Τα ερωτήματα των ΗΠΑ εκτός από την Ουκρανία αναδεικνύουν και τη γενικότερη αδυναμία της Ευρώπης να χαράξει μια ανεξάρτητη και συνεκτική αμυντική στρατηγική


Μπάμπης Παπασπύρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν πρόσφατα ένα ερωτηματολόγιο προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τις προθέσεις τους για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία. Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ΗΠΑ και η Ρωσία προγραμματίζουν ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, χωρίς την άμεση συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων. 

Τα έξι ερωτήματα που τέθηκαν επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως:

  • Φύση των ευρωπαϊκών εγγυήσεων ασφαλείας
  • Συμμετοχή χωρών σε ρυθμίσεις ασφαλείας
  • Μέγεθος και διάρκεια ευρωπαϊκής δύναμης
  • Αντίδραση σε πιθανή ρωσική επίθεση
  • Απαιτήσεις υποστήριξης από τις ΗΠΑ
  • Πρόσθετη υποστήριξη και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Έλλειψη πολιτικής και ολοκληρωμένου σχεδίου:
Η ανάγκη των ΗΠΑ να ζητήσουν διευκρινίσεις υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική ή σαφής καταμερισμός ευθυνών. Επιπλέον, η απουσία της Ευρώπης από τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ενισχύει την αντίληψη ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την περιοχή.
Τα έξι ερωτήματα των ΗΠΑ αν και  αφορούν μόνο στην Ουκρανία, φέρνουν στην επιφάνεια ένα ευρύτερο ζήτημα: την απουσία μιας ενιαίας και συνεκτικής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της, αλλά δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει έναν κοινό στρατηγικό προσανατολισμό, ούτε να δημιουργήσει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό. Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών και οι διαφορετικές εθνικές προτεραιότητες δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών.
Τα ερωτήματα των ΗΠΑ λοιπόν, εκτός από την κατάσταση στην Ουκρανία, αναδεικνύουν και τη γενικότερη αδυναμία της Ευρώπης να χαράξει μια ανεξάρτητη και συνεκτική αμυντική στρατηγική. Αν οι Ευρωπαίοι δεν απαντήσουν με μια ενιαία και ουσιαστική πρόταση, το κενό αυτό θα συνεχίσει να τους εκθέτει σε κρίσεις όπως η ουκρανική.

Σχόλια