Αβεβαιότητα για το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας: Η Κομισιόν καθησυχάζει αλλά οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα


Η διακοπή της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου, λόγω της λήξης της συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστική, υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή υποδομή αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση μέσω εναλλακτικών οδών και εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, η απώλεια των 14 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που διέρχονται ετησίως μέσω Ουκρανίας μπορεί να καλυφθεί από LNG και άλλες πηγές. Ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται πιο περίπλοκη. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς οι εναλλακτικές διαδρομές, όπως ο αγωγός TurkStream, δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.

Οι αυξήσεις στις τιμές και οι προβλέψεις της Κομισιόν

Αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά την καθησυχαστική στάση της Κομισιόν, η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας παραμένει εκτεθειμένη στη μεταβλητότητα. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη αυξηθεί κατά 50% σε ετήσια βάση, και οι εισαγωγές LNG αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις.

Εδώ τίθεται ένα κρίσιμο ζήτημα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φημίζεται για τις ακριβείς προβλέψεις της στα ενεργειακά θέματα. Στο παρελθόν, η Κομισιόν είχε υποτιμήσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με τις λανθασμένες εκτιμήσεις της να οδηγούν σε απότομες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και επιβάρυνση των πολιτών.

Ποιοι θα πληρώσουν το κόστος;

Όπως πάντα, το βάρος των αυξήσεων θα πέσει στους καταναλωτές. Οι πολίτες της Ευρώπης, ήδη αντιμέτωποι με υψηλό κόστος διαβίωσης, καλούνται να απορροφήσουν τις συνέπειες μιας ακόμη ενεργειακής αναταραχής. Οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα πλήξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παράλληλα, η εξάρτηση από το LNG ενδέχεται να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ των προμηθευτών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, αυξάνοντας το κόστος για την ΕΕ.

Η ανάγκη για στρατηγική και διαφάνεια

Η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει την ενεργειακή της στρατηγική, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενισχύοντας τη διαφάνεια στις προβλέψεις και τις αποφάσεις της. Η Κομισιόν οφείλει να αναγνωρίσει ότι η καθησυχαστική ρητορική δεν επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναζητηθούν μακροπρόθεσμες λύσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την προσιτή τιμή της ενέργειας για όλους.


Σχόλια