Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απέχει πολύ από τις θέσεις που υποστηρίζονται από την Ευρώπη, που απαιτεί την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Μόσχας από την Ουκρανία.
Και οι δύο χρονολογούνται στην τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία πέφτει τη Δευτέρα, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει για τα μη δεσμευτικά ψηφίσματα.
Δημιουργεί μια σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, καθώς η δύναμη της διατλαντικής συμμαχίας έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω της έκτακτης ανατροπής της κυβέρνησης Τραμπ στη Ρωσία, ανοίγοντας διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα μετά από χρόνια απομόνωσης, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν απογοητευμένοι που οι αξιωματούχοι τους και εκείνοι από την Ουκρανία δεν προσκλήθηκαν στις προκαταρκτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία .
Το πολύ σύντομο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ εκφράζει πένθος για «την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών σε όλη τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας» και «καλεί για έναν γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης και προτρέπει περαιτέρω για μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε στους δημοσιογράφους του ΟΗΕ σχετικά με το ψήφισμα των ΗΠΑ: «Είναι μια καλή κίνηση».
Η Ρωσία πρότεινε επίσης μια τροπολογία, επιδιώκοντας να προσθέσει τη φράση «συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων της», έτσι η τελευταία γραμμή του ψηφίσματος των ΗΠΑ λέει, «καλεί έναν γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της, και προτρέπει περαιτέρω για μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».
Αντίθετα, το σχέδιο ψηφίσματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία αναφέρεται στην «πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία» και υπενθυμίζει την ανάγκη εφαρμογής όλων των προηγούμενων ψηφισμάτων της συνέλευσης «που εγκρίθηκαν ως απάντηση στην επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας».
Ξεχωρίζει το αίτημα της συνέλευσης να αποσύρει η Ρωσία «αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και το αίτημά της να σταματήσει αμέσως όλες οι εχθροπραξίες.
Η Γενική Συνέλευση έχει γίνει το πιο σημαντικό όργανο του ΟΗΕ που ασχολείται με την Ουκρανία, επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, έχει παραλύσει από το δικαίωμα αρνησικυρίας της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν βέτο στη Γενική Συνέλευση, αλλά τα ψηφίσματά της δεν είναι νομικά δεσμευτικά — σε αντίθεση με τις ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, τα ψηφίσματα της συνέλευσης παρακολουθούνται στενά ως βαρόμετρο της παγκόσμιας γνώμης.
Τα ψηφίσματα έρχονται καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy ότι επέτρεψε να ξεκινήσει ο πόλεμος και τον περιέγραψε ως «δικτάτορα» που «καλύτερα να κινηθεί γρήγορα» για να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου ή κινδυνεύει να μην έχει ένα έθνος να ηγηθεί. Ο Ζελένσκι απάντησε λέγοντας ότι ο Τραμπ ζει σε έναν ρωσικό «χώρο παραπληροφόρησης».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.