Ioannis Sidiropoulos
Καθώς η ΕΕ επενδύει περισσότερο στην Άμυνα, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τα δεδομένα θα αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά στοιχεία για την εξασφάλιση επιχειρησιακής υπεροχής και ασφάλειας. Με αυτό το σκεπτικό, ήμουν ενθουσιασμένος που είχα την ευκαιρία να μελετήσω το βιβλίο της Monica Ioannidou Polemitis "The Data Edge: How to Compete, Lead and Innovate with Information". Μόλις δημοσιευμένο τον Φεβρουάριο, το βιβλίο δεν εστιάζει στην Άμυνα, αλλά προσφέρει ανεκτίμητες γνώσεις που είναι εκπληκτικά σχετικές με τον τομέα αυτόν.
Το βιβλίο καλύπτει βασικά θέματα όπως:
• Προκλήσεις της Διαχείρισης των Δεδομένων ως Στρατηγικό Στοιχείο
• Η Στρατηγική Πορεία για τη Διαχείριση Δεδομένων
• Δεδομένα σε Πραγματικό Χρόνο και η Επανάσταση του Edge Computing
• Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αρχιτεκτονικής Δεδομένων
• Νομικά Πλαίσια που Ρυθμίζουν τα Δεδομένα
• Αγνοώντας τη Διακυβέρνηση: Η Αχίλλειος Πτέρνα των Συστημάτων Δεδομένων
• Beyond Algorithms: Το Μέλλον της Λήψης Αποφάσεων στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Αν και αυτά τα θέματα σχετίζονται κυρίως με το πλαίσιο της λήψης αποφάσεων βάσει δεδομένων, οι αναλύσεις του βιβλίου σχετικά με τη διακυβέρνηση, τη στρατηγική αρχιτεκτονική, την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και την ενισχυμένη λήψη αποφάσεων είναι άμεσα εφαρμόσιμες στον τρόπο με τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις και οι εταιρικοί προμηθευτές, πάροχοι υπηρεσιών και οι επιχειρηματίες καινοτομίας μπορούν να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.
Ορισμένα παραδείγματα που αναδεικνύουν τη σημασία των δεδομένων στην άμυνα:
🔹 Οι Πόλεμοι του Κόλπου/Ιράκ – Η πλοήγηση και στόχευση βασισμένη στο GPS έδωσε στις Συμμαχικές δυνάμεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα, εκμεταλλευόμενες τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο κατά των ‘ψηφιακά τυφλών’ Ιρακινών δυνάμεων. Η κακή διακυβέρνηση των δεδομένων στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην ανταλλαγή πληροφοριών είχε επιχειρησιακές επιπτώσεις (π.χ. φίλια πυρά, εγκαταλειμμένος εξοπλισμός).
🔹 Ο Πόλεμος στο Αφγανιστάν – Τα drones, η δορυφορική εικόνα και το edge computing ήταν καθοριστικά για τη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Η αποτυχία εκμετάλλευσης αυτών των δεδομένων οδήγησε σε αποτυχία αποστολής ή απώλεια ζωών.
🔹 Ο Ρόλος της Ενισχυμένης Ανάλυσης στον Σύγχρονο Πόλεμο – Στην Ουκρανία, ήδη βλέπουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν να βοηθήσουν τους διοικητές στο πεδίο να παίρνουν πιο γρήγορες και ακριβείς αποφάσεις, επηρεάζοντας τα πάντα, από τις προβλέψεις προμηθειών/επιμελητείας έως τον προγραμματισμό αποστολών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, επηρεάζοντας τόσο την επιχειρησιακή όσο και τη νομική συμμόρφωση.
🔹 Το Πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter – Η αρχιτεκτονική δεδομένων του προγράμματος για την παρακολούθηση της απόδοσης και συντήρησης σε πραγματικό χρόνο έχει αποδειχθεί ουσιαστική. Αυτή η δυνατότητα ενισχύει την επιχειρησιακή αποδοτικότητα και εξασφαλίζει νομική συμμόρφωση σε διεθνείς συνεργασίες και κοινά περιβάλλοντα δεδομένων.
🔹 Η Πρόγραμμα των Ελληνικών Φρεγατών Belharra – Η αρχιτεκτονική που βασίζεται στο δίκτυο των φρεγατών Belharra ενσωματώνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε πολλαπλά συστήματα, ενισχύοντας τη λήψη αποφάσεων σε δυναμικές ναυτικές επιχειρήσεις και διευκολύνοντας τη συνετή συντήρηση.
Για νομικούς συμβούλους, αξιωματικούς προμηθειών, στρατηγικούς σχεδιαστές, παρόχους υπηρεσιών και επιχειρηματίες καινοτομίας, είναι κρίσιμο να κατανοήσουν πώς τα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή μεταρρύθμιση διαμορφώνουν το μέλλον του πολέμου και των προμηθειών.
https://www.linkedin.com/posts/activity-7302642401846689792-Op1P
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.