Οι Αρεστοί πολιτικοί "κατασκευάζονται" οι Άριστοι γεννιούνται



Μπάμπης Παπασπύρος

Στην πολιτική σκηνή, η διάκριση μεταξύ των «αρίστων» και των «αρεστών» πολιτικών είναι καθοριστική για την ποιότητα της δημοκρατίας. Από την εποχή του Σωκράτη και του Πλάτωνα μέχρι σήμερα, το ερώτημα παραμένει: Ποιοι πρέπει να κυβερνούν και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ηγέτες;

Ο Σωκράτης, όπως αναφέρει ο Πλάτων, θεωρούσε ότι οι άριστοι δεν επιζητούν την εξουσία για προσωπικό όφελος. Δεν επιθυμούν χρήματα, ούτε τιμές, ούτε καταφεύγουν σε μη θεμιτές και ύποπτες πρακτικές για να κατακτήσουν την εξουσία. Αντίθετα, κυβερνούν από αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το κοινό καλό. Η πολιτική γι’ αυτούς είναι υπηρεσία και όχι ευκαιρία αυτοπροβολής ή οικονομικής εκμετάλλευσης.
Από την άλλη, οι αρεστοί πολιτικοί, αυτοί που κερδίζουν εύκολα την προσοχή και τη συμπάθεια των πολιτών, συχνά δεν είναι οι πλέον ικανοί. Η σύγχρονη πολιτική επικοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και οι επικοινωνιολόγοι μπορούν να κατασκευάσουν μια ελκυστική εικόνα ενός πολιτικού, να τον καταστήσουν δημοφιλή, αλλά δεν μπορούν να τον κάνουν άριστο. Η ικανότητα διακυβέρνησης απαιτεί γνώσεις, ήθος και στρατηγική σκέψη, όχι απλώς ρητορική δεινότητα ή ευχάριστη παρουσία.
Ο Πλάτων στην Πολιτεία τονίζει ότι η πολιτική στηρίζεται στην πειθώ και την παιδεία. Οι πραγματικά άριστοι πρέπει να κυβερνούν, όχι επιβαλλόμενοι με τη βία, αλλά κερδίζοντας τη λαϊκή εμπιστοσύνη με τη σοφία τους. Σήμερα, όμως, βλέπουμε πως οι αρεστοί πολιτικοί κερδίζουν έδαφος μέσα από συνθήματα, καταγγελίες και επιφανειακά ωραία λόγια. Η εύκολη οδός της στείρας αντιπολίτευσης μπορεί να φέρει πρόσκαιρη απήχηση, αλλά μακροπρόθεσμα οδηγεί σε αβεβαιότητα και πολιτική αναξιοπιστία.
Η πολιτική δεν χρειάζεται άλλους ευχάριστους διαχειριστές της εξουσίας, αλλά χρήσιμους ηγέτες που θα θέσουν τις βάσεις για μια καλύτερη κοινωνία. Η πρόκληση είναι να αναζητήσουμε και να στηρίξουμε εκείνους που διαθέτουν τις απαραίτητες αρετές: γνώση, υπευθυνότητα, εντιμότητα και όραμα. Μόνο έτσι η δημοκρατία θα υπηρετήσει πραγματικά το συμφέρον των πολιτών.

Σχόλια