Εκδήλωση "Κιβωτού Εθνικής Μνήμης": Τιμή στους πεσόντες ή προσπάθεια προσωπικής προβολής;

Μπάμπης Παπασπύρος

Αίσθηση προκάλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο Πεντάγωνο, με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της «Κιβωτού Εθνικής Μνήμης», ενός έργου του γλύπτη Βαρώτσου, το οποίο τιμά τους 121.692 πεσόντες των εθνικών αγώνων της Ελλάδας από το 1830 έως το 1974.

Το γεγονός αυτό, αν και αμιγώς εθνικού χαρακτήρα, απέκτησε πολιτική διάσταση λόγω της παρουσίας δύο πρώην πρωθυπουργών της Νέας Δημοκρατίας, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς και 62 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και άλλων προσωπικοτήτων

Η εκδήλωση ως πολιτικό μήνυμα

Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για εκδήλωση εθνικής μνήμης, πολλοί αναλυτές διέκριναν πίσω από τη μαζική αυτή παρουσία μια έμμεση αλλά σαφή εικόνα πολιτικής προσωπικής προβολής. Ο υπουργός Άμυνας προσπάθησε να συγκεντρώσει γύρω του πολιτικές προσωπικότητες και να δημιουργήσει ένα κλίμα ευρύτερης αποδοχής, κάτι που ορισμένοι ερμηνεύουν ως ένα πρώιμο σημάδι για ενδεχόμενες φιλοδοξίες του στην επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι αλήθεια πως σε μια περίοδο όπου η πολιτική σκηνή βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα, τέτοιες εκδηλώσεις αποκτούν ειδικό βάρος. Η ενδεχόμενη αξιοποίησή της από τον Νίκο Δένδια ως ένα μέσο επίδειξης της πολιτικής του επιρροής είναι ένα ερώτημα που τίθεται εύλογα.

Η μάχη της δημοφιλίας

Πέρα από την εκδήλωση, η δημοτικότητα των υπουργών αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για την πολιτική τους πορεία. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τον Νίκο Δένδια ως τον πιο δημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης, με δεύτερο τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί, η δημοφιλία δεν μετριέται μόνο με δημοσκοπήσεις που βασίζονται σε δείγματα 1000-1500 ατόμων.

Ένα εναλλακτικό και εξίσου αξιόπιστο εργαλείο είναι το Google Trends, το οποίο αποτυπώνει τη δημοφιλία ενός προσώπου με βάση τον όγκο αναζητήσεων στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα δεδομένα της πλατφόρμας, η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται πρώτος με διαφορά, ενώ ο Νίκος Δένδιας έρχεται δεύτερος, πολύ κοντά με τον τρίτο, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Δείτε τις σχετικές μετρήσεις δημοφιλίας της Google Trends τον τελευταίο χρόνο, τρίμηνο & μήνα.



Αυτό υποδηλώνει ότι η αναγνωρισιμότητα και το πολιτικό εκτόπισμα δεν αποτυπώνονται πάντα με τον ίδιο τρόπο στα παραδοσιακά και τα ψηφιακά μέσα. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Δένδια ως πιο δημοφιλή, το ενδιαφέρον του κοινού στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι μεγαλύτερο για τον Γεωργιάδη.

Η εκδήλωση της «Κιβωτού Εθνικής Μνήμης» ήταν ένα σημαντικό γεγονός από ιστορικής και εθνικής πλευράς, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητο το πολιτικό της υπόβαθρο.

Ταυτόχρονα, η συζήτηση για τη δημοφιλία των υπουργών δείχνει ότι η παραδοσιακή πολιτική ανάλυση μέσω δημοσκοπήσεων δεν είναι πάντα αρκετή. Η πολιτική σκηνή εξελίσσεται και τα νέα μέσα παρέχουν πλέον ένα παράλληλο πεδίο μέτρησης της δημόσιας εικόνας

Το κατά πόσο ο Νίκος Δένδιας θα αξιοποιήσει την όποια θετική του αποδοχή στο πολιτικό σκηνικό ή αν πρόκειται απλώς για μια συγκυριακή εκδήλωση υποστήριξης, μένει να φανεί στο εγγύς μέλλον.

Σχόλια