Ελλάδα-Ισραήλ: Συνεργασία στην Αμυντική Βιομηχανία αλλά με κενά στην θεσμική εκπροσώπηση

Φωτογραφία: Δημήτρης Παπαμήτσος

Μπάμπης Παπασπύρος

Σε ένα σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ (IMOD), μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT), φιλοξένησε στρατηγική συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και περιλάμβανε κορυφαίους εκπροσώπους της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και ανώτερους αξιωματούχους.

Η σημασία αυτής της συνάντησης είναι αδιαμφισβήτητη. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην τεχνολογική καινοτομία, την ενίσχυση της ερευνητικής συνεργασίας και τα υπάρχοντα κοινά προγράμματα. Παράλληλα, εξετάστηκαν νέες ευκαιρίες για την επέκταση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της προηγμένης τεχνολογίας. 

Το Ισραήλ εξέφρασε την πρόθεσή του να επενδύσει περαιτέρω στη βιομηχανική βάση της Ελλάδας, ενισχύοντας τη στρατηγική σύγκλιση των δύο χωρών και θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρότερη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Η δυναμική της συνάντησης και η έλλειψη συνοδείας του πρωθυπουργού

Είναι αξιοσημείωτο ότι η συνάντηση περιλάμβανε εξέχουσες προσωπικότητες από την ισραηλινή πλευρά. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής της SIBAT, Sahar Horev, καθώς και αξιωματούχοι της Διεύθυνσης Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DDR&D) και του Γραφείου Πολιτικών και Πολιτικοστρατιωτικών Υποθέσεων. Από την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ συμμετείχαν ο Boaz Levy, Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής Israel Aerospace Industries (IAI), ο Yoav Turgeman, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Rafael, καθώς και ο Miki Edelstein, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής στην Elbit Systems.

Ωστόσο, ένα στοιχείο που προβληματίζει είναι η απουσία εξειδικευμένων συμβούλων και θεσμικών εκπροσώπων από την ελληνική πλευρά. Σε μια τόσο σημαντική συνάντηση, η παρουσία στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αλλά και θεσμικών φορέων όπως ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και η Ελληνική Ένωση Αεροδιαστημικής και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), θα ήταν όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και επιβεβλημένη.

Η σημασία της θεσμικής εκπροσώπησης και η εικόνα της Ελλάδας

Η απουσία θεσμικών φορέων και κρατικών αμυντικών βιομηχανιών δημιουργεί μια ελλιπή εικόνα σε επίπεδο συντονισμού και προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς. Σε κάθε διεθνή στρατηγική συνάντηση τέτοιου βεληνεκούς, η παρουσία τεχνοκρατών και αρμόδιων αξιωματούχων είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης διαπραγματευτικής στρατηγικής. Αυτοί οι φορείς διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να συμβάλουν στην αποτελεσματική εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων και να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση κατά τις συνομιλίες.

Η εικόνα που δόθηκε με τη μοναχική παρουσία του πρωθυπουργού σε μια συνάντηση με έξι κορυφαίους εκπροσώπους της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας και κρατικών φορέων εξοπλισμών δεν είναι ιδανική. Δείχνει ενδεχομένως έλλειψη προετοιμασίας και στρατηγικού σχεδιασμού, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διαπραγματευτική δυναμική της χώρας μας. Αντίστοιχες συναντήσεις θα πρέπει να προγραμματίζονται με μεγαλύτερη προσοχή και να περιλαμβάνουν την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η Ελλάδα να παρουσιάζεται ως ισότιμος και οργανωμένος εταίρος σε διεθνές επίπεδο.

Η στρατηγική συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, την τεχνολογική σύγκλιση και την προσέλκυση επενδύσεων στον ελληνικό αμυντικό τομέα. Ωστόσο, η απουσία συμβούλων, θεσμικών εκπροσώπων και κρατικών φορέων από την ελληνική πλευρά αναδεικνύει ζητήματα συντονισμού και προετοιμασίας, τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν στο μέλλον. 

Η ισχυρή αμυντική συνεργασία απαιτεί όχι μόνο πολιτική βούληση, αλλά και δομημένη και πλήρη εκπροσώπηση, προκειμένου η Ελλάδα να διασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τέτοιες σημαντικές διακρατικές επαφές.

Σχόλια