Το ΝΑΤΟ παρουσίασε δύο νέες πολυεθνικές πρωτοβουλίες προγραμμάτων αεράμυνας


Την Πέμπτη (13 Φεβρουαρίου 2025), το ΝΑΤΟ ξεκίνησε δύο νέες πολυεθνικές πρωτοβουλίες υψηλής προτεραιότητας για να ενισχύσει περαιτέρω την προστασία του εναέριου χώρου του και να ενισχύσει την αποτροπή και την άμυνά του. Σε μια τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, 15 Σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές λύσεις για αεροπορικές απειλές χαμηλότερου επιπέδου – δηλαδή απειλές που πετούν κάτω από 500 πόδια/150 μέτρα, που είναι λιγότερο από το μισό ύψος του Πύργου του Άιφελ.

Επιπλέον, οι ίδιοι 15 Σύμμαχοι (Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η Τσεχία, ξεκίνησαν μια πολυεθνική πρωτοβουλία για την παθητική εναέρια επιτήρηση, όπως η ανίχνευση θορύβου στην ενεργητική παρακολούθηση από τον αέρα. δυνατότητες όπως radar και δορυφόροι. 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πόσο αποτελεσματικές και επικίνδυνες τεχνολογίες, όπως τα μικρά drones, μπορούν να παίξουν στη σύγκρουση. Η αύξηση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να ανιχνεύει, να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να ανταποκρίνεται σε αυτές τις νέες απειλές ενώ εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές εξελίξεις για ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία
Μέσω των προγραμμάτων εναέριας απειλής χαμηλότερου επιπέδου και παθητικής εναέριας επιτήρησης, οι συμμετέχοντες Σύμμαχοι θα επιδιώξουν να αναπτύξουν και να αποκτήσουν νέες δυνατότητες μαζί, αλλά και να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνικών δυνατοτήτων με μειωμένο κόστος και υψηλότερα επιχειρησιακά οφέλη. 
Στην τελετή, οι Σύμμαχοι καλωσόρισαν επίσης νέα μέλη σε υπάρχοντα έργα. Η Ρουμανία προσχώρησε στη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο στη σπονδυλωτή λύση για τις δυνατότητες επίγειας άμυνας (Modular GBAD). Το έργο ξεκίνησε το 2023 και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας σπονδυλωτής λύσης για την αντιμετώπιση εναέριων απειλών σε πολύ μικρή, μικρή και μεσαία εμβέλεια.
Η Πορτογαλία και η Τουρκία προσχώρησαν στην Πολυεθνική Πρωτοβουλία Αποθήκευσης Πυρομαχικών (MAWI), η οποία επιδιώκει να ενισχύσει και να εξορθολογίσει την τοποθέτηση και τη διαχείριση των αποθεμάτων πυρομαχικών. Ιδρύθηκε το 2021, η πρωτοβουλία μετρά τώρα τη συμμετοχή 26 Συμμάχων (Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σλοβενία, Σλοβενία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σλοβενία Οργανισμός Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA).
Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε το εικοστό πρώτο μέλος της πρωτοβουλίας για τον Διασυνοριακό Εναέριο Χώρο. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, η πρωτοβουλία στοχεύει στην αύξηση του συντονισμού μεταξύ των Συμμαχικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών σχετικά με τη χρήση του εναέριου χώρου για εκπαίδευση και ασκήσεις του ΝΑΤΟ και άλλες αεροπορικές δραστηριότητες σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης. Στο έργο συμμετέχουν επίσης η Αλβανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Τουρκία.

 Υ. Γ

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας ...
Καλές και άγιες οι πρωτοβουλίες, της ΕΕ & του ΝΑΤΟ, ενίσχυσης της άμυνας και της αντιαεροπορικής προστασίας και "θόλων" των χωρών...
Όμως θα πρέπει να υπάρξει ενας συντονισμός και εναρμονισμός μεταξύ των εθνικών απαιτήσεων και συστημάτων και του τρόπου χρηματοδότησης και υλοποίησης...

Σχόλια