Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο, όμως αυτή τη φορά με μια σημαντική διαφοροποίηση: η Ευρώπη δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών, Κιθ Κέλογκ, η Ουάσινγκτον και άλλοι διεθνείς παράγοντες εργάζονται για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άμεσο ρόλο στις συνομιλίες που προγραμματίζονται να διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία.
Η απόφαση των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις
Η απόφαση αυτή προκάλεσε αίσθηση, καθώς η Ευρώπη είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, επισημαίνοντας ότι η απουσία της Ευρώπης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα της διαδικασίας.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας. «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία αν η χώρα που πλήττεται από τον πόλεμο δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι επιπτώσεις της ευρωπαϊκής απουσίας
Η απόφαση να αποκλειστεί η Ευρώπη από τις συνομιλίες ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες. Πρώτον, η ΕΕ είναι ένας από τους βασικούς οικονομικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, έχοντας διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια. Η έλλειψη συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις μπορεί να δυσχεράνει την εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας.
Δεύτερον, οι χώρες της Ευρώπης φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία και έχουν δεσμευτεί για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο. Η απουσία τους από τη διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα για τη μελλοντική στήριξη.
Οι προσδοκίες από τις συνομιλίες
Παρά τις αντιδράσεις, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να επιδιώκουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, όμως οι προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη παραμένουν ασαφείς.
Οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, καθώς η Ουκρανία, η Ρωσία και οι διεθνείς διαμεσολαβητές θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Το αν η Ευρώπη θα μπορέσει να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων από το περιθώριο ή αν θα βρει τρόπο να επανενταχθεί στη διαδικασία, παραμένει προς το παρόν αβέβαιο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.