον τίτλο του υπ αριθμ 12 προγράμματος


Προγραμματικός Ορίζοντας Έργων Έρευνας και Ανάπτυξης για το 2025: 

"12. Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος για Ανίχνευση και Παρεμβολή Πομπών Ραντάρ και Επικοινωνιών"

Γιατί ένας παρεμβολέας (jammer) επηρεάζει τον δέκτη και όχι τον πομπό

Ένας jammer επηρεάζει τον δέκτη και όχι τον πομπό λόγω του τρόπου λειτουργίας του radar. 

Λήψη σήματος : Σε ένα τυπικό σύστημα επικοινωνίας, ο πομπός εκπέμπει ένα σήμα σε μια συγκεκριμένη συχνότητα, στην οποία ο δέκτης είναι συντονισμένος ώστε να λαμβάνει (ανιχνεύει). Οι Jammer εκπέμπουν θόρυβο ή σήματα στην ίδια συχνότητα ή εύρος ζώνης που  χρησιμοποιεί ο δέκτης.

Παρεμβολές : Το σήμα παρεμβολής παρεμποδίζει την ικανότητα του δέκτη να διακρίνει το επιδιωκόμενο σήμα. Αυτή η παρεμβολή θα πρέπει να είναι ισχυρότερη από το λαμβανόμενο σήμα, εμποδίζοντας τον δέκτη να αποκωδικοποιήσει τις πληροφορίες.

Ρόλος πομπού : Ο πομπός έχει σχεδιαστεί για να στέλνει σήματα και όχι να τα λαμβάνει. Επομένως, ενώ ο πομπός συνεχίζει να στέλνει το σήμα του ανεπηρέαστος, ο δέκτης δυσκολεύεται να το λάβει λόγω της παρεμβολής.

Θα πρέπει να ενημερώσει κάποιος το ΕΛΚΑΚ ότι δεν παρεμβάλλεται ποτέ ο πομπός ενός radar αλλά ο δέκτης του.

Σχόλια